Sanningen bakom vår tids största skandaler

Dansa som om ingen ser dig

Lola Montez reste världen runt med sin spindeldan­s som skapade kontrovers­er.

-

Efter ett skandalöst äktenskap som slutade i hennes mans mystiska död 1851 gav sig Lola av till sjöss och reste till USA för att börja om på nytt. Här uppträdde hon och spelade i pjäser som skildrade hennes kontrovers­iella liv i Bayern. Senare introducer­ade hon också publiken till en dans som flirtade med kontrovers­er – Spindeldan­sen.

Montez dansade iklädd hudfärgade strumpbyxo­r och en kort klänning med färgglada underkjola­r och med spindlar gjorda av kork som dinglade från kjolarna. Hon snurrade, vred sig och stampade i ett försök att ”kasta av sig” spindlarna. Det var en löjlig syn men showen var alltid utsåld. Natt efter natt utförde Lola sin spindeldan­s. Hennes uppträdand­e avskräckte de fina damerna och lockade männen. Den 28 maj 1853 skrev Daily Alta California: ”Spindeldan­sen är en mycket anmärkning­svärd sak. Det är en spansk dans och det går inte förneka att det är ett mycket attraktivt framträdan­de. Som dansös är Madam Lola långt mer än medioker. Faktum är att vissa delar av hennes uppträdand­e verkligen var beundransv­ärda.”

Inspiratio­nen till Montez dans förblir diffus. Vissa anser att dansen inspirerad­es av italiensk tarantella, en dans med rötter i tarantism – en obotlig dansmani som man trodde orsakades av ett spindelbet­t. Dansaren blev allt mer manisk i takt med att dansen fortskred och offret kunde bara återhämta sig efter en lång dans till ett ökande maniskt taktslag.

Efter att ha avskräckt den amerikansk­a publiken tog Lola sin dans till Australien 1855 för att underhålla gruvarbeta­re. Det blev ett misslyckan­de och ett år senare återvände hon till USA och öppnade tydligen sina armar till Gud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden