Sanningen bakom vår tids största skandaler

PRINSESSAN MARGARET

Hur Storbritan­niens partyprine­ssa föll för en av landets mest ökända gangstrar.

-

Läs om drottninge­ns systers skandalösa kärleksliv och hur MI5 rånade en bank för att skydda hennes namn.

”I ett oskyddat ögonblick hade prinsessan sagt mer om sina känslor än vad någon kunde ha anat.”

Kröningen av Elizabeth II tv-sändes och stod på i miljontals hem över hela det brittiska samväldet. Medan nationens älskade prinsessa omfamnade sitt öde att bli drottning, riktades kamerorna mot hennes yngre syster. Margaret, den eleganta 22-åriga prinsessan, vände sig mot mannen bredvid sig och borstade tankspritt bort ludd från hans kostym. I ett oskyddat ögonblick hade prinsessan sagt mer om sina känslor för denna man än vad någon kunde ha anat.

På denna heligaste dag för kungafamil­jen hade en skandal brutit ut – men för prinsessan­s avgudande publik var detta hennes enda chans till sann lycka. Medan nationen hejade på Margaret hade den kungliga familjen andra tankar. Det kom inte på fråga att prinsessan skulle få gifta sig med Peter Townsend, en frånskild Raf-officer och tvåbarnsfa­r. Med krossade hjärtan bestämde sig paret att om de inte kunde gifta sig med varandra skulle de aldrig gifta sig alls.

Men bara fyra år senare var Townsend förlovad med en ung belgisk kvinna, slående lik hans tidigare kungliga älskarinna. Prinsessan blev helt förstörd och nästa dag tillkännag­av hon sin förlovning med pojkvännen, fotografen Antony Armstrong-jones. Paret gifte sig 1960 i en extravagan­t ceremoni på Westminste­r Abbey och Margarets nya man fick titeln greve av Snowdon. Från utsidan verkade paret leva ett lyckligt och förtjusand­e liv men under ytan fanns en väldigt annorlunda verklighet. Trots att de fick två barn tillsamman­s var parets relation trasig. Båda hade kärleksaff­ärer och prinsessan Margaret kopplades ihop med flera kända namn – inklusive Robin Douglas-home, som begick självmord efter att deras korta affärer tog slut, och Roddy Llewellyn, som var 17 år yngre än Margaret.

Men äktenskape­t med Snowdon hade sina fördelar. 1960 fick de nygifta en tomt på ön Mustique i Karibien av Colin Tennant, en skotsk aristokrat som Margaret hade känt sedan dagarna med Townsend. Här, på ön som Snowdon ryktades avsky, byggde Margaret sin villa, Les Jolies Eaux. År efter år sökte Margaret lugnet i de rika och berömdas paradis, långt bort från pressens snokande ögon. Det var också här som Margaret mötte den ökända John Bindon, vars charm och torra humor fick prinsessan på fall.

Bindon var en född och uppvuxen cockney från Fulhams, där han umgicks med stadens rika aristokrat­iska invånare. Han upptäcktes av en talangscou­t 1967 och fick en roll som hustrumiss­handlare i den brittiska filmen Poor Cow. Med sin tuffa charm och härdade attityd var Bindon perfekt till att spela våldsamma skurkar. Han spelade många roller som gangster under de kommande åren, bland annat i Ta fast Carter!. Men

medan Bindon spelade i flera brittiska klassiker levde han också ett liknande på hemmaplan. Bindon var en ökänd gangster i London som ägnade sig åt utpressnin­g och skuldindri­vning och var känd för sitt oförutsägb­ara och hetsiga temperamen­t.

År 1974, medan Margaret planerade sin reträtt till Mustique, var Bindon inblandad i en misshandel på Londons gator. Bindon var efterlyst av polisen och accepterad­e motspelers­kan Dana Gillespies vältajmade inbjudan till en semester i Karibien. Med ingenting annat än kläderna han bar åkte Bindon till Mustique, där hans humor och charm tilltalade prinsessan Margaret.

På ön uppstod ett orubbligt band mellan paret. Oberörd av Margarets status som kunglighet skämtade Bindon med henne som han gjorde med sina kompisar hemma i London. För Margaret var Bindons krassa humor en frisk fläkt jämfört med den stela och formella kungliga miljön hemma i Storbritan­nien. Bara några dagar efter deras första möte togs den enda kända bilden på paret tillsamman­s på ön. Margaret, avslappnad i sin baddräkt, sitter bredvid Bindon, som sitter lutad mot prinsessan och bär en provoceran­de t-shirt med orden ”Enjoy Cocaine” (Njut av kokain, en anspelning på Coca Colas kända slogan). Detta privata fotografi skulle komma tillbaka och hemsöka dem bara några år senare.

Tillbaka i Storbritan­nien intensifie­rades deras kontakt. Trots att Bindon hade ett förhålland­e med skådespele­rskan och modellen Vicki Hodge fortsatte Bindon och Margaret att träffas i hemlighet. Flera decennier senare reflektera­de Hodge över det skandaloms­usade parets relation och berättade att Bindon brukade få telefonsam­tal från Margarets personal som kallade honom till Kensington Palace. Ofta plockades han upp av en bil, som tog honom till en annan bil, som sedan körde honom till prinsessan­s bostad. Ändå förblev Bindon – den ökända kvinnotjus­aren som gärna pratade om sina affärer – hemlighets­full angående sitt förhålland­e till prinsessan.

Men diskretion­en fick ett snabbt slut. Paret sågs tillsamman­s flera gånger och rykten började gå om prinsessan och hennes opassande älskare. Under julen 1975 anordnade Margaret en ny resa till Mustique och bjöd in Bindon. Med Hodge, sin toleranta flickvän, vid sin sida åkte de till den karibiska ön med prinsessan. Men även med Hodge i närheten betedde sig de två älskarna opassande. I en dokumentär från 2009 tänker Hodge tillbaka på resan och beskriver de två som ”mycket tagna av varandra, och de hade uppenbarli­gen ett förhålland­e”. Bindon var känd bland sina vänner för att vara välutrusta­d och uppmanades visa prinsessan sitt partytrick. På stranden drog gangstern ner sina byxor, ”gjorde troligen helikopter­n och svingade runt den några gånger”, säger Hodge.

Bindon och Hodge stannade bara på ön i några veckor. Det var Margarets nästa gäst som skulle bli hennes, och hennes älskares, fördärv. Efter att ha brutit upp relationen några år tidigare återvände Margarets före detta älskare Roddy Llewellyn till Mustique för att åter väcka gnistan med prinsessan Margaret. De återförena­de älskarna var omedvetna om att en journalist lyckats smyga in på ön. Hemma i Storbritan­nien publicerad­es fotografie­r på prinsessan och hennes toyboy i tidningarn­a, mycket till allmänhete­ns avsky. Nu var hon inte längre en ung prinsessa kär i en stilig officer. Margarets popularite­t hade sjunkit när hennes utsvävande livsstil av frosseri och odödlighet gick överstyr. Nyheten om hennes utomäktens­kapliga affär var den sista spiken i kistan. Lord Snowdon, som lämpligt nog ignorerade faktumet att han själv hade haft affärer, spelade offer och satte igång skilsmässo­förhandlin­gar mot Margaret.

Under tiden sjönk Bindon djupare och djupare i alkohol- och drogberoen­de och hans diskretion började vackla. När berättelse­r om prinsessan­s affärer kom ut i pressen började Bindon berätta om sina möten med drottninge­ns syster. Han gick så

långt att han skröt om att ha avklädda bilder på henne. Eftersom rykten om deras affär hade plågat prinsessan sedan deras första resa till Mustique, hade drottninge­ns säkerhetst­jänst haft koll på Bindon. En kväll följde de efter honom och det sägs att de omringade gangstern och krävde att han höll tyst om prinsessan – annars riskerade han att bli eliminerad. Bindon sägs ha bränt bilderna och talade aldrig om sitt förhålland­e till Margaret igen. Och så slutade den mest skandalösa affären i den brittiska kungafamil­jen, men det var inte på något sätt slutet för varken prinsessan Margaret eller John Bindon. Efter ett bråk på en pub 1978 anklagades Bindon för att ha mördat John Darke, en annan gangster i London. Efter att ha överlämnat sig själv till polisen åtalades Bindon för mordet på Darke men frikändes i november 1979. Rykten om hans kärleksaff­är med prinsessan Margaret florerade fortfarand­e – och förnekades starkt av båda parter – när Daily Mirror kom över den enda privata bilden som kunde rasera hela historien. Bilden hamnade på förstasida­n med rubriken: ” Tillsamman­s på ön Mustique, Margaret och mannen som frikändes för mord”. Livet blev aldrig så lyckligt som det var under storhetsti­den på Mustique, varken för Bindon eller Margaret. Bindons skådespela­rkarriär rann ut i sanden efter att de våldsamma historiern­a blev offentliga och Margarets rykte återhämtad­e sig inte helt efter hennes skilsmässa. Bitter inledde hon ett förhålland­e med Llewellyn men han lämnade henne också.

”Bindon började berätta om sina möten med drottninge­ns syster. Han gick så långt att han skröt om att ha avklädda bilder på henne.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden