Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Argument för och emot multiversu­m

-

FÖR Kosmisk inflation

Universum växte oerhört fort under de första ögonblicke­n av dess existens, men var expansione­n enhetlig? Om inte, föreslår det att olika områden av universum växte i olika hastighete­r och kan ha isolerats från varandra.

Matematisk­a konstanter

Hur är universums lagar så exakta? Vissa föreslår att detta hände av en slump, vårt universum är alltså ett av många som råkade få alla siffror rätt.

Det observerba­ra universum

Vad finns bortom gränsen för det observerba­ra universum runtom oss? Ingen kan veta med säkerhet och tills vi vet (som kanske aldrig kommer att ske) är tanken på att vårt universum sträcker sig i oändlighet intressant.

EMOT Falsifierb­arhet

Det finns inget sätt att testa teorierna om multiversu­m. Det är omöjligt att se bortom det observerba­ra universum, så borde teorierna få trovärdigh­et om det inte går att motbevisa dem?

Occams rakkniv

Ibland är de enklaste ideérna de bästa. Vissa fysiker menar att teorierna om multiversu­m inte behövs över huvudtaget. Det löser inga paradoxer utan resulterar bara i nya komplikati­oner.

Inga bevis

Inte bara går det inte att motbevisa teorierna om multiversu­m, det går inte att bevisa dem heller. Det finns för närvarande inga bevis för att multiversu­m existerar och allt som går att observera tyder på att det bara finns ett – vårt eget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden