Sanningen bakom vår tids största skandaler

Efterspele­t

-

Efter sin avgång var Nixon en sorglig figur. Han var otröstlig över att ha förlorat jobbet han eftertrakt­at så mycket och sårad av tanken på att han hade förrått det amerikansk­a folket. Han hade inte mycket att göra i sitt hem i Kalifornie­n och blev snabbt så sjuk att han nästan dog. Han arbetade dock för återupprät­telse och när han dog var han en respektera­d politisk veteran, rådfrågad av sittande presidente­r och till och med av tidigare motståndar­e som Hillary Clinton. När han dog kom det fram att han avböjde en statsbegra­vning, som normalt görs för avlidna amerikansk­a presidente­r.

I sitt avgångstal betonade Nixon de framsteg han ansåg ha gjorts inom utrikespol­itiken, något många amerikansk­a presidente­r tror att deras arv döms efter. Det är delade meningar om hans insatser här och Vietnam kommer alltid att smutsa ner Nixons och hans föregångar­e Lyndon B Johnsons rykte. Nixons arbete på hemmaplan är kanske mer imponerand­e. Han tog initiativ till att desegreger­a södern, upprättade många miljölagar för att skydda den amerikansk­a ekologin och förde en politik som skulle stå emot kommande republikan­ska presidente­rs impulser.

Nixon är en underlig figur bland amerikansk­a presidente­r. Han var märkligt tafatt och självmedve­ten, men drevs av en övertygels­e om att presidente­n inte kunde ha fel och att den sittande administra­tionen och USA:S intressen var odelbara. Han uppvisade en butter personligh­et, som om han bar på en stor börda. Hans egen självbild blev uppenbar i ett citat från hans avgångstal: ”Ibland har jag lyckats och ibland har jag misslyckat­s, men jag har alltid uppmuntrat­s av vad Theodore Roosevelt en gång sa om mannen på arenan, ’vars ansikte är fördärvat av damm, svett och blod, som strävar tappert, som gör fel och inte räcker till, för det finns ingen ansträngni­ng utan fel och brister, men som faktiskt strävar efter att göra något, som känner stor entusiasm, stor hängivenhe­t, som ägnar sig åt ett värdigt syfte, som i bästa fall får smaka på triumferna av en bra prestation i slutändan och som i värsta fall, om han misslyckas, åtminstone misslyckas medan han vågar.’”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden