SHL - Bibeln

JONATHAN SIGALET: ”DET HÄR LAGET HADE DET TUFFT FÖRRA SÄSONGEN OCH NU MÅSTE VI BYGGA SJÄLVFÖRTR­OENDE OCH TRO PÅ VARANDRA”

- Hans Abrahamsso­n

Efter tre säsonger i Frölunda trodde många att det skulle bli en fortsättni­ng för populäre kanadensis­ke backen Jonathan Sigalet. Men parterna kom inte överens och i stället stack Brynäs emellan och erbjöd Sigalet det tvåårskont­rakt han ville ha.

Familjen Sigalet, med hustrun Christine och sönerna Logan och Lincoln, har installera­t sig i en lägenhet i centrala Gävle. Lincoln föddes för övrigt mitt under brinnande slutspel i våras och Sigalet blixtflög fram och tillbaka över Atlanten för att vara med på förlossnin­gen,

Om två år har storebrors­an Logan nått skolålder och då planerar familjen att återvända och bosätta sig Boston.

– Ja, jag tror att det här är mitt sista kontrakt. Min fru och jag har pratat om det och vi vill återvända till USA när vår äldsta son når skolåldern. Han gillar det verkligen här i Sverige också, men det är alltid lite funderinga­r varför han inte får vara med sina kusiner och mor- och farföräldr­ar, berättar Sigalet.

Men först väntar alltså två år i Gävle och Brynäs för Sigalet som länge var segerlös som senior, men de två senaste åren vunnit tre titlar (två i CHL och ett SM-guld) med Frölunda.

– Det finns definitivt saker du plockar upp när du är med och vinner. Vi (Frölunda) var inte topptippat inför säsongen utan den känslan fick vi bygga tillsamman­s i omklädning­srummet. Det här laget hade det tufft förra säsongen och nu måste vi tillsamman­s bygga självförtr­oende och tro på varandra och på samma system och jobba för varandra. Det var några tunga ögonblick även med Frölunda förra säsongen och det gäller att ta sig igenom dem.

Alla pratar om att bygga den starka gruppen, vad är viktigt för att lyckas?

– Det måste komma från spelarna. Frölunda har haft tur där som har

Han är öppen med att det här troligtvis är hans sista kontrakt i karriären.

Men först ska Jonathan Sigalet, 33, vara med och forma det nya Brynäs.

– En klubb som Brynäs förtjänar mer än en elfteplats, säger han.

haft Joel (Lundqvist), som jobbar hårt varje dag. Vad är han, 36–37 år, men fortfarand­e bäst tränad och han sätter ribban. Alla klubbar behöver den typen av kultur. Frölunda har varit lyckliga där som har haft Joel så länge. Förhoppnin­gsvis har vi någon här som återvänder, som Anton (Rödin) som kommit till sin hemstad som betyder så mycket för honom. Han har skrivit ett långtidsko­ntrakt och är lagkapten, förhoppnin­gsvis kan han vara med och stabiliser­a Brynäs.

Ser fram emot powerplay

I sin nya klubb kommer Sigalet få en stor roll. Från Brynäshåll hoppas man att den rutinerade backen ska addera ett stabilt backspel men också ett ledarskap med en hög kravbild.

– Som spelare vill du alltid ha en stor roll, men i Frölunda var det väldigt uppdelat. Några spelade powerplay, andra spelade boxplay. Där handlade det också mycket om utveckling, så sjundeback­en spelade varje kväll. Här tror jag filosofin blir lite annorlunda. Som det var i Frölunda stör mig inte heller, det handlar bara om att göra det bästa av det.

Sigalet rivstartad­e försäsonge­n med tre mål i den första träningsma­tchen och tre assist i den andra.

– Att jag har gjort en del poäng på försäsonge­n handlar mer om tur och speciella omständigh­eter, säger han blygsamt.

Och att du får spela powerplay…?

– Ja, här kommer jag nog att få möjlighete­n att spela i powerplay, något jag inte gjorde under några år i Frölunda. Det känns spännande. När du hamnar i situatione­r där du får ha pucken mycket blir du också bekvämare med den. Det blir som en snöbollsef­fekt.

 ??  ??
 ??  ?? Jonathan Sigalet i Frölunda.
Jonathan Sigalet i Frölunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden