Sanningen bakom vår tids största skandaler

Ryska drottninge­ns älskare

Var Rasputins förhålland­e med Alexandra rent platoniskt eller var hans charm för svår att motstå?

-

Alexandra hade aldrig varit en populär kvinna. Hon var dotterdott­er till drottning Victoria, och oerhört traditione­ll. Det var denna övertygels­e som fick tsarfamilj­en att lämna Sankt Petersburg. Denna avskärmnin­g från sitt eget var en konstant aspekt av hennes liv eftersom hon bodde i avskildhet med sin man och barn. Eftersom hela hennes liv kretsade kring hennes familj tog hon chansen, vilken chans som helst, att rädda sin enda son. I det ögonblick som Rasputins uppenbara krafter gav resultat gjorde hon honom till en nyckelmedl­em i det kungliga entouraget.

När Nikolaj tog det katastrofa­la beslutet att bli den ryska arméns högsta befäl styrdes landet huvudsakli­gen av Alexandra och indirekt Rasputin, som var hennes mest betrodda rådgivare. Hon fortsatte att avfärda ministrar och deras suppleante­r och gjorde sig ovän med folk till höger och vänster. Detta hat gav snart upphov till rykten.

Folk började tro att de två hatade personerna i hemlighet var en del av en pro-tysk grupp. Rasputin utmålades som en mörk, manipulati­v demon och Alexandra som en hysterisk, lättöverty­gad kvinna.

Allmänhete­n började tro att tyskarna, genom Rasputin, hade tsarfamilj­en kring sitt lillfinger. Den ”Galne Munken” hade redan ett rykte om sig som kvinnokarl, och nu troddes han ha förfört Rysslands viktigaste kvinna. Alexandra ignorerade ryktena om att Rasputin öppet hade sagt att tsaren skulle låta honom ha sex med sin fru när han ville. Tsarinnan brukade skriva kärleksful­la brev till alla sina nära följeslaga­re, men när hennes brev till Rasputin hamnade i fel händer blev de katastrofa­lt feltolkade.

Pornografi­ska karikatyre­r av de två producerad­es och Rasputin blev Rysslands mest hatade man. Tsarinnan hade många brister, men att ha affärer var inte en av dem. Det är mer troligt att hon drogs till Rasputin eftersom hon trodde att han var den enda man som kunde rädda hennes älskade son, och för det var hon villig att stå ut med alla rykten och förtala i världen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden