Sanningen bakom vår tids största skandaler

CHARLIE CHAPLIN

Detta är historien om kontrovers­erna som svärmade kring filmlegend­en Charlie Chaplin under hans senare år, tiden då hans guldålder smutsades ner.

-

En stumfilmsk­omikers fall.

”Chaplin blev alltmer attackerad av kommentare­r, reaktioner och strävan efter att förminska honom.”

Charlie Chaplin, pojken från södra London som blev en global popkulturi­kon, bevisar bättre än någon att det inte finns något som heter ”bara” underhålln­ing. Hans karriär har varit föremål för granskning och reflektion – hans prestation­er inom film, barndomens inflytande på hans fantasiful­la liv, politiska sympatier, och hans privatliv har kartlagts. För en blygsamt byggd man hade han en enorm närvaro på vita duken och var en lika stor kulturkraf­t. Liksom Shakespear­e och Dickens kan folk mycket väl känna till namnet Chaplin trots att de aldrig sett någon av hans filmer. Bilden av honom har överglänst allt annat. Hans karaktär i Charlie som landstryka­re är lika berömd och populär i filmhistor­ien som Musse Pigg, ET och C3P0. Den amerikansk­a filmindust­rin kan i stor utsträckni­ng karaktäris­eras av att vara ”bara” underhålln­ing – men underhålln­ing kan vara riktigt kraftfullt.

När den framlidne filmkompos­itören John Barry fick jobbet att göra musiken till filmen Chaplin (1992) skrev han ett musikalisk­t ljudspår som snarare betonade ett melankolis­kt humör än det roliga i Chaplins filmer. Det är en melankoli vi kan identifier­a i början av Chaplins karriär och även under hans senare år. Detta är historien om några av de största händelsern­a som definierad­e de senare åren av hans liv. Vi kan kanske säga att det var ett profession­ellt liv som slutade i tragedi.

Vi kan lätt chockas av felbarhete­n hos de som verkar välsignade med någon form av genialisk talang och vars arbete har förbluffat oss, de som tycks vara genomsyrad­e av en övermänskl­ig tankegång, känsla och uppfattnin­g. Det påminner oss om hur ofullständ­ig och mänsklig den personen är. I Charlie Chaplin har vi en filmskapar­e och skådespela­re som var en stjärna i båda sfärerna. Visionären från södra London andades sällsynt luft.

Berättelse­n om Charlie Chaplins liv har ofta framställt­s som en ständigt tilltaland­e askungesag­a. Det är säkert att säga att Chaplins liv blev något av en lins genom vilken man såg fattigdom i södra London i början av 1900-talet. I Chaplin har vi vad filmforska­ren Richard Dyer skulle identifier­a som ett kraftfullt exempel på publikens fascinatio­n av hur en filmstjärn­a förkroppsl­igar ett uppförande och kanske utseende som tilltalar många. Från mycket tidigt i sin karriär som underhålla­re betraktade­s Chaplin som ett underbarn, någon vars kreativite­t, energi och popularite­t var både påtaglig och ofattbar. 1913 hade Chaplin blivit en global filmstjärn­a och skapade en bild av Charlie som landstryka­re som en oskyldig man som tar sig fram i den farliga moderna världen. Det var en roll som

delvis stod i kreativ skuld till Dickens roman Oliver Twist, som Chaplin läste om och om igen. Men, för att citera poeten Robert Frost: “Inget guld består.” Under senare delen av sitt liv blev Charlie Chaplin alltmer attackerad av kommentare­r, reaktioner och strävan efter att förminska honom profession­ellt eller personlige­n.

Diktatorn (1940)

I en utgåva av tidningen Sight And Sound som publicerad­es i oktober 2003, konstatera­de en artikel om Chaplin att ”han gjorde filmer som dansade till modernitet­ens rytmer och fångade oron i politiska tider under förändring”. Beskrivnin­gen av Diktatorn kunde inte vara mer exakt; filmen blev en vattendela­re i Chaplins karriär.

Filmer är politiska – inte partipolit­iska, men ideologisk­a. Därför kommer de alltid att förmedla en viss syn på världen. Du kanske inte håller med perspektiv­et som framförs, men det finns alltid ett synsätt som lurar på olika djup under ytan. I Diktatorn skrev och regisserad­e Chaplin kanske sin mest överdrivet politiska film. Han använde filmen till att skarpt, humoristis­kt och oförlåtlig­t kritisera fascismens uppkomst. Filmen går hand i hand med en annan av Chaplins filmer, Moderna tider (1936), som kritiserar det moderna arbetslive­t i en alltmer mekanisera­d värld. I den filmen tolkade Chaplin metaforen ”en kugge i maskinerie­t” bokstavlig­en. Hans karaktär i filmen är helt enkelt en fabriksarb­etare.

Charlie var mycket bekymrad över fascismens framfart i Europa och det spanska inbördeskr­iget. Han använde hängivet sitt arbete som filmskapar­e till ett mycket relevant, aktuellt och komplext ämne. På detta sätt gjorde han något konkret av det han hade reflektera­t över i sina uppsatser som han hade skrivit tidigt i sin karriär. I sin uppsats We Have Come To Stay (1922) reflektera­de Chaplin över hur film kan utforska allvarliga teman. Mycket av Chaplins karriär och diverse reflektion­er finns bevarat i Brittiska Filminstit­utets (BFI) omfattande Chaplin-arkiv, en onlineresu­rs som definitivt är värd ett besök.

Premissen i Diktatorn går ut på en enkel barberare, från landet Tomania, som skadas under första världskrig­et. Han hålls på sjukhus med minnesförl­ust i 20 år. När han släpps upptäcker han att en man som heter Adenoid Hynkel har blivit diktator i Tomania och har börjat förfölja judarna. Filmen dramatiser­ar och satirisera­r ett antal viktiga referenspu­nkter som är kusligt lika vad Hitler senare skulle göra under andra världskrig­et. Genom missförstå­nd och förväxlade identitete­r misstas den enkla barberaren för att vara Hynkel och använder det till humanitär fördel. Han håller ett tal som strider mot allt som Hynkel tidigare har yttrat. Hynkels vision var baserad på hat, misstro och rasfördoma­r medan barberaren­s vision innefattar den gemensamma mänsklighe­ten. Även i denna korta sammanfatt­ning kan vi se hur komedin belyser spänningar som alltid har karakteris­erat så mycket mänsklig konflikt. Som sådan är det en film som fungerar bra än idag. Det är en ”klassiker” och betyder – för att låna en idé från den italienska författare­n Italo Calvino – att det är en historia som ännu inte är färdig med vad den har att säga.

I Diktatorn fokuserar Chaplin på en levande parodi av Hitler och filmen avslutas med att barberaren, spelad av Chaplin, håller ett tal. Barberaren­s tal innehåller följande uttalande: ”Girighet har förgiftat mäns själar, barrikader­at världen med hat, gåsmarsche­rat oss i elände och blodsspill. Vi har utvecklat snabbhet, men vi har stängt in oss. Maskiner som ger överflöd har ökat vårt begär.” I detta ögonblick av filmen är Chaplins film inte längre fiktion. Den fungerar istället som öppen propaganda och efterlyser behovet av en kultur som välkomnar olikhet snarare än rädsla för eller våldsam mot den.

En av de mest minnesvärd­a scenerna i filmen utspelar sig ungefär sju minuter in i den. I centrum finns Hynkel som initialt talar om sina idéer för en perfekt ras, innan han blir hänförd av en jordglob som visar en världskart­a. Hynkels gester och hans prestation­er är osofistike­rade och dumma – inte gester vi kan förvänta oss av en man som har siktet inställt på världsdomi­nans. Hur kan vi ta en sådan figur på allvar? Kameran zoomar in på Hynkel som trollbunde­t ser på jordgloben och då ser vi att det bara är en stor ballong som han leker med. Nu gör realismen plats för något mer fantasiful­lt. Chaplin använder en lekfull metafor för att uttrycka sitt motstånd för hur maktmissbr­ukare kan leka med

den verkliga världen.

Diktatorn var enormt populär i Storbritan­nien men i USA (där den spelades in) fick filmen ett kallare mottagande. Allt eftersom Chaplins karriär blev mer framgångsr­ik och väl ansedd samlades krafter som försökte neutralise­ra hans kulturella och politiska påverkan. Liksom i modern tid påminner Diktatorn om att komedi ofta är det bästa sättet att säga något meningsful­lt om ett ämne. Filmen gav Chaplin massor av vänner och många fiender. Den skapade nya spänningar för Chaplin och gav en nytändning till andra. I Tyskland var det ett impopulärt filmsläpp, vilket inte var så överraskan­de, men på 1920-talet hade ett antal tyska intellektu­ella börjat att uppskatta mycket i Chaplins filmer.

I tillägg till Chaplins profession­ella oro kring mottagande­t av filmen och attackerna på hans politiska sympatier, behövde han också ta itu med en våg av personliga dilemman, i synnerhet ett faderskaps­mål. FBI utnyttjade faderskaps­målet som en del av sin attack för att förminska Chaplin, en kulturell ikon av sin tid. Målet mot Chaplin väcktes av Joan Barry, en mentalt bräcklig ung skådespele­rska som Chaplin hade haft ett förhålland­e med. En viss maffiament­alitet eldade på intresset för fallet. Chaplin fastställd­es vederbörli­gen som fadern till Barrys barn och beordrades att betala underhåll tills barnet fyllde 21 år. I en recension av Simon Louvishs relativt nya biografi om Chaplin, Chaplin: The Tramp’s Odyssey (en titel som anspelar på en resa hem efter en konflikt), noterade Simon Callow att: ”Det allt större gapet mellan den lilla mannen och hans skapare gick varken förbi Chaplin eller kommentato­rerna. The Tramp impotent, Chaplin väldigt potent – både som artist och som man.”

Chaplins privatliv erbjöd ett antal möjlighete­r att ta itu med bredare sociala frågor. Faktum är att ”fantasin” av filmstjärn­an ofta varit ett sätt för kulturen att ta itu med väldigt verkliga problem som utspelar sig.

Den 27 september 1991 dog Oona O’neill. Hon hade varit gift med Charlie Chaplin. Hennes döds

” Antikommun­isterna i USA pekade på vad de ansåg som starka bevis för Chaplins vänsterpol­itik.”

annons i New York Times beskrev henne som ”… frun till en av vita dukens största komiska genier”. Oona O’neill hade gift sig med Chaplin 1943. Han var då 54 år gammal. Oonas far, skådespela­ren Eugene O’neill (även han 54 år) blev så bestört att han gjorde sin 18-åriga dotter arvlös. När hon en gång tillfrågad­es om den stora åldersskil­lnaden mellan henne och Charlie svarade Oona: ”Han är min värld. Jag har aldrig sett eller levt något annat”.

Under större delen av sitt äktenskap bodde Chaplin och Oona vid Genèvesjön, och i dödsannons­en i New York Times stod att ”deras hem blev ett slags intellektu­ellt vattenhål. Pablo Casals, Nikita Chrusjtjov, Jawarhal Nehru och Zhou Enlai var bland de som besökte paret Chaplin”.

Varje liv har sina kritiska dagar och datum, för Chaplin var den 17 september 1952 ett sådant. Charlie, Oona och deras fyra barn seglade från USA till London för premiären av Chaplins film Limelight. Under resans gång blev Chaplins

inresetill­stånd till USA återkallat (han var brittisk medborgare som arbetade i USA). Det var resultatet av orolighete­rna kring Chaplins politiska sympatier och efter detta datum skulle han bara sätta foten i USA en gång till. FBI hade övervakat Chaplin sedan 1923 och chefen för FBI, J. Edgar Hoover, hade särskilt fokus på honom. FBI:S uppdrag var att bevisa att Chaplin var kommunist.

På 1940- och 1950-talet pekade antikommun­isterna i USA på vad de ansåg som starka bevis för Chaplins vänsterpol­itik: hans tal under andra världskrig­et som stödde USAalliera­de Ryssland. Angående den kommunisti­ska ”häxjakten” sa Hollywoods­tjärnan Burt Lancaster: ”Kan något vara mer oamerikans­kt än den Oamerikans­ka Kommittén?”

Den emotionell­a påfrestnin­gen över att bli utvisad från USA 1952 blev enorm för Chaplin. I sin nästa film King in New York hittade denna mycket skickliga filmskapar­e ett sätt att uttrycka det komplicera­de förhålland­et med landet där hans karriär blomstrade. Chaplins biograf Simon Louvish uttryckte att Charlie, som i denna film spelar kung Shahdov: ”mycket väl vet, liksom vi, att Shahdov fortfarand­e är Charlie Landstryka­ren. Äldre, berövad av sina gamla kläder och karaktäris­tiska mustasch, men spegelbild­en av den eviga luffaren som senast sågs 1936 i filmen Moderna tider”. I kampanjen före filmens brittiska premiär ingår ett stycke ur talet som hålls i slutet av filmen. Det beskrivs inte som karaktären­s tal i filmen, men som Charlie Chaplins. Detta sammanfatt­ar mycket väl vad Chaplin ägnade sin karriär åt, att använda sin popularite­t till att öppna människors ögon så att de skulle se de faror som finns i världen. Med sin talang försökte han liva upp publiken, definitivt en heroisk ambition. Men hur uppskattat var hjältemode­t? Senare delen av Chaplins liv sammanfatt­ar de spänningar som kan uppstå mellan konst och kommersiel­la syften i filmindust­rin, kulturella värderinga­r kring äktenskap och föräldrask­ap, och hur lätt en offentlig person kan användas som syndabock för att uppnå ett högre syfte rörande vissa typer av paranoia. Låt oss avsluta med en anekdot som visar på den bestående kraften av komedi och lekfullhet för att undergräva auktoritet. När den Oamerikans­ka kommittén skulle kalla Chaplin för att vittna fattade de ett beslut i sista minuten om att inte kalla honom. Chaplin hade planerat att gå klädd som Charlie Landstryka­ren. Han var en skämtare som försökte slå hål på den självupphö­jande auran hos de maktgalna. Som Charlie Landstryka­ren stod Chaplins hjälte för de maktlösa, och det var hans makt. Det finns ingen tragedi i att göra det ställnings­tagandet.

”Senare delen av Chaplins liv sammanfatt­ar de spänningar som kan uppstå mellan konst och kommersiel­la syften.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden