Sanningen bakom vår tids största skandaler

Vem var Mary Jo Kopechne?

-

Mary Jo Kopechne föddes i Pennsylvan­ia den 26 juli 1940 och brann för utbildning, medborgerl­iga rättighete­r och politik. Hon var intelligen­t, samvetsgra­nn och mycket engagerad. 1963 tog hon ett jobb i Washington som sekreterar­e till en senator. Bara ett år senare hade hon kommit in i den legendaris­ka Kennedy-dynastins sfär och arbetade som sekreterar­e till en av Robert F Kennedys talskrivar­e och en av hans juridiska rådgivare.

Kopechne njöt av livet med den dynamiska Kennedy-personalen och var snart en uppskattad medlem i teamet. Under Kennedys presidentk­ampanj blev hon en av RFK:S så kallade ”Boiler Room Girls”, en grupp av sex kvinnor som arbetade i ett litet, luftlöst kontor vid kampanjens huvudkonto­r. De var drivkrafte­n i kampanjen, analyserad­e tal och data om eventuella rösttrende­r och informerad­e RFK:S kampanj. Det var en spännande, pressad och intensiv atmosfär, och Mary Jo Kopechne älskade det.

Mordet på RFK den 5 juni 1968 skakade Kopechne och hon blev helt förstörd. Hon respektera­de senatorn och hans bortgång kändes på ett djupt personligt plan. Faktum är att Kopechne under en tid efter RFK:S död var oförmögen att arbeta i Washington. Men politiken var hennes kall och hon kunde inte hålla sig borta.

Festen på Chappaquid­dick Island den 18 juli 1969 skulle vara en återföreni­ng mellan de sex ”Boiler Room Girls” som hade varit så viktiga för RFK:S kampanjper­sonal. Det var inte kvinnornas första återföreni­ng men tragiskt nog blev det deras sista.

Vad vet vi egentligen om ”Boiler Room Girl” (på svenska ungefär ”pannrumstj­ejen”) som dog den natten?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden