SHL - Bibeln

’’JAG ÄLSKAR ATT SPELA INFÖR MYCKET FOLK”

Säsongens nyförvärv: En tjeckisk KHL-succé spikar igen

- Text: Henrik Lundgren Foto: Anders Deros

ÖREBRO. Okänd för motspelarn­a och publiken i SHL – men hyllad i Ryssland och högt placerad i statistikl­igorna.

Örebro hoppas att de har gjort ett riktigt fynd i Dominik Furch, 29.

– Och jag hoppas kunna hjälpa dem att gå till slutspel, säger den tjeckiska målvakten.

Han släppte in färre än två mål i snitt per match för topplaget Avangard Omsk. Och trots att Dominik Furch spelade i ett av KHL:s sämsta lag (Severstal Tjerepovet­s) i fjol hade han ändå en räddningsp­rocent på 91,3.

Spartak Moskvas svenske målvaktstr­änare Stefan Persson har gått så långt som att utnämna tjecken som en av ligans fem bästa målvakter.

Så vad i hela friden gör Furch i SHL och Örebro …?

– Varför? Ja … jag vet inte. Men efter fyra år i Ryssland behövde jag något nytt. En ny miljö, en push. Och jag fick faktiskt inga erbjudande­n från andra KHL-klubbar, som jag kanske hade förväntat mig. Så det var därför jag inte stannade kvar. Och nu är jag här i Sverige, säger tjecken med ett leende.

Han har precis avslutat fotografer­ingen ute på isen, två gånger om har han fått pausa för att torka svetten ur ansiktet. Men förstås ändå inte så svettigt som han hade det under den föregående säsongen i KHL:s bottenoch krislag Severstal Tjerepovet­s.

– De tre första åren, i Omsk, låg vi alltid högt upp i tabellen och gick till slutspel. I fjol kämpade vi för att över huvud taget nå dit. Men vi lyckades inte, så säsongen blev kort.

Till slut skilde det tolv poäng upp till slutspelss­trecket i den västra serien. Furch stod i 55 av 62 matcher, men fick ingen vidare hjälp av vare sig lagkompisa­r eller klubbledni­ng. Det var en speciell säsong, där fjorton spelare fick lämna under en dryg veckas tid kring jul och nyår.

Ändå hade du 91,3 i räddningsp­rocent hos en klubb som slogs i botten. Det är rätt imponerand­e.

– Haha, tack. Jag försökte bara göra mitt bästa. Men det var mycket att göra och en del matcher var riktigt tuffa med massor av räddningar. Ibland är det bättre att få en massa skott på sig än att vara sysslolös och få 10–15 skott på en hel match. Det blir lätt tråkigt.

Gör du samma show?

Nu kommer han till ett Örebro där både laget och publiken är bortskämda med bra målvakter. Och speciella målvakter. Jhonas Enroth briljerade i våras och tog Örebro från bottenstri­d till åttondelsf­inal. Och innan dess var det en viss Julius Hudacek som både spelade bra i matcherna och sen bjöd på ”Hudashows” efter segrarna.

Det har inte gått Furch förbi vad hans landsman har hittat på.

– Det är svårt att komma till en klubb efter att Julius varit där. Jag har sett hans shower förstås, massor av videoklipp. Han var i Tjerepovet­s innan mig också, så jag får alltid frågan ”gör du samma show som ”Huda”? Men jag tror att han är the one and only. Folk ska inte förvänta sig att jag ska göra något lika galet, säger han med ett skratt.

Låt vara att Örebro tog sig till åttondelsf­inal i fjol och att man procentuel­lt sett är den klubb i Sverige som säljer ut flest antal publikstol­ar, vidare känt är Örebro HK inte

”DE SA ATT LIVET I ÖREBRO ÄR TREVLIGT – EN LITEN MEN MYSIG STAD. ANNORLUNDA MOT RYSSLAND.”

i vare sig KHL eller Tjeckien. Furch hade dock bra koll tack vare gamla Örebrolira­re.

– Jag och Jakub Krejcik är gamla kompisar, så vi hade pratat om både klubben och stan långt innan jag fick höra om deras intresse. När min agent ringde och berättade så pratade jag med Julius (Hudacek) också. De var båda väldigt positiva, sa att livet i Örebro är väldigt trevligt, att det är en liten men mysig stad. Väldigt annorlunda mot Ryssland, där allting är stort.

Det blir ett nytt liv, med kortare resor till matcherna?

– Precis. I Ryssland kunde vi åka på turné och spela tre, fyra matcher på tio dagar utan att åka hem emellan. Jag har förstått att här åker vi oftast hem direkt efter matchen och färdas i buss i stället för i flyg. Det kommer att bli annorlunda för mig, men förmodlige­n mer bekvämt. Örebro ligger bra till också, jag skulle tro att vi bara flyger till ett par av matcherna uppe i norr?

Furch har rankats högt på experterna­s nyförvärvs­listor i sommar, och han är given som målvakt i Sportblade­ts ”Superlag” när vi tar ut sommarens bästa nyförvärv position för position. Men i ärligheten­s namn är det få som har full koll på tjecken, och när vi frågar de övriga spelarna om Furch har de lika dålig koll på honom som han har på dem.

Så vilka förväntnin­gar ska Örebrosupp­ortrarna ha på dig?

– Pfff… jag vet inte? Vad de ska förvänta sig? Jag vet inte vad jag ska svara på det, haha.

En som dock har full koll på Furchs kunnande är Stefan Persson, Spartak Moskvas svenske målvaktstr­änare. Han rankar Furch som en av KHL:s fem bästa målvakter.

– Bra kontroll, bra blick. Hade mitt lag jagat en målvakt så hade jag haft honom högt på min lista. Han har bra kontroll på spelet och är grym. När folk frågar mig om det är någon målvakt i KHL jag skulle rekommende­ra så är han det första namnet jag tänker på, säger Persson till Hockeypuls.

Hade Örebrosupp­ortrarna inte förstått vilket fynd klubben har gjort efter det så blev de kanske övertygade efter att Furch höll nollan i sin första match för klubben, mot Linköping.

”En av de bästa arenorna”

För Furch har det varit en enormt lång försäsong, där han nu också börjat förbereda sig för nytt motstånd.

– Eftersom vi missade slutspelet har jag inte spelat sen i slutet av februari, det har varit den längsta sommaren jag varit med om. Men jag har haft en bra försäsong, det bäddar för en bra säsong. Jag ser fram emot det här.

Han fick tidigt höra om Örebros intresse i våras och kunde följa slutet av den svenska säsongen på tv.

– Min första erfarenhet av ligan, vad som är mest annorlunda jämfört med KHL, är tempot i spelet. Det överraskad­e mig. Det går väldigt snabbt här. Vi får se hur det blir under säsongen.

Vad betyder det för dig som målvakt, att spelet är snabbare än du är van vid?

– Att jag måste vara snabbare också, haha. I Ryssland älskar spelarna att dribbla och att spela sig hela vägen fram till ett öppet mål. Här är det mer direkt, det blir annorlunda.

Hans egna förväntnin­gar står till Örebropubl­iken.

– Jag har hört att det är en av de bästa arenorna i Sverige stämningsm­ässigt. Och grabbarna har sagt att det oftast är utsålt. Så jag ser verkligen fram emot att spela här. Jag älskar att spela inför mycket folk.

 ??  ?? ”Hudashow? Haha, räkna inte med något lika galet”, säger KHL-meriterade keepern Dominik Furch om föregångar­en i Örebromåle­t.
”Hudashow? Haha, räkna inte med något lika galet”, säger KHL-meriterade keepern Dominik Furch om föregångar­en i Örebromåle­t.
 ??  ??
 ?? Foto: ANDERS DEROS ?? ”Min första erfarenhet av SHL är tempot i spelet. Jämfört med KHL går det väldigt snabbt här, det överraskad­e mig”, säger Örebros tjeckiska nyförvärv Dominik Furch.
Foto: ANDERS DEROS ”Min första erfarenhet av SHL är tempot i spelet. Jämfört med KHL går det väldigt snabbt här, det överraskad­e mig”, säger Örebros tjeckiska nyförvärv Dominik Furch.
 ??  ?? Skrbek.
Hosták.
Hlinka.
Kaberle.
Skrbek. Hosták. Hlinka. Kaberle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden