Sanningen bakom vår tids största skandaler

Reynoldsbr­even

I ett försök att hjälpa en kvinna i nöd fick en gift Alexander Hamilton mer än han räknade med när han påbörjade en affär med en ung Maria Reynolds.

-

Sommaren 1791 söktes Hamilton upp av en ung kvinna vid namn Maria Reynolds som var i behov av pengar. Hamilton erbjöd henne ett lån och när han ankom till hennes hem leddes han in av Reynolds till hennes sovrum där ”en konversati­on följde som snabbt gjorde det uppenbart att annat än ekonomisk tröst också skulle vara acceptabel­t”.

Hamilton och Maria fortsatte sin affär i över ett år – tills Hamilton fick ett brev från hennes man, James Reynolds. Reynolds sökte monetär kompensati­on för affären och i ett brev föreslog han att Hamilton ”ger mig summan av tusen dollar och jag lämnar staden med min dotter och åker dit mina vänner inte kommer att höra av mig”. För att behålla sin hemlighet betalade Hamilton pengarna.

Efter att James Reynolds arresterad­es 1792 började Hamiltons hemlighet att läcka ut. Thomas Jefferson fick nys om affären och spred rykten om den till allmänhete­n. För att motverka dessa rykten gjorde Hamilton det han kunde bäst, han plockade upp en penna för att skriva Reynoldsbr­even.

I dokumentet på 95 sidor, med titeln ”Observatio­ns on Certain Documents”, nekade Hamilton till alla anklagelse­r om korruption och spekulatio­n. Han förnekade inte sin affär Maria Reynolds utan gick istället in på detaljer om affären, vilket skadade hans rykte bortom all räddning.

Medan Hamiltons ärlighet var beundransv­ärd var hans rykte som politiker i stycken. Hans förhålland­e till sin fru Elizabeth var inte mycket bättre. Så småningom förenades de efter att deras son Phillip dog, men affären var alltid en börda i deras äktenskap.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden