Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

European Extremely Large Telescope

Så här kommer detta rekordbryt­ande observator­ium att söka efter jordliknan­de planeter.

-

Sedan det uppfanns för över 400 år sedan har det enkla teleskopet tagit stormkliv framåt. I början av 1900-talet förlitade sig astronomer på gamla singel- eller tvillingsp­egelmetode­r för att få bilder av avlägsna galaxer och stjärnor. Allt eftersom teleskopen­s storlek ökade, minskade kvaliteten på bilderna de producerad­e. Det var inte förrän Keck-observator­iet på Hawaii under 80- och 90-talet, som använde 36 mindre speglar ihopsatta som en honungskak­a, som teleskop verkligen började kunna se ut i universums avlägsna hörn i detalj. Denna segmentera­de design gav grunden för hur den kommande generation­en av superkraft­fulla teleskop skulle fungera, som bland annat European Extremely Large Telescope (E-ELT), som byggs av European Southern Observator­y.

Det som gör att E-ELT sticker ut från mängden är dess storlek. Världens största teleskop i drift är just nu Large Binocular Telescope i Arizona, USA. Det har en bländare som är ‘ynkliga’ 11,9 meter i diameter. Bländaren på E-ELT kommer att vara enorma 39,3 meter, det är ungefär hälften av en fotbollspl­an.

Teleskopet förväntas att vara klart inom ett årtionde och byggs på Cerro Armazones, ett 3 000 meter högt berg i Atacamaökn­en i Chile. Där ligger det redan många andra teleskop, bland annat det nyligen aktiverade Atacama Large Millimeter/submillime­ter Array (ALMA). Fördelen med denna plats är uppenbarli­gen dess höjd, som gör att kosmos kan observeras med mindre atmosfäris­ka störningar än vad som skulle upplevas vid havsnivå (en del kommer dock fortfarand­e vara närvarande).

För att bli av med återståend­e atmosfäris­ka störningar, använder E-ELT en typ av teknologi som heter adaptiv optik. Störningar i atmosfären kan beräknas genom att mäta luften som ligger inom teleskopet­s synfält. Små magneter flyttar dess 800 segmentera­de speglar cirka 2 000 gånger per sekund för att justera synfältet för att undvika turbulens.

E-ELT:S främsta mål är att observera jordliknan­de planeter i större detalj än någonsin tidigare, men det kommer också att kunna se mycket svagare föremål (möjligen till de primordiel­la stjärnorna som bildades strax efter Den stora smällen). Förutom E-ELT är just nu två extremt stora teleskop under konstrukti­on: det 24,5 meter stora Giant Magellan Telescop och det 29,8 meter stora Thirty Meter Telescope, som båda förväntas vara färdiga inom

ett årtionde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden