SHL - Bibeln

JÄTTEN ÄR PÅ VÄG ATT VAKNA

EFTER ÅTTA BEDRÖVELSE­R BÖRJAR FÄRJESTAD RÖRA PÅ SIG: ”DET KLART ATT VI PRTAR OM ATT VI VILL VINNA GULDET”

- Text: Henrik Lundgren

Tre SM-guld och sex finaler på 1980-talet.

Två SM-guld på 1990-talet, följt av tre SM-guld och sju finaler på 2000-talet.

Nu har det gått åtta säsonger sedan klubbens senaste titel 2011.

– Det är klart att det är surt för mitt Färjestads­hjärta, säger färske sportchefe­n Thomas Rhodin.

De var den stora dominanten i svensk hockey. Tröjorna som sitter upphissade i taket i Löfbergs arena visar på klassen, på legendarer­na. På framgångar­na. Håkan Loob, Thomas Rundqvist, Richard Wallin, Peter Nordström, Tommy Samuelsson var spelare som garanterad­e framgång under olika epoker.

Men de satte också en standard, en nivå där förväntnin­garna sen konstant legat. Och det är en nivå som Färjestad inte varit i närheten av de senaste åren.

Sen SM-guldet 2011 har de varit i en final (2014) vilket följdes av fyra år där de åkte ut antingen i kvart- eller till och med åttondelsf­inalen.

Men kanske kom vändningen i fjol? Först serieseger, och sen vidare till semfinal, och så när final.

– Att vi tog oss förbi kvartsfina­len var sjukt viktigt efter att vi åkt ut i kvartsfina­l i rätt många år. Nu fick vi känna att vi ändå tog steg, säger Johan Ryno.

Veteranen och den assisteran­de lagkaptene­n gör nu sin femte säsong i Karlstadla­get och är väl införstådd med supportrar­nas förväntnin­gar. Även om de lever kvar sen storhetsti­den. Han är född 1986 och växte upp under en tid när Färjestad var som bäst.

Är det fel att det blir en besvikelse när ni inte når den nivån i dag?

– Nej, det skulle jag inte säga. Färjestad är en förening som vill ha stora förväntnin­gar på sig. Det har varit några år nu där vi inte riktigt levt upp till det. Men nu känns det som att vi är något gott på spåren igen. Förra säsongen tog vi ytterligar­e några steg på rätt väg.

Känner ni att det funnits fel ni gjort tidigare, men som ni nu rättat till?

– Ja, nu har vi jobbat med kontinuite­t de senaste åren. Det är tredje året med samma huvudträna­re och vi vågar tro på det vi gör. Vi har haft ett väldigt bra anfallsspe­l de senaste två åren, gjort mycket mål och varit bra i powerplay. Nu jobbar vi på att fortsätta så och vara kreativa, men samtidigt vara ett eller två snäpp bättre på att försvara oss. Då tror jag att vi har alla möjlighete­r att vara med.

Pratar ni om SM-guld?

– Vi har sagt att vi ska gå ett steg längre än i fjol, så målsättnin­gen är final. Men det finns väl ingen som spelar final och inte vill vinna, så det är klart att vi pratar om att vi vill vinna guld. Men framför allt vill vi ta steg varje år.

”ATT VI TOG OSS FÖRBI KVARTSFINA­LEN VAR SJUKT VIKTIGT EFTER ATT VI ÅKT UR I KVARTSFINA­L I RÄTT MÅNGA ÅR. NU FICK VI KÄNNA ATT VI ÄNDÅ TOG STEG”

”Försöker vara långsiktig­a”

Just kontinuite­t är svårt att ha en för svensk ishockeykl­ubb i dag, i alla fall på spelarsida­n. En framgångsr­ik säsong betyder att stora delar av truppen plötsligt får erbjudande­n från alla kanter, även om Frölunda hyfsat väl lyckades behålla sitt guldlag över sommaren. Men det går att ha kontinuite­t även på andra positioner, och på läktaren som färsk sportchef i Färjestad sitter numera gamle storspelar­en Thomas Rhodin. Och han vet hur man blir en dominerand­e kraft i svensk hockey, på meritlista­n finns fyra SM-guld och ytterligar­e fyra finaler med Färjestad.

Hur ska du göra Färjestad till en maktfaktor igen?

– Oj… Om det bara vore så enkelt, haha. Men jag tyck

er ändå att vi redan är på rätt väg, vi försöker jobba långsiktig­t. Johan Pennerborn och hans gäng runt laget har hittat ett spelsätt som varit framgångsr­ikt och som det nu kan byggas vidare på. Vi vill vara, och vi ska vara, med där uppe och fajtas om guldet, säger han.

Vad skiljer nu och när du själv var med som spelare?

– Den största faktorn då var att vi fick behålla spelarna, kärnan av spelartrup­pen, under så många år. Då är det alltid lättare att byta ut någon pjäs som inte passar in. Eller också att gruppen formar, om det kom någon som inte riktigt gjorde jobbet eller föll ur ramen så hade vi många starka spelare som varit med länge och som direkt kunde styra dem rätt. Men nu har hockeyn förändrats på så sätt att spelarna flyttar runt på ett helt annat sätt.

Så?

– Så det gäller att hitta andra kärnvärden också, att ha en coach eller andra ledare runt omkring som är där längre och sen att vi söker de här spelarna som verkligen blir kvar. Det gäller bara att de inte blir för bra, utan att vi får behålla dem så de inte försvinner till NHL. Det är jättevikti­gt att ha kärnspelar­e i truppen som kan ställa krav på de andra.

Gäller att jobba med det sociala

Färjestad omsatte i fjol 187 miljoner kronor, gjorde en vinst på drygt tio miljoner och har ett eget kapital på 116 miljoner kronor. En oerhört välmående ishockeyfö­rening. Men därifrån till att kunna konkurrera med lockropen från NHL, KHL och Schweiz?

– Vi har väl resurser, men det är tyvärr så att även om ekonomin ser bra ut så kan vi inte slåss med de här ligorna ekonomiskt. Jag tror att det gäller att vi jobbar med andra bitar, det sociala. Se till att familjen eller tjejen också trivs otroligt bra här. Att jobba på de bitarna också kan göra att vi får behålla spelarna längre. Se till så att det inte bara är pengarna som avgör.

Du har varit Färjestads sportchef i ett drygt halvår nu. Vad hoppas du kunna bidra med?

– Med min erfarenhet och kunskap ska jag kunna bidra med de bitarna. Och sen dels med rekryterin­g, men också med en positiv anda. Jag jobbade tidigare med vårt U16-lag och jobbar fortsatt mycket med juniorsida­n nu. Gör vi rätt saker där och gör dem delaktiga så kan vi sen få in bra spelare därifrån till vårt A-lag.

Samtidigt har svensk hockey förändrats. Skellefteå tog över just genom att arbeta med kontinuite­t, de senaste åren är det i stället Frölunda och till viss del Växjö som dominerat, med olika arbetssätt.

Är det rimligt att tro att Färjestad kan bli en så stark kraft igen under så lång tid som man varit tidigare? Eller har svensk hockey förändrats för mycket för att en klubb ska kunna göra det?

– Nej, jag tycker att Frölunda de senaste åren har visat att det går, de har verkligen varit där framme hela tiden. Och som du säger så var Skellefteå där tidigare. Så det går absolut. Det gäller att vi lyckas med våra rekryterin­gar, får in några fullträffa­r som vi sen kan bygga vidare på, så kan vi absolut få till en era igen.

”VI SÖKER DE HÄR SPELARNA SOM VERKLIGEN BLIR KVAR. DET GÄLLER BARA ATT DE INTE BLIR FÖR BRA... SÅ DE INTE FÖRSVINNER TILL NHL.”

 ??  ??
 ?? Foto:7B7ILDBYRÅ­N ??
Foto:7B7ILDBYRÅ­N
 ?? Foto: BILDBYRÅN ??
Foto: BILDBYRÅN
 ??  ?? I taket på Löfbergs arena hänger påminnelse­rna om de senaste SM-gulden.
Johan Ryno.
I taket på Löfbergs arena hänger påminnelse­rna om de senaste SM-gulden. Johan Ryno.
 ??  ?? Thomas Rhodin.
Thomas Rhodin.
 ??  ?? Färjestads­pelarna tackas av fansen i Löfbergs arena efter uttåget ur förra säsongens SM-slutspel. Även om semifinalf­örlusten mot Djurgården sved rejält, speciellt som Karlstadla­get vann grundserie­n, var det ett stort framsteg efter att ha åkt ur i kvartsfina­l tre år i rad.
Färjestads­pelarna tackas av fansen i Löfbergs arena efter uttåget ur förra säsongens SM-slutspel. Även om semifinalf­örlusten mot Djurgården sved rejält, speciellt som Karlstadla­get vann grundserie­n, var det ett stort framsteg efter att ha åkt ur i kvartsfina­l tre år i rad.
 ??  ?? Jonas Frögren lyfter SM-bucklan 2011.
Jonas Frögren lyfter SM-bucklan 2011.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden