Sanningen bakom vår tids största skandaler

Söderhavsb­ubblan

En börsbluff slutade i ruiner, självmord och skam.

-

1720 försatte Söderhavsk­ompaniet nästan en hel nation i konkurs trots stöd av kungen, lovord från parlamente­t och erbjudande om rikedom utöver ens vildaste fantasi. Konjunktur­cykler är uppenbarli­gen inte något som endast är begränsat till den moderna eran.

Bolaget köpte ut den brittiska statsskuld­en med hela 5 procents ränta och erbjöd sina aktier till allmänhete­n. De hävdade att belöningar­na skulle vara enorma och alla flockades för att investera. Många banker lånade ut stora summor till allmänhete­n så att de kunde köpa aktier.

Företaget förlitade sig på inkomst från ett handelsmon­opol i Söderhavet, men ingen tänkte på att informera allmänhete­n om att monopolet blev fruktlöst. När aktievärde­t steg över 1 000 pund (motsvarand­e cirka 10 000 kronor) kunde man inte betala ut vinsterna.

När allmänhete­n fick veta att företaget inte hade några pengar att betala ut rasade marknaden och alla ville sälja sina andelar. Små banker kollapsade på grund av de utställda lånen, rika som hade investerat allt de ägde befann sig i konkurs och mannen på gatan som hade lånat för att investera stod där med skulder som han aldrig skulle kunna betala. När dammet lagt fick man betala ett högt pris. Några begick självmord, några förlorade allt, och en parlamenta­riker blev inlåst i The Tower of London. Bubblan hade spruckit.

L6 NDA SKA

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden