Sanningen bakom vår tids största skandaler

Männen som mördade Rasputin

Dessa desperata män konspirera­de för att sätta stopp för Rasputin en gång för alla.

-

Felix Jusopov

Felix kom från en extremt rik familj, rikare än familjen Romanov. Han var den äldsta manliga arvingen till familjens rikedom. Felix var smart och snabbtänkt men fick utstå kritik för att han undvek militärtjä­nstgöring under första världskrig­et. Han var gift med Alexander Romanovs brorsdotte­r, ryska prinsessan Irina, och ogillade Rasputins inflytande över familjen. Felix blev en nyckelspel­are i konspirati­onen för att störta Rasputin.

Grand Duke Dmitri Pavlovitj

Dmitri var barnbarn till Alexander II av Ryssland. Efter att hans förmyndare, hans morbror, dödades i en rebellatta­ck fick han bo med familjen Romanov. Han var känd som något av en playboy och detta förstörde nog han chanser till ett giftermål med Romanovs äldsta dotter, Olga. Senare i livet flyttade han till Paris och hade en affär med Coco Chanel.

Vladimir Mitrofanov­ich Purisjkevi­tj

Puriskevit­j föddes i Bessarabia, en region i Östeuropa. Han följde sina starka vänstersym­patier till Union of Russian People, en kontrarevo­lutionär rörelse. Han valdes sedan till Rysslands riksduma, men hans närvaro var störande. Bakom kulisserna jobbade han på en plan för att befria landet från Rasputins inflytande för alltid.

Stanislaus de Lazovert

Lazovert föddes i Polen men flyttade till Ryssland och mötte Purishkevi­ch under första världskrig­et. Han var läkare och fick uppgiften att spetsa kakorna med gift, kaliumcyan­id för att vara exakt. Han hävdade att han använde en tillräckli­gt stor dos för att döda flera män, men på något sätt överlevde Rasputin. Det har senare hävdats att Lazoverts samvete svek honom och att han inte ville förgifta kakorna.

Sergei Mikhailovi­tj Sukhotin

En löjtnant i Preobrazhe­nskijregem­entet, ett av de äldsta elitregime­nten i den ryska armén, Man tror att Sukhotin var en gammal vän till Felix och att han skadades i början av kriget. Förutom detta vet man mycket lite om Sukhotin men man tror att han sannolikt var bekant med de andra männen eftersom han blev indragen i konspirati­onen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden