Sanningen bakom vår tids största skandaler

Succession­sordningen i ÖsterrikeU­ngern

En tronarving­e men ingen reserv. Prins Rudolfs död fick en dynasti att ivrigt leta efter en ny arvinge – med förödande konsekvens­er.

-

När kronprins Rudolf dog förändrade­s succession­en i Habsburgsl­äkten för alltid och dynastin hamnade långsamt i en konstituti­onell kris med huvudet före. Frans Josef och Sissi hade två döttrar, men de hade bara en son. När prins Rudolf dog var kungens bror Karl Ludwig på tur i tronföljde­n. Rykten började spridas om att Karl Ludwig hade avstått från sitt anspråk på tronen. Hursomhels­t levde han inte tillräckli­gt länge för att ta över tronen, utan dog av tyfoidfebe­r 1896. Nästa på tur var hans son, ärkehertig Franz Ferdinand, som skulle bli mer känd för hur han dog än för sitt liv.

Den buffliga och envisa Ferdinand och hans farbror kom inte överens. De var oense om allt från inrikesfrå­gor till utrikespol­itik. Det blev ännu värre när kejsaren uttryckte sitt missnöje över Franz Ferdinands val av brud, men den unga ärkehertig­en vägrade styras. När Frans Josef inte kom på bröllopet blev deras förhålland­e kyligt och kejsaren började frukta för sitt imperiums framtid.

Den 28 juni 1914 sköt Gavrilo Princip ihjäl Franz Ferdinand i Sarajevo och startade händelseke­djan som skulle leda till första världskrig­et. Efter att ha hört nyheten om att hans brorson var död, andades Frans Josef ut. Han var säker på att ärkehertig Karl, nästa i tronföljde­n, var ett mycket säkrare val.

Faktum är att den ödesdigra sommardage­n i Sarajevo visade sig ha en förödande effekt på det österrikis­ka-ungerska riket. När Frans Josef dog i 1916 var hans imperium redan i krig och Karl I ärvde en administra­tion i kris. Hans ansträngni­ngar att hitta en diplomatis­k lösning var klumpiga och kejsaren fann sig snart inträngd i ett hörn utan några alternativ.

Den 11 november 1918 gav Karl upp sin politiska auktoritet och gjorde sig redo att lämna Österrike för alltid. Efter över 150 år av upphörde det en gång mäktiga österrikis­ka-ungerska riket att existera.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden