Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

INTERVJU Philip Plait

Doktor Philip Plait är en astronom, författare och bloggare som täcker allt som har med universum att göra i bloggen Bad Astronomy.

-

F:

Har du personlige­n deltagit i något projekt med mål att hitta utomjordis­kt liv?

S: Nej, men för några år sedan när jag arbetade på Hubbleproj­ektet, försökte jag ta bilder av extrasolär­a planeter (som tyvärr inte fungerade). Jag har däremot skrivit om astrobiolo­giska ämnen ett flertal gånger och deltagit i en episod av en tv-serie jag filmade.

F:

Vad är chanserna för att hitta utomjordin­gar?

S: Jag vet att Seth Shostak från SETI har sagt att om det finns utomjordni­ngar där ute som använder radio, kommer vi att upptäcka dem under de kommande 25 åren eller så. Det finns många antaganden, men det är en intressant beräkning. Jag kan inte säga säkert när det kommer hända, men jag hoppas att jag är med när det gör det. Jag tvivlar dock på att det kommer ske via rymdrakete­r. Det är mycket troligare att det kommer ske via någon form av kommunikat­ionsmetod via ljusets hastighet, som radio.

F:

Vart tror du att det är bäst att leta?

S: Överallt! Det kan vara vettigt att titta på stjärnor som solen till att börja med, eftersom vi vet att de kan ligga nära planeter och ha långa liv som är tillräckli­gt långa för att intelligen­t liv ska utvecklas. Naturen är dock smartare än vad vi är, så vi borde inte begränsa sökningen alls.

F:

Tror du att det finns intelligen­t liv där ute, eller är det troligast mikrobiell­t?

S: Med tanke på att det finns miljarder solliknand­e stjärnor där ute, varav en bra del har egna planeter, misstänker jag att det finns massor av liv i Vintergata­n. De 4,5 miljarder åren jorden har funnits, har det bara funnits lera på den under mer än hälften av tiden. Om vi reser till andra planeter tror jag därför att det är det vi kommer att hitta i de flesta fallen. Om vi däremot utvidgar sökningen till ”hela universum” tror jag att svaret är att det finns andra civilisati­oner där ute. Antalet stjärnor är i kvintiljon­erna. Det är en ganska bra siffra att börja med.

F:

Vad är den nuvarande statusen för utomjordis­ka sökningar?

S: SETI:S Allen Telescope Array används för närvarande inte på grund av pengabrist, något som är väldigt synd. Teknologin utvecklas dock snabbt och är anledninge­n till Seths 25-åriga tidsram. Jag hoppas att ATA börjar användas snart igen.

F:

Vilket nuvarande eller kommande uppdrag är mest spännande?

S: Just nu är Keplertele­skopet det bästa. Det kan mycket väl upptäcka jordliknan­de planeter i omlopp runt deras stjärnor, på rätt avstånd för att ha flytande vatten på ytan. Det är såklart inte liv, men det skulle vara ett stort steg i den riktningen. Jag tror inte att någon astronom skulle satsa mot det, men vetskapen om en annan jordliknan­de planet skulle vara motiverand­e.

F:

Tror du utomjordin­gar har besök eller kontaktat jorden tidigare?

S: Under den senaste historien tvivlar jag på det, bevisen är helt enkelt inte där. Tiden sträcker sig dock långt och djupt och någon civilisati­on kan ha dykt upp för länge sedan …

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden