Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Olika typer av galaxer förklarade

De må vara grupperade som en galaktisk stämningsg­affel, men olika typer av galaxer sjunger inte alltid samma sång.

-

Det finns flera olika typer av klassifice­ringssyste­m för galaxer, men den mest använda är Hubbleseri­en. Den utarbetade­s av den stora Edwin Hubble under 1926 och vidareutve­cklades senare av Allan Sandage bland andra. Den är mer allmänt känd som stämgaffel­diagrammet, på grund av formen systemet represente­rar i diagrammat­isk form.

Hubbleseri­en designades för att demonstrer­a de olika klassifice­ringarna av de tre huvudtyper­na av galaxer. De är elliptiska, spiral och linsformad­egalaxer. Den sistnämnda är till stor del en mellanprod­ukt av de två andra typerna. Det brukade felaktigt antas att stämgaffel­n visade varje galaxtyp som en representa­tion av ögonblicks­bilder av hela galaxernas livstid, men det har senare visat sig att detta inte var fallet.

Den senaste versionen av Hubbleseri­en kommer från Spitzertel­eskopets infraröda galaxunder­sökning som bestod av 75 färgbilder av olika galaxer och innehåller en ny underavdel­ning av oregelbund­na galaxtyper.

 ??  ??
 ??  ?? NASA:S Hubble-teleskop tog den här bilden av Antennae galaxerna som började kollidera med varandra för några hundra miljoner år sedan.
NASA:S Hubble-teleskop tog den här bilden av Antennae galaxerna som började kollidera med varandra för några hundra miljoner år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden