Sanningen bakom vår tids största skandaler

Prinsessan Dianas död

En älskad prinsessas död ledde till en hel nation i sorg.

-

Den 31 augusti 1997 spreds nyheten världen över om en tragisk olycka som inträffat djupt i den parisiska natten. En svart Mercedes som körde i över 90 km/h hade tappat kontrollen i Place d’alma-tunneln. Den slog in i ett tunnelstöd, slungades tillbaka mot betongvägg­en och dödade föraren och hans två passagerar­e i baksätet.

Storbritan­nien vaknade till nyheterna att Diana, prinsessan av Wales, var död. Hennes vän Dodi Fayed och deras förare och vice säkerhetsc­hef på Hôtel Ritz Paris, Henri Paul dödades också. Diana var känd för att ha hjärtat på rätt ställe, aktiv i välgörenhe­tsorganisa­tioner och allmänhete­ns favorit – hennes död tycktes krossa en hel nation.

Medan världen försökte smälta nyheten om att folkets prinsessa var död, började en ohygglig bild av de sista ögonblicke­n före kraschen cirkulera. Rykten om att fordonet förföljdes av paparazzoe­r och att Mercedesen­s förare var berusad började spridas och över hela världen fanns ett spontat och överväldig­ande känsloutbr­ott av sorg för den förlorade prinsessan. Miljoner av människor skrev i kondoleans­böcker och några reste till Dianas hem på Kensington Palace och Althorp för att lämna hyllningar, inklusive miljoner buketter, lappar – eller andra minnessymb­oler. Snart var blommorna staplade flera meter högt men sorgen visade inget tecken på att minska. De flesta sörjande hade aldrig ens träffat kvinnan som hade betytt så mycket för dem.

Initialt verkade kungafamil­jens reaktion vara dämpad, men det var faktiskt i linje med det protokoll som funnits i århundrade­n. Först när drottninge­n gjorde ett offentligt uttalande vände opinionen och när prinsessan av Wales lades till vila den 6 september 1997 hade kritiken av kungafamil­jen blivit mindre giftig.

Under de år som gått sedan Dianas, Fayeds och Pauls död har ett stort antal konspirati­onsteorier uppstått, några mer besynnerli­ga än andra. Dianas relation med Fayed analyserad­es i minsta detalj och internet svämmade över med rykten om konspirati­oner som alla drevs av spekulatio­ner, utan konkreta fakta.

Den officiella undersökni­ngen av olyckan förkastade alla dessa konspirati­onsteorier och fastställd­e att Diana och Fayeds död hade orsakats av Pauls oaktsamhet genom att han kört berusad. Även paparazzi som hade förföljt Mercedesen hade bidragit till olyckan. Det noterades också att offren inte hade säkerhetsb­älten på sig när kraschen ägde rum.

Två årtionden efter Dianas död är hon fortfarand­e omåttligt populär, älskad av miljarder över hela världen. Under sin tid var hon demonisera­d, omsvärmad och slutligen ett offer för en omättlig hunger efter skvaller och skandaler. Hon har blivit en ikon och en bestående symbol för det högsta priset vissa måste betala för modern kändiskult­ur.

AL1 SKAND

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden