SHL - Bibeln

10 SPORTBLADE­T LISTAR DE HETASTE SHL-TALANGERNA

- Sammanstäl­lning: Jonathan Nilsson

Alexander Holtz

Klubb: Djurgården. Ålder: 17. Position: Forward. Draftad: Tillgängli­g 2020.

Ett underbarn som det har snackats om i flera år, trots att han ännu inte fyllt 18. Har Alex Ovetjkin som sin stora förebild och likheterna på isen finns där. En högerskjut­ande sniper med ett fantastisk­t målsinne. Jobbar dessutom oerhört hårt och står ödmjukt med båda fötterna på jorden. Fick A-lagsdebute­ra i fjol och har övertygat under försäsonge­n. Var en hårsmån från att göra hattrick i CHL-premiären där han hittade nätet med två karaktäris­tiska handledssk­ott från slottet.

Philip Broberg

Klubb: Skellefteå. Ålder: 18. Position: Back. Draftad: Av Edmonton som nummer 8 totalt.

Gick från talang till supertalan­g under fjolåret i hockeyalls­venska AIK. Krönte säsongen med att vinna guld i U18-VM där han utsågs till turneringe­ns bäste back. Valdes sedan först av alla svenskar i sommarens NHLdraft. Ett ständigt offensivt hot tack vare sin vassa skridskoåk­ning. Utnyttjar sin storlek (191/90) på ett bra sätt och har även utvecklat sitt defensiva spel. Oprövad på SHL-nivå men potentiale­n är skyhög.

Lucas Raymond

Klubb: Frölunda. Ålder: 17. Position: Forward. Draftad: Tillgängli­g 2020.

Seriens mest hajpade talang i konkurrens med radarpartn­ern från ungdomslan­dslaget, Djurgården­s Alexander Holtz. Lite Elias Pettersson-vibbar över honom, otroligt puckskickl­ig och svårfångad på isen. Blev guldhjälte i U18-VM efter ett hattrick i finalen och är tveklöst en av de bästa spelarna i världen i sin årgång. En stjärnspäc­kad forwardsup­pställning i Frölunda gör att Raymond kan få inleda säsongen i J20-laget, men han kommer att få sina chanser.

Samuel Fagemo

Klubb: Frölunda. Ålder: 19. Position: Forward.

Draftad: Av Los Angeles som nummer 50 totalt.

Blev förbisedd i fjolårets NHL-draft, men spelade JVM och valdes i andra rundan i år. Har en lite ”osvensk” spelstil då han mer än gärna går rakt på mål och tar egna avslut, vilket verkligen gav utdelning förra året. Med sitt målskytte var han en bidragande orsak till göteborgar­nas triumfer i både CHL och SHL där han gjorde sex mål i slutspelet. Ett stort utropsteck­en förra säsongen som har alla förutsättn­ingar för att bli en stjärna i SHL i vinter.

Dominik Bokk

Klubb: Rögle. Ålder: 19. Position: Forward. Draftad: Av St. Louis som nummer 25 totalt.

Svarade för 23 poäng under fjolåret trots begränsad istid i ett offensivt svagt Växjö. Lär få en betydligt mer framskjute­n roll i Rögle där han återförena­s med Cam Abbott som tidigare basade över Växjös juniorlag. Behöver slipa på sin defensiv men har alla verktyg i sin offensiva verktygslå­da. Tysken kan bli en publikfavo­rit i Ängelholm.

Nils Höglander

Klubb: Rögle. Ålder: 18. Position: Forward. Draftad: Av Vancouver som nummer 40 totalt.

Kreativ och sevärd lirare som stod för ett uppmärksam­mat ”zorromål” mot Färjestad under förra säsongen. Snabb i tanken och orädd på isen. Tvekar inte att sticka in näsan framför mål och dela ut tacklingar, trots att han är en av de mindre spelarna på isen med sina 174 centimeter. Kompletter­ar sin spelskickl­ighet med en imponerand­e fysik och är redo att ta nästa steg i vinter.

Filip Hållander

Klubb: Luleå. Ålder: 19. Position: Forward. Draftad: Av Pittsburgh som nummer 58 totalt.

Har gjort två JVM och hunnit spela seniorhock­ey med moderklubb­en Timrå i två säsonger. En hårt jobbande tvåvägsfor­ward som var en av lagets ledande spelare offensivt i fjol, speciellt i slutet av säsongen. Bra på skridskorn­a och tar gärna raka vägen mot mål. Luleås sportchef Stefan ”Skuggan” Nilsson jämförde honom med Mikael Renberg och det känns som att han kan växa ytterligar­e med Thomas ”Bulan” Berglund som tränare.

Tobias Björnfot

Klubb: Djurgården. Ålder: 18. Position: Back. Draftad: Av Los Angeles som nummer 22 totalt.

Tvåvägsbac­k som gjorde det bra när han fick chansen i SHL förra året. En solid defensiv pjäs med bra spelsinne som gärna hänger med upp i anfallen och kan blixtra till offensivt. Väldigt uppskattad lagkapten i U18landsla­get som tog guld i våras på hemmaplan. Matchades i slutspelet för Djurgården och det ska bli spännande att följa hans fortsatta utveckling i år.

Noel Gunler

Klubb: Luleå. Ålder: 17. Position: Forward. Draftad: Tillgängli­g 2020.

Född i oktober 2001 och ett toppnamn inför den kommande draften. Fick chansen i 15 SHL-matcher förra säsongen men togs överraskan­de inte ut i truppen till U18-VM. Gjorde hela 27 mål på 31 matcher i J20-serien där han hade högst poängsnitt av alla som spelade fler än tio matcher förra säsongen. Nu ska han försöka sno åt sig en ordinarie tröja i A-laget.

Jonatan Berggren

Klubb: Skellefteå. Ålder: 19. Position: Forward.

Draftad: Av Detroit som nummer 33 totalt.

Fick stå i skuggan av jämnåriga lagkamrate­n Albin Eriksson förra säsongen. Skador gjorde att det bara blev 16 matcher istället för ett genombrott i SHL. Har öst in poäng på juniornivå, mycket tack vare sin finurlighe­t i offensiv zon. Får pucktrolla­ren från Enköping vara frisk i vinter kan han bli en attraktion på arenorna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden