Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Spitzertel­eskopet

Spitzertel­eskopet var det sista av NASA:S fyra Stora Observator­ier och sköts upp i rymden 2003.

-

Föremål i rymden utstrålar värme i form av infraröd energi, men markbasera­de teleskop kan inte detektera det på grund av jordens atmosfär. Eftersom Spitzertel­eskopet går i bana runt solen kan den mäta den här energin i form av bilder. Teleskopet använder tre mycket känsliga instrument (en kamera, en spektrogra­f och en fotometer), som arbetar på olika våglängder och upptäcker pixlar för att göra bilder.

Infraröda teleskop måste hållas väldigt kalla (-268 ºc) för att fungera korrekt. Spitzertel­eskopet lanserades med en flytande heliumtill­försel för att hålla dess instrument kalla i minst 2,5 år. Det är tillräckli­gt långt bort från jorden för att den inte ska plocka upp infraröd strålning från planeten. De utrustades även med ett solskydd för att skydda den från solens värme.

Det flytande heliumet tog slut 15:e maj 2009, men kameran kan fortfarand­e upptäcka några infraröda våglängder.

 ??  ??
 ??  ?? Astronomer använder Spitzertel­eskopets bana och parallax för att bestämma avståndet mellan mörka planeter och svarta hål.
Astronomer använder Spitzertel­eskopets bana och parallax för att bestämma avståndet mellan mörka planeter och svarta hål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden