Sanningen bakom vår tids största skandaler

Dramatiser­ing av skandalen

Från scen till bioduk, Profumo har varit källa till inspiratio­n.

-

Med en oemotstånd­lig blandning av sex, spioner och svängande 60-tal har Profumo-affären allt som krävs för dramatiser­ing. Långt efter att dammet lagt sig fick historien ett nytt uppsving i form av filmen Scandal, som gjorde stjärnor av Joanne Whalley och Bridget Fonda som Christine och Mandy. Ian Mckellen spelade en stilig Profumo och John Hurt en sorglös men sårbar Ward. Filmen blev framgångsr­ik men Profumo-familjen var inte glada över att skandalen togs upp på nytt efter så många år.

Huge Whitemores pjäs A Letter of Resignatio­n från 1997 visar skandalen från en annan vinkel. I pjäsen kommer gamla minnen upp till ytan för en gammal Macmillan. Ovälkomna minnen om sin egen hustrus förkrossan­de affärer flera årtionden tidigare.

I Andrew Lloyd-webbers musikal Stephen Ward från 2013 blir Profumo-skandalen återberätt­ad på ett melodiöst sätt. Trots att den var kortlivad fick produktion­en en samling glittrande recensione­r när den slutade spelas efter bara några månader.

Slutligen använde William Nicholson Profumoska­ndalen som bakgrund till sin roman Reckless från 2014. Romanen utspelar sig över två decennier och blandar fakta och fiktion i en värld där Nicholsons karaktärer besöker Stephen Wards fest på Cliveden.

Med sådana glamorösa och tidlösa ingrediens­er är det bara en tidsfråga innan Profumo-affären inspirerar ännu en generation av kreativa artister – och minnena av skandalen ekar igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden