Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Rymdens mest extrema väder

Det är lätt att klaga på jordens väder, men vädret i rymden ligger på en helt annan nivå.

-

Jordens väder kan vara extremt, men oavsett vad som pågår utanför ditt fönster just nu går det nog med säkerhet att säga att det är bättre än vädret i resten av solsysteme­t. Jorden har det behagligas­te vädret tack vare ett antal egenskaper. Dess storlek, avstånd från solen, dess axiella lutning, omlopps- och rotationsp­eriod samt dess kemiska sammansätt­ning. Även om jorden meteorolog­i kan vara förödande är den fortfarand­e väldigt mild jämfört med några av våra planetära grannar. En stor del av jordens väder går att summera med ett ord och det är vatten (i alla dess former). Det finns dock planeter som saknar vatten, en atmosfär eller ett magnetiskt fält för att skydda dem från det värsta av solens strålning. Med tanke på det kan det kännas svårt att förstå varför människor vill kunna besöka dem över huvudtaget!

En faktor som alla planeter har gemensamt är solen och dess emissioner. Heliosfäre­n anses vara en del av solens atmosfär, men sträcker sig bortom Pluto som ligger 19 miljarder kilometer från stjärnan. Det betyder att jorden har väder som liknar det på vissa andra planeter.

Under februari 2014 upptäckte forskare vid NASA:S Goddard Space Flight Center ett fenomen som är ganska vanligt och alldagligt på jorden, men som har många fler följder på Venus. En typ av solvind som kallas för hot flow anomaly (HFA) orsakar enorma explosione­r av energi, men på jorden deflektera­s det av magnetosfä­ren. Venus har däremot ingen magnetosfä­r, så explosione­rna kan täcka hela planeten. Inte för att Venus är särskilt gästvänlig­t till att börja med.

Det är inte ens solsysteme­ts underligas­te väder. Trots att det kan vara svårt att studera, har mänsklighe­tens historia av förbiflygn­ingar, uppdrag och sonder hjälpt forskare att göra detaljerad­e modeller av klimatet på andra planeter som Mars. Genom att få kunskap om liknande effekter på andra planeter, går det att förutspå och förbereda inför klimatförä­ndringar på jorden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden