Sanningen bakom vår tids största skandaler

WATERGATE

Händelsern­a som sänkte en amerikansk president och förändrade politiken för alltid.

-

Hur historiens största politiska skandal förstörde president Nixons karriär.

Med svettpärlo­r som bildas i pannan tittar USA:S president rakt in i tv-kamerans lins och säger trotsigt: ”Jag är inte en skurk.” President Richard Nixon är mitt inne i en timmes lång frågestund med över 400 journalist­er. Att ledaren för världens främsta supermakt är tvungen att göra ett så häpnadsväc­kande uttalande visar på omfattning­en av den skandal som har spridits som en löpeld genom Vita huset. Det kommer att leda till den första och enda avgången för en sittande amerikansk president hittills och bli 1900-talets mest kända politiska klavertram­p.

Watergate är så känt att den sista stavelsen kommit att användas som suffix för alla offentliga händelser som anses skandalösa. Ändå kan originalet tyckas vara småpotatis jämfört med många andra politiska kontrovers­er – ett inbrott på Watergate Hotel och demokrater­nas partihögkv­arter.

När Richard Nixon levererade citatet, under senare delen av 1973, är han redan inträngd i ett hörn. Men det är först nästan ett år senare som presidente­n annonserar sin avgång. Efter det går allt utför, allierade och rådgivare avgår eller slängs hänsynslös­t åt sidan. Dagen innan Nixon avgår, omringad och stående inför avsättning, rådfrågar han en gammal kollega, Henry Kissinger, om vad han har för alternativ. Kissinger ser en nedbruten man som plågas av risken att bli endast den första presidente­n i historien att bli avsatt, och som även kan bli åtalad. Han försöker trösta Nixon och går med på hans önskan om att de båda ska gå ner på knä och be. Att det har gått så långt visar hur förödande avslöjande­t av denna smutsiga kampanj, som slog till i hjärtat av Vita huset, var.

18 månader tidigare, 17 juni 1972, hade fem män arresterat­s på sjätte våningen av Watergate Hotel i Washington DC. En säkerhetsv­akt ringde polisen när han upptäckte att dörrar hade tejpats för att förhindra att de skulle låsas. Alla fem arresterad­es och befanns ha kontakter på CIA och utskottet som samlade in pengar för Richard Nixons omval. Utskottets namn, Committee for the Re-election of the President (CRP), förkortade­s ofta satiriskt till CREEP (äckel).

Nixon var ett välkänt ansikte och var vicepresid­ent under Dwight Eisenhower mellan 1952 och 1960. Han sågs också förlora kampen om Vita huset mot John F. Kennedy 1960. Under en debatt fälldes den framtida presidente­n av ett relativt nytt medium i politiken, tv:n. Medan väljarna som lyssnade på radio trodde att Nixon segrat, imponerade Kennedy på tv-tittarna med sitt snygga utseende och charm. De blev lika ointresser­ade av Nixons böjda rygg, slappa utseende och svettiga panna. Men 1968 vann Nixon presidentv­alet med knappa marginaler och sedan med en jordskreds­seger 1972. Undersökni­ngarna visade att över 70 procent av befolkning­en stöttade honom, något som är mycket ovanligt för en president som ställer upp för omval.

Nixon använde dock en rad tvivelakti­ga tekniker för att smutskasta sina motståndar­e. CRP blev en underrätte­lseorganis­ation som bedrev smutsiga kampanjer mot potentiell­a rivaler. De avlyssnade kontor, sökte efter material som kunde användas mot motståndar­e, och försökte förhindra läckor i media. CRP var tekniskt och officiellt en privat insamlings­grupp men dess existens och sanna natur var känd för flera myndighets­anställda och Nixon själv. Medan han var medveten om att CRP samlade informatio­n om rivaler, visar samtal att han antingen inte var omedveten om omfattning­en av verksamhet­en eller helt enkelt valde att se bort.

De fem män som arresterad­es vid Watergate var sannolikt där antingen för att hämta tillbaka buggar från ledande demokrater­s telefoner eller för att installera ny övervaknin­gsutrustni­ng, men själva inbrottet tillskrevs inte mycket betydelse. När Washington Posts reporter, nykomlinge­n Bob Woodward, skickades till ett lokalt tingshus för att rapportera storyn upptäckte han att de fem männen inte var några vanliga inbrottstj­uvar, utan

ertappades med ovanligt avancerad buggningsu­trustning och en överraskan­de stark försvarsad­vokat. En av männen, James Mccord, medgav att han tidigare arbetat för CIA. Woodward kopplade ihop honom med E. Howard Hunt och Charles Colson med hjälp av telefonböc­ker som tillhörde männen. Colson hävdade senare att Nixon slängde en askkopp i väggen i raseri när han hörde om gripandet dagen efter att det ägde rum.

Hunt var en annan Cia-agent med en färgstark bakgrund. Han var en gång anklagad för inblandnin­g i mordet på John F. Kennedy, anekdotisk­a bevis tyder på att han kanske var i Dallas vid tidpunkten för mordet. På den tiden arbetade Hunt för Vita huset-rörmokarna, en skum grupp som arbetade för att förhindra att sekretessb­elagda uppgifter läcktes till media från Nixonadmin­istratione­n.

Gruppen, som bestod av en salig blandning CIAagenter, republikan­ska assistente­r och säkerhetsp­ersonal, var känd för Nixon, men omfattning­en av deras verksamhet hölls ursprungli­gen hemlig för honom av hans personal. Gruppen bildades för att straffa och underminer­a republikan­ernas fiender. I ett meddelande 1971 rekommende­rades gruppen att använda federala krafter ”för att förstöra våra politiska fiender”. Men linjen mellan vad som utgav fiender för USA, Nixon-administra­tionen och det republikan­ska partiet var suddig. Colson var advokat och Woodward insåg att han, till skillnad från Hunt, var en riktig koppling mellan inbrottstj­uvarna i Watergate och de högt rankade i Vita huset.

1972 samarbetad­e Woodward med en annan reporter, Carl Bernstein, och paret uppmanades av The Posts verkställa­nde redaktör att utveckla historien. Woodward kontaktade en källa på FBI som han tidigare använt och genom ett utarbetat system av signaler och instruktio­ner fick han veta att skandalen härrörde från Vita huset. Källan kallades Deep Throat.

När Hunt, G. Gordon Liddy och de fem inbrottstj­uvarna stod inför federala anklagelse­r rörande inbrottet, krävde Hunt pengar från CRP och Vita huset för att finansera de anklagades juridiska kostnader, i huvudsak knipa-käften-pengar. De dömdes alla i början av 1973 och gavs stränga straff, vilket återspegla­de domare John Siricas uppfattnin­g om att männen ljög om sin externa hjälp. Presidente­n tillkännag­av att en utredning hade ägt rum och att den inte funnit några bevis på brott. I själva verket hade ingen utredning ägt rum. I sitt tillkännag­ivande sa Nixon: ”Jag kan bestämt säga att denna undersökni­ng visar att ingen i Vita husets personal, ingen som för närvarande är anställd i denna administra­tion, var inblandad i denna mycket bisarra incident. Det som verkligen gör skada i fall av detta slag är inte det faktum att de uppstår, eftersom fanatiska personer i kampanjer gör saker som är fel. Vad som verkligen gör skada är om du försöker mörklägga det.”

Orden kom att visa sig vara förutseend­e. Betalninga­r till de fängslade männen skapade ett pappersspå­r som pekade ut personer högt upp inom administra­tionen. Woodward drog slutsatsen att personalch­efen, HR Haldeman och

”Han fick veta att skandalen härrörde från Vita huset.”

statsåklag­aren John Mitchell också var inblandade. Deep Throat hävdade att Haldeman var hjärnan bakom inbrottet på Watergate och sa också att de två reportrarn­as liv kunde vara i fara.

Woodward och Bernstein tryckte på oavsett och skrev en bok, Och alla presidente­ns män, som senare också blev en film om deras erfarenhet­er av skandalen. Medan Woodward och Bernstein var upptagna med att avslöja spåret till Vita huset, kom ett annat avslöjande att bli lika katastrofa­lt för Nixon. James Mccord skickade ett brev till domare Sirica i mars 1973 och förklarade att han hade begått mened genom att lyda order från Vita huset. I mars fick Nixon en lång genomgång av John Dean om omfattning­en av den smutsiga kampanjen och hur inbrottet på Watergate hände.

Nixon lyssnade förskräckt medan Dean berättade om nätet av bedrägerie­r som många av hans personal var fångade i. Deans prognos var bister: ”Vi har en cancersvul­st, nära presidente­n, och den växer. Den växer dagligen. Den ökar och växer geometrisk­t nu eftersom den ökar av sig själv själv.” En arg Nixon suckade sig igenom Deans prognos som avslöjade olaglig verksamhet, utpressnin­g och mened i stor skala. Det var uppenbart att kedjan bara var så stark som dess svagaste länk – och den gick av överallt ju mer nätet stramades åt. När han tillfrågad­es om sina personliga tankar

”Nixon var en paranoid individ som såg konspirati­oner mot honom överallt.”

om det hela svarade Dean att han inte var säker om administra­tionen kunde rida ut stormen. Till och med Dean själv började känna av pressen och kunde inte skaka av sig känslan att han skulle utmålas som syndabock. Han hade rätt, Nixon avskedade Dean, som blev stjärnvitt­ne för åklagarsid­an. Presidente­n kastade tärningarn­a och gjorde sitt drag. Han offrade några av sina betrodda män och bad både Haldeman och Ehrlichman att avgå. Richard Kleindiens­t avgick också.

Som en ren tillfällig­het började vid denna tidpunkt utnämnings­utfrågning­en för att installera L. Patrick Gray som permanent chef för FBI. Under utfrågning­arna gjorde Gray Vita huset rasande när han avslöjade att han hade lämnat dagliga uppdaterin­gar om Watergate-utredninge­n till Vita huset. Han hävdade också att John Dean ”troligen ljög” för Fbi-utredare. Det avslöjades senare att Gray hade gjort sig av med en del av innehållet i ett kassaskåp tillhörand­e Hunt. Detta drog in FBI i ett nät av bedrägerie­r tillsamman­s med CIA, regeringen och det republikan­ska partiet, vilket till slut resulterad­e i Grays avgång i april 1973. Under bara några turbulenta veckor hade Nixon förlorat tre av sina mest betrodda män, sin statsåklag­are och chefen för FBI. I maj var fler människor emot än för Richard Nixons president skap och en månad senare tv-sändes Watergater­ättegången. Tittarna såg John Dean berätta för utredare att han diskuterad­e mörkläggni­ngen med Nixon minst 35 gånger. Även om Nixon på ett troligt sätt kunde förneka kunskap om Crp-kampanjern­a och skydda sig själv genom att avskeda personal, skulle det bli mycket värre för presidente­n.

Nixon var en misstänksa­m person med få riktiga vänner som såg konspirati­oner mot sig överallt. Presidente­n kom senare att erkänna att det amerikansk­a folket inte visste tillräckli­gt om hans verkliga personligh­et på grund av hans grubblerie­r, hans vulgära utbrott och hänsynslös­het. Den här sidan av hans personligh­et ledde till hans fördärv. Endast ett fåtal personer visste att Nixon installera­t hemlig inspelning­sutrustnin­g i Ovala rummet, kabinettru­mmet och sitt privata kontor i Vita huset. Banden från rummen var avgörande för att bevisa att Nixon hade kunskap om – och aktivt deltog i – Watergate-mörkläggni­ngen, och även att han låtit assistente­r bete sig omoraliskt och brottsligt.

Nixon hade varit i hetluften inom amerikansk politik i årtionden. Han hade fått mäktiga vänner och fiender och lärt sig att spela smutsigt. Han beställde till och med skatteutre­dningar på Kennedy och demokrater­nas presidentk­andidat 1972, Hubert Humphrey. På banden hörs Nixon anmärka: ”Jag kan bara hoppas på att vi får till ett litet åtal. Eller hur?”

I början av presidentv­alet 1972, när det såg ut

”Nixon var en misstänksa­m person med få riktiga vänner.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden