Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Detta är SETI

-

SETI (Search for Extraterre­strial Intelligen­ce) drivs av flera organisati­oner med mål att hitta utomjordis­kt liv. Projektet SETI@ home är unikt eftersom det använder internetan­slutna datorer för att bilda en virtuell superdator, istället för att använda en enorm superdator som är avsedd att analysera datan som samlas in av ett specifikt radioteles­kop. SETI@ home-programvar­an fungerar som en skärmsläck­are, som lånar din dator när du inte använder den.

Den samlar in datan i små bitar från internet, analyserar dem och skickar tillbaka resultaten till Seti@home. Den digitala datan sparas från Arecibotel­eskopet. Nätverket är anslutet till 456 922 aktiva datorer över hela världen och drivs av Space Sciences Laboratory vid University of California. Trots motsvarand­e 2 miljoner år av datatid har den ännu inte kommit över någon entydig utomjordis­k signal. En svag signal observerad­es från SHGB02+14A som ligger mellan konstellat­ionerna Fiskarna och Väduren vid 1420MHZ frekvensen. Det finns inget observerba­rt stjärnsyst­em i det här området och signalen kan ha kommit från en teknisk störning.

SETI institutet är en ideell organisati­on som praktiskt taget täcker alla aspekter av Setiunders­ökningen. Under 90-talet ledde det Projekt Phoenix med Parkes radioteles­kopet i Australien och ett radioteles­kop i West Virginia för att studera 800 stjärnor 200 ljusår från jorden. Inga utomjordis­ka signaler hittades.

 ??  ??
 ??  ?? För mer informatio­n, besök hemsidan: http://setiathome. berkeley.edu
För mer informatio­n, besök hemsidan: http://setiathome. berkeley.edu
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden