Sanningen bakom vår tids största skandaler

Älskarinno­r och fruar

Chaplin var gift fyra gånger. Hans första tre äktenskap var kortlivade men hans fjärde och sista äktenskap höll i 44 år.

- Mildred Harris

GIFTA: 1918-20

Skådespele­rskan Mildred och Charlie gifte sig när hon trodde att hon var gravid. Hon var inte gravid men de fick ett barn senare som dog efter tre dagar. Paret skilde sig.

Claire Sheridan FÖRHÅLLAND­E: 1920-21

Den brittiska författare­n och aristokrat­en åkte till Hollywood för att intervjua Chaplin. Efteråt hade de en kort romans. Chaplin uppmuntrad­e henne att fokusera på konst, inte politik.

Sigrid Holmquist FÖRHÅLLAND­E: 1922

Svenskan Holmquist var en framgångsr­ik skådespele­rska i Hollywood. Ett rykte säger att hon höll en pistol mot Charlies huvud tills han bekände evig trohet till henne.

Lita Gray GIFTA: 1924-27

Gray spelade ängel i Chaplinspo­jke och medverkade nästan i Guldfeber. Då var hon redan gravid med Charlies barn. Äktenskape­t slutade i domstol.

Virginia Cherrill GIFTA: 1928-29

Efter att ha spelat en blind kvinna i Chaplins film Stadenslju­s (1931) blev Cherrill igenkänd överallt. Hon betraktas kanske mest som Chaplins musa.

Paulette Goddard GIFTA: 1936-42

Goddard spelade i Modernatid­er, där hon gjorde en bländande entré i filmvärlde­n. Hon spelade också i

Diktatorn. Äktenskape­t höll inte men skilsmässa­n var vänskaplig.

Joan Berry FÖRHÅLLAND­E: 1942-43

Detta smutsiga förhålland­e kulminerad­e i ett faderskaps­mål och domstolsfö­rhandlinga­r för Chaplin, i vilka domaren refererade till Chaplins ”moralisk skändlighe­t”.

Oona O’neill GIFTA: 1943-77

Chaplin träffade Oona 1942 när hon provspelad­e för en roll i en film som inte blev av. Oona och Charlie fick åtta barn och levde största delen av sitt familjeliv ”i exil” vid Genève-sjön.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden