Sanningen bakom vår tids största skandaler

HARVEY WEINSTEIN

Den prisbelönt­a filmproduc­enten Harvey Weinstein kommer för alltid bli ihågkommen för sexuella trakasseri­er, övergrepp och våldtäkter mot kvinnor. När skådespela­re ratade hans närmanden svartlista­des de i filmindust­rin, och när de ville polisanmäl­a övergr

-

Filmmogule­n förgrep sig på kvinnor i över 30 år innan tystnadsku­lturen i Hollywood äntligen bröts.

”Hur kommer jag ut ur det här rummet så fort som möjligt utan att förolämpa Harvey Weinstein?” Ashley Judd, skådespela­re

Weintsten har kallats den mäktigaste producente­n i Hollywood, är en uttalad kvinnorätt­skämpe och donerar pengar till Demokrater­nas parti i USA, men hans liv kommer aldrig bli detsamma. 30 år i filmindust­rin och 80 anklagelse­r – hur kunde mannen som förvandlad­e allt han rörde vid till guld hamna i centrum av en av vår tids största sexskandal­er?

Weinstein växte upp i Queens, New York, som son till diamantsli­paren Max och hemmafrun Miriam, och hans farföräldr­ar var polska invandrare av judisk härkomst. Bröderna Harvey och Bob hade sedan barnsben drömt om att en dag bli rika inom filmindust­rin. Senare var det föräldrarn­a som gav inspiratio­n till namnet på filmbolage­t Miramax som bröderna grundade tillsamman­s 1979.

Miramax blev en framgångsh­istoria. De började ge ut mindre kända indiefilme­r och senare arthousefi­lmer. Bolaget vann flera Oscars-priser för numera klassiska filmer som The English Patient, Good Will Hunting och Shakespear­e In Love. 1993 erbjöd Disney sig att köpa äganderätt­igheterna till Miramax för 80 miljoner dollar (motsvarand­e cirka 670 miljoner kronor) och bröderna tackade ja.

Bröderna Weinstein startade sedan produktion­sbolaget The Weinstein Company 2005 tillsamman­s med andra filmskapar­e från Miramax – bland andra Quentin Tarantino, Robert Rodriquez och Colin Vaines. Bolagets filmer The Reader och Inglouriou­s Basterds blev Oscars-nominerade 2008 och 2009, och de vann en Oscars-statyett för The King’s Speech 2009.

Under dessa 30 år var Weinstein en framgångsr­ik och charmig filmmogul, omtyckt och hyllad av många, men bakom de glamorösa kulisserna lurade otaliga hemska historier. Den 5 oktober 2017 avslöjade New York Times att ett dussin kvinnor anklagade Weinstein för sexuella övergrepp. Den 13 oktober 2017 publicerad­e The New Yorker en artikel med ytterligar­e 13 kvinnor som anklagade Weinstein för övergrepp. Totalt 37 kvinnor har sedan dess delat sina berättelse­r. Ännu fler har anklagat Weinstein, men valt att vara anonyma.

Skådespela­rna Ashley Judd och Rose Mcgowan var bland de första att våga berätta om sina erfarenhet­er. Judd påstår att hon mötte Weinstein 1997 för ett frukostmöt­e på Peninsula Beverly Hills Hotel, men tvingades att ge honom massage och se på när han duschade, innan hon lyckades fly därifrån. Judd kommer ihåg att hon tänkte: ”Hur kommer jag ut ur det här rummet så fort som möjligt utan att förolämpa Harvey Weinstein?”

Mcgowan berättade sedan sin historia om hur hon blivit svartlista­d från filmroller efter att Weinstein våldtog henne i ett hotellrum. En advokat avrådde henne från att polisanmäl­a händelsen eftersom hon antagligen inte skulle vinna i rätten.

När skådespela­ren Gwyneth Paltrow blev utsatt för Weinsteins närmanden under inspelning­en av filmen Emma berättade hon om det för sin dåvarande pojkvän Brad Pitt. Pitt konfronter­ade Weinstein, men det ledde bara till att Paltrow hotades att förlora filmrollen om hon pratade mer om det eller avvisade Weinsteins närmanden.

Skådespela­ren Angelina Jolie har berättat: ”Jag hade en väldigt dålig upplevelse med Harvey Weinstein i min ungdom och därför beslutade jag mig för att aldrig arbeta med honom igen och varnade andra. Det här beteendet mot kvinnor i alla yrken, alla länder, är oacceptabe­lt”.

Skådespela­rna Lupita Nyong’o och Lena Headey har också berättat om hur de har blivit utsatta för Weinsteins närmanden och att det har uppstått hotfulla situatione­r. Den gemensamma nämnaren i offrens historier? Alla blev inbjudna till ett hotell för ett jobbmöte endast för att upptäcka att Weinstein hade andra avsikter, nämligen nakenbad, massage och sexuella tjänster.

Under sin karriär betalade Weinstein minst 8 förlikning­ar på mellan 80 000 och 150 000 dollar (motsvarand­e 670 000 och 1,25 miljoner kronor) till sina offer för att undvika oönskad medieuppmä­rksamhet och utdragna, dyra rättegånga­r, enligt anonyma källor vid hans bolag. Dessa källor har också berättat att Weinstein använde sina kvinnliga anställda för att lura till sig sina offer, men ingen vågade bryta tystnadsku­lturen. Ett jobb hos Weinstein kunde nämligen innebära en snabb karriär för dem som ville nå toppen.

Många i Hollywood har försvarat offren. Skådespela­ren Brie Larsen sade: ”Jag stöttar alla modiga överlevare av sexuella övergrepp och trakasseri­er. Det är inte erat fel. Jag tror på dig.” Även Lena Dunham har uttalat sig: ”Kvinnorna som vågat

”Det här beteendet mot kvinnor i alla yrken, alla länder, är oacceptabe­lt.” Angelina Jolie, skådespela­re

tala ut om sina upplevelse­r av sexuella trakasseri­er från Harvey Weinstein förtjänar vår respekt. Det är varken roligt eller enkelt. Det är modigt.” Men Dunham hamnade senare i blåsväder när hon försvarade en kollega som också stod anklagad.

Flera kändisar har även sagt att det var uppenbart vad Weinstein höll på med. Tarantino sa: ”Jag visste tillräckli­gt för att göra mer än vad jag gjorde.” Skådespela­ren Jane Fonda sa att hon skäms idag för att hon aldrig sa något om Weinstein. Fonda menar att det inte är en ny företeelse och att det inte handlar om ett ensamt monster, utan om den sexistiska kulturen som dominerar i Hollywood.

Denna tystnadsku­ltur och mörkläggni­ng är något som många världen över nu vill göra upp med i en internatio­nell kampanj på sociala medier. #metoo började på Myspace för många år sedan när en person, Tarana Burke från Philadelph­ia, skrev #metoo i sitt statusfält och uppmanade andra som varit offer för sexuella kränkninga­r, övergrepp eller våldtäkt att göra detsamma. Denna kampanj har fortsatt att växa och tiotusenta­ls människor har delat sina berättelse­r på sociala medier.

Allt eftersom fler personer har klivit fram har fler kändisar blivit uthängda för sexualbrot­t. Timmar efter att Ben Affleck fördömde Weinstein, spreds en video där Affleck tafsade på en Mtv-reporter som ung, vilket han nu har bett om ursäkt för. När Kevin Spacey anklagades för att ha förgripit sig på en 14-årig pojke, försökte han avleda uppmärksam­heten genom att skylla på sina alkoholvan­or och komma ut som homosexuel­l. Regissören Oliver Stone, skådespela­ren Dustin Hoffman, komikern Louis C.K. och många flera har anklagats – listan växer för varje dag.

Weinsteins talesperso­n har sagt: ”Alla anklagelse­r om sex utan samtycke förnekas bestämt av mr Weinstein. Mr Weinstein har även bekräftat att det inte begåtts några hämndaktio­ner mot kvinnor som har avböjt hans närmanden.” Av de kvinnor som trätt fram med namn säger Weinstein att han ”trodde att alla förhålland­en var med deras samtycke”.

Weinsteins advokat Lisa Bloom sa snabbt upp sig efter avslöjande­na. Hans fru, Georgina Chapman, lämnade honom bara några dagar efter den första artikeln och sa att ”hans handlingar är oförlåtlig­a”. Weinstein blev även avskedad från sitt produktion­sbolag och befann sig en period på ett rehabilita­tionscente­r för sexmissbru­kare i Arizona, USA. Enligt uppgift somnade han under gruppterap­in, skippade möten för att prata i mobilen och fortsatte att hävda att alla anklagelse­r var absurda.

Weinstein har ännu inte blivit åtalad eller dömd för något av de sexuella övergreppe­n, men polisutred­ningarna pågår fortfarand­e i både London och New York. Oavsett om han blir dömd eller frikänd är det inte sin filmkarriä­r som Weinstein kommer bli ihågkommen för. Han kommer för alltid vara känd som personen som utnyttjade sin maktpositi­on, förgrep sig på sårbara kvinnor och sedan gjorde allt för att tysta dem.

”Jag visste tillräckli­gt för att göra mer än vad jag gjorde.” Quentin Tarantino, regissör

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden