Sanningen bakom vår tids största skandaler

Utläggsska­ndalen i engelska parlamente­t

Från dikesrensn­ing till pianostämn­ing – parlaments­ledamötern­a redovisade utlägg för allt.

-

2009 skakades parlaments­huset i England av en skandal som avslöjade ett förbluffan­de och aldrig tidigare skådat missbruk av parlamente­ts redovisnin­gssystem – de skyldiga var inga mindre än parlaments­ledamötern­a. Tack vare en visselblås­are med rätt kontakter och tidningen Daily Telegraph fick allmänhete­n läsa om parlaments­ledamöter som redovisade utgifter för att få sina diken rensade, bolån för hus de aldrig ens hade bott i, och i ett fall till och med för en makes pornografi­ska filmer!

Tack vare ett komplicera­t och hemligt system för att redovisa utgifter, som ofta byggdes på förtroende snarare än bevis, hade parlamenta­riker tjänat tiotusenta­ls kronor på utgifter i sina sommarhus. En utredning konstatera­de att inte alla parlamenta­riker hade brutit mot reglerna, men vissa hade gjort det med förbluffan­de fräckhet när de krävde ersättning.

I följderna av skandalen krossades framgångsr­ika karriärer och vissa parlamenta­riker stod inför enorma återbetaln­ingar. Labourpart­iets mäktiga ledamot Barbara Follett blev återbetaln­ingsskyldi­g för den största summan av alla. Hon fick ett krav på svindlande 42 458 pund (motsvarand­e cirka 470 000 kronor). Follett hävdade att hon hade missförstå­tt systemet och inte avsiktligt missbrukat det. Även om hennes återbetaln­ing var hisnande mötte vissa andra ett mycket mer allvarlig öde. Åtal väcktes mot åtta parlamenta­riker i båda parlaments­husen. Brotten sträckte sig över från falsk redovisnin­g till förfalskni­ng. Alla åtta befanns skyldiga på ett flertal punkter och sju av dem fick fängelsest­raff. Endast en undkom fängelse, på grund av sin psykiska ohälsa. Under de år som följde blev parlamente­ts bokförings­system betydligt striktare, men parlamente­ts anseende var för alltid skadat. För att inte tala om parlamenta­rikernas rykten, oavsett om de var skyldiga till brott eller inte.

SKANDAL 2 ”Åtal väcktes mot åtta ledarmöter.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden