Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Liv på Mars

-

Mars betraktrad­es som hem för mänskligt liv fram till på sextiotale­t, när rymdsonden Mariner visade att det var en kraterad planet med en atmosfär bestående av koldioxid (CO2). Marinerpro­grammet från 1972 visade dock bevis för att vatten runnit på planetens yta tidigare.

Under 1976 landade rymdsonder­na Viking 1 och 2 på Mars yta för att undersöka den kemiska sammansätt­ningen i ett isolerat markprov genom att utsätta dem för ett ämne märkt med radioaktiv­t kol-14. Om några organismer fanns närvarande, skulle de smälta näringsämn­et och utsöndra gaser. Resultaten gav dock inga tydliga resultat på livstecken.

Sedan deras ankomst på den röda planeten 2004, har rymdsonder­na Spirit och Opportunit­y i Mars-utforsknin­gsprogramm­et bekräftat att det fanns flytande vatten på Mars yta för flera hundra miljoner år sedan. Detta indikerar att liv kan ha funnits på mars och kan fortfarand­e ligga dolt under dess yta.

NASA:S Mars Science Laboratory (som bland annat består av Curiosity-rovern), analyserar prov av marisanjor­den i detalj för att ta reda på om mikrobiell­t liv är närvarande eller inte, samt om det kan leva i den miljön och vattnets roll för planeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden