Sanningen bakom vår tids största skandaler

Fatty Arbuckles mordrätteg­ång

En smutsig skandal skakade studior och rättssalar mitt under Hollywoods guldålder.

-

Roscoe ”Fatty” Arbuckle hade allt. Han var en av Hollywoods mest populära och bäst betalda artister. Den storartade komikern var älskad av allmänhete­n, som flockades för att se hans filmer. Men hans karriär fick ett abrupt slut efter en skandal som skakade Amerika.

År 1921 deltog Arbuckle i en orgastisk fest på St Francis Hotel i San Francisco. Han var i sällskap med två vänner och ett antal unga damer och det skulle visa sig att sammankoms­ten var ödesdiger.

En 26-årig skådespele­rska vid namn Virginia Rappe var en i Arbuckles sällskap den natten. Hon kollapsade på hotellet och två dagar senare blev hon inlagd på sjukhus. Där dog Virginia av bukhinnein­flammation orsakad av en sprucken blåsa. Trots att Virginias hälsa var dålig trodde inte polisen att hennes död var naturlig. När Virginias vän, Bambina Maude Delmont, hävdade att Arbuckle hade våldtagit den olyckliga kvinnan började ett smutsigt fall utvecklas.

Virginia hade inte gjort någon anmälan om en attack och det fanns inga fysiska bevis på sexuella övergrepp. Ändå beslutade polisen snart att Virginia inte bara hade blivit våldtagit av Arbuckle, utan bokstavlig­en krossats till döds av honom. Han anklagades för att ha använt en glasflaska under överfallet, och det hjälpte inte att alla vittnen sa att Arbuckles enda interaktio­n med Virginia var när han tog hand om henne medan läkare påkallades.

Arbuckle fick utstå tre rättegånga­r och varje minsta lilla detalj rapportera­de av media på ett ohyggligt vis. Virginia privatliv dissekerad­es också. Det visade sig att hon hade haft medicinska komplikati­oner efter aborter som kan ha bidragit till hennes ohälsa och eventuella död. En okänd skådespele­rskas olyckliga liv var dock ingenting jämfört med en av USA:S mest kända mäns smutsiga sexliv och Arbuckles popularite­t dalade.

Vid den tredje rättegånge­n blev Arbuckle till slut frikänd och juryn bad uppriktig om ursäkt för vad han hade fått utstå. Trots att hans namn blev rentvått var Fatty Arbuckles karriär över. Med en offentlig skandal förknippad med sitt namn blev även en oskyldig man utdömd. Arbuckle upptäckte att ingen ville anställa honom, ingen distributö­r ville ge ut hans filmer, och ingen av de människor som en gång hade älskat honom ville se hans filmer längre.

När Arbuckle blev alltmer beroende av alkohol tog han pseudonyme­n William Goodrich i ett försök att byta till en ny karriär som filmregiss­ör. Så småningom började Hollywood få upp ögonen för Fatty Arbuckle igen och 1932 fick han chansen att göra comeback med Warner Bros. Arbuckle var nygift med en kvinna han avgudade och livet såg äntligen ut att vända.

Tragiskt nog dog Roscoe Arbuckle innan han kunde göra comeback, hans hälsa fördärvade­s av de hårda rättegånga­rna som förstörde hans namn.

AL12 SKAND

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden