SHL - Bibeln

MALMÖ? Hvergang!

SEX AV ÅTTA DANSKAR I SHL SPELAR I MALMÖ

- Text: Henrik Lundgren Foto: Anders Deros

MALMÖ. Det är en dansk invasion i Malmö. Var fjärde spelare i truppen kommer från vårt västra grannland.

– Det kommer fler och fler ungdomar och riktigt bra spelare, så det här är bara början, säger Jesper Jensen, 32.

Den 23 februari 1945, efter fyra dagars hårda strider, lyckades sex amerikansk­a marinkårss­oldater ta sig upp på Mount Suribachi på den japanska ön Iwo Jima och resa den amerikansk­a flaggan. Fotografen Joe Rosenthals fotografi av händelsen är ett av de mest kända krigsfotog­rafierna genom tiderna, och användes framgångsr­ikt som en symbol för amerikansk­a framgångar under slutdelen av det andra världskrig­et, där Japan till slut tvingades till kapitulati­on.

Den danska invasionen av Malmö är betydligt fredligare, och när de sex hockeyspel­arna långsamt tar sig uppför den kalkstensk­lädda sluttninge­n bredvid fästet av Öresundsbr­on så slipper de, olikt de amerikansk­a marinkårss­oldaterna, hård beskjutnin­g från fienden. Även om den tunga fysträning­en på morgonen gör att Nicolai Meyer drabbas av kramp i vaden när han ska ta sig ner efter fotografer­ingen.

USA:s tog över Iwo Jima efter fem veckors hårda och dödliga strider, men lämnade tillbaka ön till Japan 1968. Jesper Jensen, Matias Lassen, Nicolai Meyer, Jesper Jensen Aabo, Frederik Storm och Malte Setkov tänker inte göra Malmö heldanskt, men har heller inga planer på att lämna. Dansk hockey är på frammarsch, och det tänker de visa från Malmö.

– Vi står oss bra i Danmark och utvecklas hela tiden. Det kommer fler och fler danskar till SHL och NHL, de unga spelarna där hemma reser ut snabbt också. Det känns bra, det känns tryggt för framtiden, säger Nicolai Meyer.

Borde det till och med vara fler danskar i SHL?

– Svår fråga. Men det är klart att man hade hoppats på att vi skulle vara fler. Men vi är ett litet land, och att då ha åtta spelare i en av världens bästa ligor är något vi måste vara stolta över.

I de 14 SHL-trupperna finns det i år 71 spelare från utlandet. Åtta av dem kommer från Danmark. Sex av danskarna spelar i Malmö. Medan Kanada är landet som bidragit med flest spelare till SHL (19) är det inget annat lag som kommer i närheten av att ha så många spelare från ett och samma land som Malmö. Närmast är Örebro med fyra finländare.

– Det är roligt att vi är så många här, även om det alltid varit gott om danska spelare i Malmö. Men det är något man kan kika tillbaka på den dagen man lägger av. ”Fan, vi var sex danskar tillsamman­s i

Malmö”. Det är jävligt roligt att få uppleva det tillsamman­s på en sån här hög nivå. Samtidigt har vi varandras rygg också om det behövs, fortsätter Meyer.

Danmark har alltid varit en mindre hockeynati­on, ”svenskarna snackar alltid om oss som en blåbärsnat­ion” som Jesper Jensen uttrycker det. Och det är korrekt att det bara finns knappt 4 000 hockeyspel­are i hela landet, men antalet spelare ökar, intresset likaså efter den framgångsr­ika VM-turneringe­n på hemmaplan för två år sedan, flera av de danska NHL-spelarna har stora roller i sina lag och landslaget har nu spelat i A-VM de senaste 17 åren.

– 4 000 spelare är ju ingenting, men jag såg faktiskt på dansk tv nyligen att allt fler danskar börjar spela hockey. Så det är väldigt positivt. När det danska förbundet äntligen fick in lite pengar efter hemma-VM så har de lagt fokus på det, det är det de vill använda pengarna till. Om vi kan bli fler spelare så kan vi bli bättre, säger Jensen.

Storm ensam i fjol

Han själv hoppas definitivt bli bättre i Malmö. Efter dundersucc­én i Brynäs 2017 hade han det tyngre året efter, och i fjol var det totalt mörker i både Brynäs och Skellefteå.

– Det är klart att det inte var speciellt roligt förra säsongen. Jag fick en massa avstängnin­gar, gjorde en massa dumma grejer, och det är inte jag som hockeyspel­are. Det är inte något jag vill stå för. Jag försöker glömma det och ska absolut inte göra om samma misstag igen. Så absolut, jag är väldigt revanschsu­gen.

I fjol var det bara Frederik Storm som ensam höll uppe den danska fanan i Malmö. Stundtals under säsongen fick han hjälp av Setkov och Lassen som for fram och tillbaka mellan Pantern och Redhakws. Men i år får de sällskap av Jensen, hans namne Jesper Jensen Aabo och fjolårets poängkung i allsvenska­n Nicolai Meyer. Han har dock Malmörutin sen tidigare, efter två år i juniorlage­t.

– Jag är väldigt annorlunda nu, jag var bara

16 år när jag kom hit så det är klart att jag är mer mogen och värderar bättre nu.

26-åringen kommer till Malmö efter tre säsonger i allsvenska­n, där framför allt de två senaste (med Troja och Södertälje) inneburit mängder av poäng. I fjol gjorde han 62 (29+33) på 52 matcher för Södertälje.

– Jag kände redan under mitt sista år i Danmark (2015/16) att jag var mer trygg i mitt spel. Sen hände något i Troja. Fast det är klart, de flesta kommer ju mer ihåg mig för säsongen i fjol. Det offensiva spelet har jag alltid haft i mig, det är annat som börjar sitta nu också. Jag känner mig bekväm ute på isen.

Ett steg upp nu till SHL. Kan du känna dig bekväm där också?

– Absolut, jag känner mig 200 procent redo för det här. Jag vet att det är en bättre liga, så jag måste jobba ännu hårdare. Men jag har jobbat hårt de senaste åren också för att ta mig hit.

För det danska landslaget är det förstås en jätteboost att ha sex spelare i samma klubb. Totalt har de spelat i 31 (!) VM-turneringa­r och då har Malte Setkov ännu inte fått VM-debutera.

– Det är klart att det är positivt för landslaget. Vi bygger ju upp en extra sorts kemi, vi vet var vi har varandra där ute på isen. Jag och Jesper ”Zlatan” Jensen spelade en hel säsong tillsamman­s i Danmark tidigare och i samma kedja i VM senast. Så vi har byggt upp något där.

Mitt i all positivism, finns det någon nackdel att ha så många landsmän i samma klubb? Kan det bli så att ni bildar en dansk trupp i Malmö-truppen?

– Nej, vi har sagt att så får det inte bli. Och vi har ju alla spelat i Sverige tidigare, vi kan språket. Hade vi alla kommit från Danmark samtidigt så kanske vi hade hängt ihop mer än vi gör nu. Nu känns det inte så, vi försöker hålla oss till svenska i omklädning­srummet.

Hur går det?

– Bra. Det är klart att om jag frågar Jesper någonting så tar jag det på danska, men sitter vi med några andra så pratar vi svenska. Jag tror att det är viktigt, det blir inte bra om bara vi danskar håller ihop. Vi vill ju vara en del av den stora gruppen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ANDERS DEROS OBS! BILDMONTAG­E ?? SEX DANSKAR – ETT SKÅNSKT LAG ”Det är jävligt roligt att få uppleva det tillsamman­s på en sån här hög nivå”
Foto: ANDERS DEROS OBS! BILDMONTAG­E SEX DANSKAR – ETT SKÅNSKT LAG ”Det är jävligt roligt att få uppleva det tillsamman­s på en sån här hög nivå”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden