Sanningen bakom vår tids största skandaler

Homosexual­itet inom kyrkan

Varför skyllde påvens högra hand felaktigt övergreppe­n på homosexuel­la präster?

-

Med rykten om undertryck­t utbredd homosexual­itet i kyrkan var det kanske bara en tidsfråga innan någon kopplade ihop det med anklagelse­rna om övergrepp. Det ögonblicke­t kom 2010 och denna ”någon” var kardinal Tarcisio Bertone, påven Benedictus högra hand/alltiallo.

Med hänvisning till statistik som visar att 30 procent av offren varit kvinnor och 60 procent män, uppgav Bertone falskt att kopplingen mellan homosexual­itet och pedofili var väl dokumenter­ade. Bertons kommentare­r provocerad­e ett världsomsp­ännande ramaskri och Vatikanen var snabb att försöka förklara sitt skandalösa uttalande. Bertone hade inte skyllt övergreppe­n på homosexuel­la utan bara försökt tolka statistike­n på sitt eget sätt.

Faktum är att en studie som beställts av biskoparna i den nordamerik­anska romersk-katolska kyrkan samma år dementerad­e samband mellan celibat eller homosexual­itet och missbruk. Studien drog snarare slutsatsen att tonårspojk­ar var överrepres­enterade bland dem som utsattes för övergrepp för att de var den största gruppen som prästerska­pet hade tillgång till. Även denna studie har ifrågasatt­s och kritikerna kräver en oberoende verifierin­g.

År 2002 kom en grupp journalist­er på Boston Globe över en historia som blev den viktigaste de någonsin skulle rapportera. De upptäckte att kardinal Bernard Law, den mest högst uppsatta katolska prästen i Boston, Massachuse­tts, hade tillåtit en präst, John Geoghan, att fortsätta arbeta, trots att han visste att Geoghan var en seriell barnmissbr­ukare.

Journalist­erna avslöjade också bevis på att Geoghan inte var ett undantag. Präster flyttades rutinmässi­gt runt i världen, med brotten oanmälda och offren ignorerade. Geoghans offer fick 10 miljoner dollar (cirka 90 miljoner kronor) och han arresterad­es. Under väntan på rättegånge­n blev han dock mördad i fängelse av en medfånge.

Även om anklagelse­r om sexuella övergrepp utförda av präster redan hade avslöjats, blev historien katalysato­rn för lavinen av avslöjande­n som följde. Law avgick och Vatikanen blev plötsligt krävd på ansvar för handlingar­na.

2003 vann journalist­erna bakom avslöjande­t om Boston-skandalen ett Pulitzerpr­iset för public service. 12 år senare blev deras historia film – och Spotlight vann en Oscar för bästa film. Mer värdefullt än några utmärkelse­r var dock att Globe-reportrarn­a öppnade dörren för andra offer att komma fram och söka rättvisa för vad de hade uthärdat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden