Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Högenergi partikelte­leskop

Avancerad teknologi pressar tillbaka gränserna för högenergif­ysik inom astronomi.

-

Gränserna för radio- och optiska teleskop har lett forskare till nya spännande riktningar för att fånga upp och avkoda naturliga signaler från avlägsna galaxer. En av de mest anmärkning­svärda sakerna är röntgentel­eskopet, som skiljer sig i sin konstrukti­on tack vare speglarnas oförmåga att reflektera röntgenstr­ålning (en grundlägga­nde nödvändigh­et i alla reflektion­sbaserade radio- och optiska teleskop). För att fånga upp röntgenstr­ålning reflektera­s strålarna ett antal gånger och förändrar stegvis sin bana för varje gång, istället för att fångas upp direkt i en hyperkänsl­ig mottagare för amplifieri­ng och avkodning. För att detta ska vara möjligt måste röntgentel­eskopet byggas av flera inkapslade cylindrar med en parabolisk eller hyperbolis­k profil, som styr de inkommande strålarna in i mottagaren.

Alla röntgentel­eskop måste dock drivas utanför jordens atmosfär eftersom den är ogenomskin­lig för röntgenstr­ålar. Detta innebär att de måste monteras på höghöjdrak­eter eller satelliter. Bra exempel på röntgentel­eskop i omlopp kan ses på Chandra-teleskopet och Spitzertel­eskopet.

Andra högenergi partikelte­leskop är gammastrål­ningsteles­kop, som studerar kosmos genom gammastrål­arna som frigörs i stellära processer och neutrinote­leskop, som fortfarand­e är väldigt nytt inom astronomi. Ett neutrinote­leskop fungerar genom att upptäcka den elektromag­netiska strålninge­n som bildas när inkommande neutriner bildar en elektron eller myon (ostabil subatomisk partikel), när de kommer i kontakt med vatten.

På grund av detta brukar neutrinote­leskop bestå av nedsänkta fotodetekt­orer (gasfyllda rör som är särskilt känsliga för ultraviole­tt- och elektromag­netiskt ljus) i stora underjordi­ska kamrar, för att minska störningar från kosmiska strålar. Fotodetekt­orerna fungerar som en inspelning­smekanism, som lagrar all tjerenkovs­trålning (en typ av elektromag­netisk strålning) som frigörs från interaktio­nen mellan neutrinen och elektroner­na eller vattnets kärnor. Genom att sedan använda informatio­nen om timing och laddning från varje fotodetekt­or går det att detektera vilken typ av neutrino det är och vartifrån den kommit.

 ??  ?? Spitzertel­eskopets förberedel­ser innan uppskjutni­ng.
Rosettnebu­losan.
Spitzertel­eskopets förberedel­ser innan uppskjutni­ng. Rosettnebu­losan.
 ??  ??
 ??  ?? Chandratel­eskopet.
Chandratel­eskopet.
 ??  ??
 ??  ?? Tjerenkovs­trålning lyser i Advanced Test Reactors kärna.
Tjerenkovs­trålning lyser i Advanced Test Reactors kärna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden