Sanningen bakom vår tids största skandaler

Spionen från Sovjet

Vem var den mystiske ryssen i skandalens centrum?

-

Den misstänkte sovjetiska spionen i mitten av affären, Jevgenij Ivanov (höger), är en man med James Bond-lik mystik.

Ivanov föddes 1926 och kom till London som diplomatis­k sjömilitär för den sovjetiska ambassaden i början av 1960-talet. Vid denna tidpunkt var han redan officer i GRU, Sovjets militära underrätte­lsetjänst, och den brittiska regeringen såg honom som en möjlig avhoppare. Ivanov älskade livet i det livliga London och sågs snart på alla de bästa festerna tillsamman­s med Stephen Ward. Han umgicks i elitens sociala kretsar och var på Cliveden den ödesdigra dagen då Profumo mötte Christine.

MI5 hoppades att via Ward kunna använda Christine som bete i en honungsfäl­la. När de fick reda på att hon även låg med den brittiska krigsminis­tern var det en katastrof. Vad skulle hända om Ivanov använde Christine för att tvinga fram hemlighete­r om brittiska kärnvapen och skicka hem informatio­nen till Sovjet? Priset för sängkammar­snack hade kunnat bli riktigt dyrt.

När skandalen bröt ut kollapsade Ivanovs liv i London. Hans äktenskap förstördes och den sovjetiska regeringen såg honom som ett läckande kärl och frös ut honom från sina mest inflytelse­rika cirklar. Han blev återkallad till Moskva och en karriär med Svarta havsflotta­n och det svängiga 60-talet var över för ryssens del.

Man vet inte mycket om Ivanovs karriär åren efter hans återkomst till Ryssland. Han hittades död i sitt hem i Moskva 1994.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden