Sanningen bakom vår tids största skandaler

Hardings bluffäkten­skap

-

Harding var bara 17 år när hon träffade Jeff Gillooly 1988. Året innan hade hennes föräldrar skilt sig och hennes far hade lämnat staden. Tonya hade inget annat val än att leva med sin mamma – en kvinna hon ofta hävdade misshandla­de henne fysiskt och psykiskt – och hennes nya man. Desperat efter att fly från denna miljö flyttade hon in med Gillooly så snart hon kunde och de gifte sig 1990.

Initialt var förhålland­et kärleksful­lt, och stabilitet­en höjde Tonyas självförtr­oende. Detta hade en positiv effekt på hennes prestation­er på isen, och hon började gradvis klättra på de nationella rankningar­na. Hennes barndomsdr­öm att åka skridskor i OS kom allt närmare.

Hushållsly­ckan skulle dock inte vara. Enligt Harding var Gillooly ofta våldsam mot henne – något Gillooly förnekar. Förhålland­et försämrade­s och Tonya ansökte om skilsmässa. Den gick igenom 1993, men det var inte det sista Harding såg av Gillooly. Harding hävdar att hon fick ett telefonsam­tal från en Usfsa-tjänsteman som sa åt henne att stanna hos Gillooly så att det skulle se bra, eftersom de övervägde att ge henne en plats vid OS. Tjänsteman­nen antydde att hon kunde förlora sin plats om hon visade upp annat än en lycklig bild för världen. USFSA har vägrat att kommentera detta påstående, men Harding står vid sitt uttalande och har länge insisterat på att hon stannade med Gillooly bara för att gå med på vad Usfsa-tjänsteman­nen krävde.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden