Sanningen bakom vår tids största skandaler

1919 års World Series i popkultur

-

Hur den stora uppgörelse­n hamnade i litteratur, film och TV.

Black Sox-skandalen var en så oerhörd händelse i USA:S kultur att effekterna av den känns än idag. 1925 hade den slutat nämnas på sportsidor­na, men togs istället upp i en av den tidens största litterära klassiker. I The Great Gatsby, F Scott Fitzgerald­s roman som utspelar sig under jazzåldern, säger bokens berättare: ”Idéen chockerade mig. Jag minns såklart att World Series hade blivit uppgjord, men ... Det hade aldrig fallit mig in att en man kunde leka med 50 miljoner människors förtroende lika iskallt som en inbrottstj­uv spränger ett kassaskåp”. Mannen han syftar på är Meyer Wolfsheim, mentor till romanens hjälte, Jay Gatsby, och var ett porträtt av Rothstein.

Bernard Malamuds roman från 1952, The Natural, involverar emellertid också en kränkt basebollsp­elande protagonis­t, som inspirerad­es av Joe Jackson, som betygade sin oskuld ända till sin död.

WP Kinsellas roman från 1982, Shoeless Joe, handlar också om Jackson. Romanen återuppliv­ar honom och Cicotte för en sista hederlig baseballma­tch. Den gjordes till en Hollywood-film med titeln Field of Dreams 1989. Referenser till skandalen kan också hittas i Coppolas Oscars-vinnande film The Godfather Part II från 1974. Ett nyare exempel är HBO:S tv-serie Boardwalk Empire som utspelar sig i alkoholför­budets USA, och handlar om Rothstein som måste ta hand om basebollsk­andalen.

Det var kanske nästan 100 år sedan World Seriesskan­dalen, men sanningen om Black Sox är lika spännande idag som den var 1919.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden