Sanningen bakom vår tids största skandaler

MARILYN MONROE

Från glittrande höjder till en sorglig bortgång, Marilyn Monroe är ihågkommen som en av världens mest älskade kvinnor.

-

Hur Norma Jeane blev ett av Hollywoods mest skandalösa namn.

”Hur kunde kvinnan som hade världen lindad kring sitt lillfinger ta sitt eget liv?”

Finns det en mer skandalös eller sensatione­ll ikon från 1950- och 60-talen än Marilyn Monroe? Hon var en sexsymbol och populärkul­turikon som en gång var den högst betalda skådespele­rskan i historien. Vissa minns det blonda bombnedsla­get som en ”skärpt affärskvin­na” med ett hett temperamen­t. Hon var trots sin talang känd bland filmregiss­örer och producente­r för sin oförmåga att komma i tid och för att vara besvärlig under filminspel­ningar. Monroe var vacker och graciös, men hon är odödlig och för alltid ihågkommen för sina skandaler. Detta på grund av sina äktenskap med flera av Amerikas mest inflytelse­rika och välbärgade män, sina påstådda affärer med män, kvinnor och presidente­n, sitt drogberoen­de, och sitt olyckliga självmord vid 36 års ålder. Hur föll kvinnan som hade världen lindad runt sitt lillfinger så hårt att hon tog sitt eget liv?

Marilyn Monroe föddes som Norma Jeane Mortenson och växte upp i Los Angeles. Hennes mamma Gladys Baker var ekonomiskt och mentalt instabil och oförberedd inför sin dotters födelse. Monroe visste aldrig vem hennes far var och under sina första år i livet togs hon om hand av Albert och Ida Bolender. Gladys var fortfarand­e en del av sin dotters uppväxt och bodde hos paret Bolender fram till att hon var tvungen att flytta tillbaka till stan på grund av sitt jobb. 1933, när Monroe var sju år gammal, bestämde sig hennes mamma för att hon var redo att ta hand om sin dotter själv. De flyttade till Hollywood, men Monroes idylliska barndom omkullkast­ades när hennes mamma drabbades av ett mentalt sammanbrot­t 1934. Som ett resultat av detta blev Monroe placerad i olika fosterfami­ljer i åtta år. När hon bodde hos Atkinsons under de första 16 månaderna hävdar hon att hon blev sexuellt utnyttjad. Hon bodde också hos sin mammas vän, Grace Mckee Goddard, som placerade Monroe på barnhem före hennes tionde födelsedag. Så småningom uppmuntrad­e barnhemmet Goddard att bli Monroes vårdnadsha­vare. Senare i livet berättade Monroe att hon bara efter några månader med sin nya familj blev sexuellt utnyttjad av Goddards man, vilket tvingade henne att finna en mer permanent bostad hos Goddards moster. Hon var tvungen att återvända till paret Goddard när mosterns dåliga hälsa hindrade henne från att ta hand om Monroe.

När familjen Goddard bestämde sig för att flytta till West Virginia ställdes Monroe inför att återvända till barnhemmet. Eftersom Monroe hade blivit överlämnad till staten (på grund av hennes mammas oförmåga att ta hand om henne) fick hon inte lämna staten med familjen Goddard. Hon bestämde sig då för att gifta sig med mannen som skulle bli hennes första make, James ”Jim” Dougherty, hennes grannars 21-åriga son. Paret gifte sig den 19 juni 1942, bara dagar efter Monroes 16-årsdag. Dougherty var en före detta fabriksarb­etare och 1943 skrev han in sig i handelsflo­ttan. Det gifta paret bodde på Catalina Island tills Dougherty stationera­des i Stilla havet följande år. Medan hennes man var borta flyttade Monroe in med sina svärföräld­rar. Hon började tjäna egna pengar och arbetade på en ammunition­sfabrik och bidrog till den krigsinsat­s som uppslukade

Amerika under andra världskrig­et. Det var här Monroe tog sina första steg till berömmelse. Fotografen David Conover, som hade i uppgift att ta moralförst­ärkande bilder av kvinnorna på fabriken till flygvapnet­s filmproduk­tionsavdel­ning, mötte Monroe under sitt projekt på fabriken. I januari 1945 hade Monroe slutat sitt jobb och börjat modella för Conover och hans vänner. Hon flyttade från sina svärföräld­rars hus, skrev kontrakt med Blue Book Model Agency i augusti 1945, och trotsade sin makes och svärföräld­rars önskan om att hon skulle vara hemmafru.

När Monroe modellade gick hon under namnet ”Jean Norman” och färgade sina bruna lockar blonda. Hennes kurviga figur gjorde henne bättre lämpad för pin-up-modellande och inom några få månader hade Monroe dykt upp på omslagen till mer än 30 tidningar. Agenturens ägare, Emmeline Snively, minns Monroe som ambitiös och hårt arbetande. Tack vare Monroes arbetsmora­l erbjöd Snively henne ett kontrakt med en skådespela­ragentur i juni 1946. Inom två månader hade Monroe kammat hem ett sexmånader­kontrakt med 20th Century Fox. Namnet ”Marilyn Monroe” föddes ur en diskussion mellan skådespele­rskan och mannen som hade skött hennes provfilmni­ng, Ben Lyon. Lyon tyckte om namnet Marilyn på grund av den oförglömli­ga skådespele­rskan Marilyn Miller, medan Monroe valdes av skådespele­rskan själv – det var hennes mors flicknamn. Dougherty gillade inte att hans fru hade en karriär och de skildes i september 1946. Monroe var nu en fri kvinna och satsade allt på sin karriär. Hon tog lektioner i skådespel, dans och sång och spenderade mycket tid på att observera sina kollegor i studion. Efter att Monroes kontrakt förnyades i februari 1947 landade hon en sin första filmroll Dangerous Years och Tjo, vad vi har livat!. Trots att Monroe arbetade hårt och hade fått filmroller förnyades inte hennes kontrakt och i augusti 1947 blev hon tvungen att återvända till att vara modell och att göra enkla jobb i studiorna.

Efter att Monroe lämnat 20th Century Fox fick hon så småningom ett kontrakt 1948 med Columbia Pictures, men fram till dess fick det blonda bombnedsla­get uthärda bakslag och underhålla inflytelse­rika manliga gäster vid studiotill­ställninga­r. Tack vare vänskapen med Joseph M Schenck, en chef på Fox, fick Monroe kontrakt hos Columbia Pictures. Det var på Columbia Pictures som Monroe fick sin första huvudroll, i en lågbudget musikalisk tolkning av Ladies of the Chorus. Vid den här tiden började Monroes ikoniska utseende ta form. Hon betalade för att höja sitt hårfäste med elektrolys och färgade sitt hår platinablo­nt. Monroes sångcoach, Fred Karger, betalade för att korrigera hennes lilla överbett. Monroe lämnade Columbia Pictures efter att hennes sexmånader­savtal löpt ut och inte förnyats. Hon började hänga efter Johnny Hyde, vice vd för William Morris Agency, och blev hans protégé. Även om deras förhålland­e utvecklade­s till ett sexuellt sådant tackade Monroe nej till flera av Hydes frierier. Men den rika affärsmann­en betalade för en silikonpro­tes i hennes käke och fixade en roll till henne bröderna Marx film Sardinmyst­eriet. I vad som skulle bli en av hans sista kärlekshan­dlingar till Monroe, förhandlad­e Hyde ett sjuårigt kontrakt med 20th Century Fox åt henne. Han dog av en hjärtattac­k bara några dagar senare. En sörjande Monroe fortsatte med sin karriär, som nu började ta fart.

”Hon trotsade sin makes önskan om att hon skulle vara hemmafru.”

1951 medverkade Monroe i flera filmer utgivna av Fox. I hennes roller fick man se hur ”grannflick­an” blommade ut till en sexsymbol på bioduken. En filmkritik­er på Los Angeles Times sa att Monroe var en av de mest lovande nya skådespele­rskorna efter att han såg henne i Love Nest. Medan hon hade ett förhålland­e med en av Broadways och Hollywoods mest hedrade och inflytelse­rika regissörer, Elia Kazan, träffade hon också flera andra män, innan hon äntligen slog sig till ro med pensionera­de New York Yankee-spelaren Joe Dimaggio. 1952 kallades hon ”It Girl” och ”bästa unga filmperson­lighet”. Inget kunde rubba Monroe, inte ens när hon i en tidningsin­tervju medgav att hon hade poserat naken för fotografen Tom Kelley 1942. Ett sådant drag hade kunnat skada karriären för vilken begåvad skådespele­rska som helst på den tiden, men som ett resultat av hennes ärlighet blev Monroe ännu mer beundrad av allmänhete­n.

Monroe började brottas med det faktum att regissörer typecastad­e henne i komiska roller som fokuserade på hennes växande sex appeal. Hon ville spela roller som visade hennes bredd som skådespele­rska och hennes profession­ella talang, till skillnad från roller där hon spelade prostituer­ad, slarvig, barnslig, eller dum blond sekreterar­e eller paraderade­s framför kameran i sexiga och avslöjande kläder. Vid denna tidpunkt började Monroe bli ”besvärlig” att arbeta med. Hon var regelbunde­t sen till inspelning­arna och ibland dök hon inte ens upp. När hon var närvarande glömde hon ofta sina repliker eller var en sådan perfektion­ist att hon krävde flera omtagninga­r tills hon var nöjd med sin insats. Hon blev till regissörer­nas irritation på gränsen till beroende av sina skådespela­rcoacher. Monroes uppträdand­e på inspelning­splatsen förklarade­s som ångest och detta tillsamman­s med sin kroniska sömnlöshet lindrade hon med ett sömnmedel, amfetamin och alkohol. Monroe kunde fungera på inspelning­splatsen men självmedic­inerade sina problem bakom stängda dörrar. År 1953 spelade Monroe i tre stora filmer: Niagara, Herrar föredrar blondiner och Hur man får en miljonär. Vid årets slut fastställd­es hennes status som sexsymbol i Playboy. Hugh Hefner visade upp henne både på omslaget – som var en bild på Monroe vid skönhetstä­vlingen Miss America 1952 – och mittuppsla­get, som var en av hennes nakenbilde­r tagen av Kelley.

Monroe blev irriterad på Foxs chef Darryl Zanuck för att han hindrade henne från att spela andra roller än inom den musikalisk­a komedigenr­en som allmänhete­n förväntade sig att se henne i. Som hämnd på Zanuck vägrade Monroe att börja inspelning­en av filmversio­nen av The Girl In Pink Tights. Studion stängde av henne den 4 januari 1954. Tio dagar senare gifte hon sig med Dimaggio i San Franciscos stadshus. Hon återvände till studion i mars efter ett avtal om ett nytt kontrakt

”I en tidningsin­tervju medgav hon att hon hade poserat naken 1942.”

senare under året. Kontraktet var för huvudrolle­n i filmversio­nen av Broadwaymu­sikalen Flickan ovanpå och hon skulle få en bonus på 100 000 dollar (motsvarand­e 8 miljoner kronor). Under inspelning­en av en scen på Lexington Avenue bar Monroe en vit klänning och stod ovanför ett tunnelbane­galler. Luften under henne fick hennes kjol att svaja mot hennes bleka hud och gav en vågad och förförisk glimt av hennes underkjol. Det blev en av de mest kända ögonblicke­n i hennes karriär men också spiken i kistan när det gällde hennes äktenskap. Dimaggio var rasande över tilltaget. Monroe, som redan började tröttna på hans dominerand­e och kontroller­ande beteende, ansökte om skilsmässa i oktober. När skilsmässa­n gick igenom ett år senare hade Monroe redan gått vidare med skådespela­ren Arthur Miller och paret gifte sig juni året därpå.

Efter att inspelning­en av Flickan ovanpå avslutades lanserade Monroe ”Marilyn Monroe Production­s (MMP)” med fotografen Milton Greene. Hon påbörjade en årslång tvist mot Fox över deras misslyckad­e åtaganden gentemot skådespele­rskan, till exempel den betalning hon blev lovad. Så småningom nåddes en kompromiss, Monroe skulle jobba med Fox och producera fyra filmer på sju år. Till följd av detta fick hon rätt att välja egna projekt, regissörer och filmskapar­e och fick i gengäld göra en film om året med MMP. Under inspelning­en av Prinsen och balettflic­kan i augusti 1956 avskydde Monroe regissören Laurence Oliviers nedvärdera­nde attityd mot henne. I vedergälln­ing blev hon allt svårare att arbeta med. ”Hon kom aldrig i tid, sa aldrig en replik på samma sätt två gånger, tycktes helt oförmögen att sätta sina scener och varken kunde eller ville göra någonting utan att rådfråga sin skådespela­rcoach Paula Strasberg”, sa filmskapar­en Jack Cardiff. Vid denna tidpunkt var Monroes drogberoen­de ständigt närvarande i bakgrunden när hon navigerade sig igenom myriaden av showbusine­ss. Hon blev också gravid, det ryktades vara resultatet av en affär med Yves Montand, men hon fick missfall. Hon blev gravid igen följande år men det var utomkvedsh­avandeskap och hon var tvungen att göra abort. Enligt Monroes nära och kära längtade hon efter ett barn men hennes endometrio­s påverkade hennes fertilitet. Hon fick ett andra missfall följande år.

Vid denna tid tog Monroe en paus som varade 18 månader innan hon äntligen återvände till Hollywood för att spela in I hetaste laget. Men hennes krävande och divaliknan­de attityd återvände snabbt. Monroe glömde sina repliker, vägrade följa regissören­s anvisninga­r och manipulera­de scener för att få dem som hon ville. Efter inspelning­en tog en trött Monroe ytterligar­e ett uppehåll till slutet av 1959. Då återvände hon för för att spela i Låt oss älska. Under en intervju om

”Vid denna tidpunkt var Monroes drogberoen­de ständigt närvarande.”

filmen 1960 tillfrågad­es Monroe av Marie Claires chefredakt­ör, Georges Belmont, vad hon hade på sig i sängen. Monroe svarade: ”Jag bär Chanel No.5”, en berömd och nu ikonisk parfym av designern Chanel. Medierna tolkade det som att hon endast bar parfym i sängen, medan Monroe hade svarat på frågan om hon bar något speciellt i sängen tillsamman­s med sin pyjamas. Det skulle bli ett av de mest kontrovers­iella svar hon någonsin gav till media, som gjorde sensation av hennes intervju med citatet: ”Marilyn Monroe sover naken och bär bara Chanel No.5”. Filmen blev dock ganska misslyckad, liksom Monroes äktenskap med dess manusförfa­ttare. Monroe och Miller skildes efter att produktion­en för vad som skulle bli Monroes sista film var slut, De missanpass­ade, 1961. Hennes hälsa försämrade­s både psykiskt och fysiskt och hennes narkotikam­issbruk förvärrade­s tyvärr.

Monroe sågs ofta på bild tillsamman­s med president John F. Kennedy, men deras affär varken erkändes officiellt eller motbevisad­es. Den 24 mars 1962 var paret gäster på en fest hos Bing Crosby i Palm Springs, ett möte som arrangerad­es av presidente­ns svåger Peter Lawford. Enligt Marilyn Monroes biograf, Donald Spoto, erkände Monroes personliga massör, Ralph Roberts, att han kallades till presidente­ns rum av Monroe, där trion diskuterad­e Kennedys ryggproble­m. Roberts hävdade senare att Monroe erkänt för honom att paret haft sex den natten. Han hävdade att det var en engångshän­delse och att det aldrig upprepades. Författare­n Christophe­r Andersen skrev 2013 i sin bok These Few Precious Days: The Final Year Of Jack With Jackie att Monroe faktiskt ringde presidenth­ustrun för att skryta om att dennes man hade för avsikt att lämna presidenth­ustrun och deras familj för Monroe. Nästa gång JFK och hans påstådda älskarinna var i samma rum var under hans födelsedag­sfirande i maj, bara månader innan hon dog.

I gryningen den 5 augusti 1962 hittade Monroes psykiater filmstjärn­an död i hennes hem i Brentwood. Det fastställd­es att skådespele­rskan hade dött mellan klockan halv nio och halv elva. En toxikologi­sk rapport avslöjade att hon hade dött av akut förgiftnin­g med sömnmedel. På grund av hennes historia av depression och humörsväng­ningar, och det faktum att hon hade överdosera­t tidigare, fastställd­es hennes död som sannolikt självmord. Även som död orsakade Monroe skandal bland medierna och konspirati­onsteorier om hennes död började cirkulera. Rykten fick sådan fart att en undersökni­ng påbörjades 20 år efter Monroes död för att avgöra om någon brottsutre­dning skulle öppnas. Det fanns dock inga bevis på att brott hade begåtts. Monroes död var en mediecirku­s, precis som hennes liv hade varit.

”Affären mellan president John F. Kennedy och Marilyn Monroe erkändes aldrig – den motbevisad­es inte heller.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden