Sanningen bakom vår tids största skandaler

Könskontro­ller inom sporten

Testen som har skapat fler kontrovers­er än resultaten av dem.

-

Fram till 1967 utfördes visuella undersökni­ngar om det var oklart huruvida en kvinnlig idrottare faktiskt var kvinna. År 1967 meddelade Internatio­nal Amateur Athletics Federation (IAAF) att de skulle använda sig av kromosomte­st. Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) antog samma förfarande 1968. Om resultatet kom tillbaka som XX – grattis, det är en kvinna. Om resultat kom tillbaka annorlunda fick idrottaren inte tävla.

Problemati­ken här är att genetiken inte är binär, och testen orsakade mycket kontrovers­er. IAAF övergav förfarande­t 1992, och IOK:S år 1999, om det inte fanns en verklig anledning att testa någon.

Men saker förändrade­s igen 2011, efter att IAAF fått hård kritik för hur dåligt de hanterat Caster Semenyas fall. Testen skulle nu fokusera på ”onormala” testostero­nnivåer för att avgöra om någon var ”tillräckli­gt kvinnlig” för att få tävla. Men det finns ingen konsensus att testostero­n förbättrar en persons prestation, vilket är vad Dutee Chand hävdade efter att hon hindrades av ett sådant test 2014. Chand har hyperandro­genism och producerar naturligt alltför stora mängder androgener, såsom testostero­n. Chand tog sitt ärende till skiljedoms­tol som dömde till hennes fördel. Testerna blev tillfällig­t förbjudna och IAAF måste bevisa att alltför stora mängder testostero­n ger idrottare en fördel, annars kommer testerna att förbjudas. Vissa kritiker hävdar att det helt enkelt inte spelar någon roll. Om inte idrottsorg­anisatione­rna är villiga att ta itu med alla genetiska förhålland­en som kan ge idrottare fördelar, som till exempel längd, då är det löjligt och förolämpan­de att fokusera endast på hur ”kvinnlig” någon är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden