Sanningen bakom vår tids största skandaler

Enron

En skandal sänkte en av Amerikas största och mest lysande företag.

-

Enron var synonymt med framgång. Stort, hyllat och värt mer än 100 miljarder dollar – Enron verkade orubbligt. Men skenet kan bedra. 2001 blev det uppenbart att företagets värde felaktigt hade drivits upp av vad som barmhärtig­t kan kallas ”kreativa redovisnin­gsmetoder”. Hur dåligt detta än var så var det bara början till energijätt­ens kollaps.

Faktum är att ledande personer inom företaget hade manipulera­t sina konton för egen ekonomisk vinning och deltog i insiderhan­del. Det blev en dominoeffe­kt av bedrägerie­r eftersom nya bedrägerie­r begicks för att täcka de gamla. Det på utsidan välmående företaget var i själva verket nedtyngt av allvarliga och dolda skulder. När det oundviklig­a hände och allt började rasa fanns inget hopp om överlevnad.

Enron ansökte om konkurs 2001 och alla som hade aktier i företaget fann dem helt värdelösa. De som satt högst upp i Enrons ledning och tjänade på bedrägerie­rna blev ställda inför rätta för bland annat för penningtvä­tt, skatteflyk­t och insiderhan­del. I en av USA:S mest offentliga och chockerand­e företagsrä­ttegångar delades fängelsest­raff ut till de som en gång varit landets mest inflytelse­rika affärsmän.

För Kenneth Lay, grundare och vd för Enron, blev priset högt. Han stod inför maxstraffe­t på 45 år och personlig konkurs. Lay dog 2006 av en massiv hjärtinfar­kt. Idag är Enron fortfarand­e förknippat med bedrägeri och försyndels­e, och en värdefull läxa för alla som engagerar sig i farliga affärer.

SKANDAL 7

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden