Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Spektrogra­fi

Så går det att bestämma en avlägsen stjärnas beståndsde­lar.

-

Spektrogra­fi eller spektrosko­pi är studien av ljus från avlägsna föremål (som ett svart hål eller en galax) för att analysera deras kompositio­n, rörelser och struktur.

Det fungerar genom att mäta ljusintens­iteten över ett antal energier på det elektromag­netiska spektrat. Varje element i universum har ett särskilt mönster av svarta linjer (kända som emissionsb­and), som är unika för det elementet på spektrat. Genom att matcha de kända emissionsb­anden från ett element med dem som observeras på ett spektra från ett föremål, går det att bestämma dess kompositio­n.

En spektromet­er är ett instrument som används för att analysera dessa elektromag­netiska spektrum. I praktiken görs detta genom att observera ljus (synligt, infrött eller annan typ) som emitteras från en källa och utläsa energierna som associeras med det ljuset. Spektrat som produceras beror på vilka element som finns i himlakropp­en och varje spektra är unikt.

Spektromet­rar används på en mängd olika teleskop (se bilden ovan), men de kan även användas på jorden. Istället för att studera avlägsna rymdfenome­n, studeras till exempel växter och mineraler. Spektrogra­fi är väldigt användbart inom astronomi och ger svar på hur stjärnor bildades, vad de består av och mer.

 ??  ?? Spektrogra­fi kan användas för att mäta sammansätt­ningen av avlägsna stjärnor och galaxer. Cosmic Origins Spectrogra­ph (COS) installera­des på Hubble-teleskopet i maj 2009.
Spektrogra­fi kan användas för att mäta sammansätt­ningen av avlägsna stjärnor och galaxer. Cosmic Origins Spectrogra­ph (COS) installera­des på Hubble-teleskopet i maj 2009.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden