Sanningen bakom vår tids största skandaler

Jimmy Savile

En populär underhålla­res död ledde till en massiv polisutred­ning.

-

När Sir Jimmy Savile dog 2011 hyllades dj:n. Han arbetade också passionera­t med välgörenhe­t, var en tv-favorit och vän till några mycket välansedda namn. Mindre än 12 månader senare hade hans namn blivit nersmutsat och var mitt uppe i en utredning om anklagelse­r om våldtäkt och sexuella övergrepp över hela landet. De påstådda brotten sas ha begåtts under flera årtionden.

Fallet har sedan dess blivit ökänt och ett mycket stort antal offer har trätt fram för att berätta sina historier allt eftersom publicitet­en blev större. När det framkom att BBC hade försökt tysta ner rapporter om anklagelse­rna mot Savile, som hade varit en ledande person i företagets underhålln­ingslandsk­ap, var det som att gjuta olja på elden. Så småningom var Jimmy Savileskan­dalen den största storyn i landet och än idag pågår utredninge­n för att avslöja övergreppe­ns exakta omfattning.

Savile-fallet belyste anklagelse­r om omfattande maktmissbr­uk och chockade allmänhete­n över omfattning­en av brotten och de ansträngni­ngar som gjorts för att täcka över dem. Det misstänks att Savile förgrep sig på hundratals barn. Han utnyttjade utsatthete­n hos unga människor som inte skulle bli trodda om de trädde fram. Många av dem kämpar fortfarand­e för att komma vidare efter sina vedermödor.

En granskning av fallet visade att Savile hade våldtagit och utnyttjat flera offer sexuellt men känt sig säker på att hans kändisskap och offentliga image skulle skydda honom från åtal. Faktum är att han faktiskt förhördes av polisen efter en anklagelse. Han friades från alla misstankar och hävdade att de som anklagade honom gjorde det för att tjäna pengar.

Anklagelse­rna mot Jimmy Savile skakade nationen och drog ner ett av dess mest kända ansikten i smutsen. Idag, flera år efter hans död, fortsätter nya offer att träda fram.

Det verkar mycket osannolikt att den verkliga omfattning­en av Jimmy Saviles brott någonsin kommer att bli helt känt.

SKANDAL 20

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden