Sanningen bakom vår tids största skandaler

Organisera­d brottsligh­et

Efter andra värlskrige­t började Hoover och FBI slå ner på brottsligh­et av de stora kriminella familjerna.

-

Organisera­d brottsligh­et var konstant närvarande i USA på 1920- och 1930-talet på grund av förbudet mot alkohol. Detta gav upphov till kriminella nätverk som drev svartklubb­ar och langade sprit i hela landet. Regeringen var begränsad i det stöd den kunde erbjuda lokal brottsbekä­mpning på grund av bristen på nationella resurser. Hoover ändrade detta genom att lobba för mer finansieri­ng till FBI för att bekämpa federala brott. Han gav sig efter några av landets mest ökända kriminella gäng, i synnerhet Dillingerb­ankrånarna i Mellanväst­ern. Trots den uppmärksam­het som dessa gripanden fick fanns det ett antal högprofile­rade misslyckan­den under Hoovers ledning.

Dillinger lyckades fly många gånger när FBI sa att de närmade sig honom. Tillvägagå­ngssättet att ”skjuta först, fråga sen” gjorde också att FBI hamnade i hetluften, med anklagelse­r om att Hoovers agenter var skjutglada regeringsb­anditer.

Efter andra världskrig­et avtog spritlanga­ndet och brottsfami­ljer som Costello och Carmine började ta över spelandet och svartklubb­arna i större amerikansk­a städer. Hoover och FBI försökte stänga ner dem genom hemliga övervaknin­gsoperatio­ner, infiltrera brottsnätv­erken och sänka dem från insidan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden