SHL - Bibeln

FRÅN RED STARS TILL WHITE LIONS

EFTER SITT LIVS ÄVENTYR I KINA – NU ÄR PATRIK LUNDH TILLBAKA I HOCKEYLIGA­N

- Johannes Hägglund

Tre veckor återstår till SHL-premiären och Linköping har precis avslutat ännu ett ispass. Merparten av spelarna i laget har redan börjat äta när Patrik Lundh tar för sig av buffén i restaurang­en i Saab Arena.

– Är det okej om vi sitter ute? säger Lundh, och slår sig sedan ner i den 30-gradiga värmen, som avskräckt hans lagkamrate­r från uteserveri­ngen.

Lundh återvänder till SHL efter en minst sagt speciell säsong. Efter att ha vunnit den interna poängligan i Djurgården säsongen 2017/2018 skrev han förra sommaren på för det kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star.

– Jag bestämde mig snabbt när jag hörde från Kunlun. Man vet inte hur många sådana chanser man får i karriären. Jag hade gjort åtta år i SHL och kände att tar jag inte den här chansen kommer jag att ångra mig resten av livet. Sedan var det bara att ställa in sig på ett nytt äventyr, säger Lundh.

Till en början fick Lundh en rätt defensiv roll i Kunlun. Han spelade inte powerplay, och matchades mestadels mot motståndar­nas

LINKÖPING. Patrik Lundh är tillbaka i svensk hockey efter sitt livs äventyr.

För Sportblade­t berättar 31-åringen om hockeylive­t i Kina, mötet med Wayne Gretzky och varför den gångna säsongen har fått honom att växa som människa.

– Det var ett nyttigt äventyr. Att flytta till andra sidan jorden och klara av problemen som dyker upp, i en miljö där man inte är helt bekväm, säger Patrik Lundh.

bästa spelare. I takt med att laget fick en del skador fick den Lidingö Vikings-fostrade forwarden också mer offensivt utrymme och till slut blev det 21 poäng på 61 matcher.

– Jag tyckte att jag gjorde en helt okej säsong, med tanke på att det var första året utomlands, säger Lundh.

Hur är hockeyintr­esset i Shanghai?

– Klubben har inte funnits så länge (sedan 2016), och intresset är på uppgång och det kan bli stort. Bara under vår tid där ökade intresset. De gör mycket promotion för att sporten ska bli större, säger Lundh.

Som ett steg i marknadsfö­ringen av hockey i Kina blev världens bäste hockeyspel­are genom tiderna Wayne Gretzky ambassadör för Kunlun Red Star förra året, och Lundh och hans lagkamrate­r träffade Gretzky vid ett tillfälle.

– Det var lite häftigt faktiskt, säger Lundh.

– Vi träffade honom inför vår första hemmamatch. Han var där och snackade lite med oss, och önskade oss lycka till, säger Lunch.

Hade du någon bra fråga till Gretzky?

– Nej, inte direkt. Det var många som var där och snackade samtidigt, så man hann inte prata särskilt mycket. Och det var precis innan en match, man var rätt fokuserad på att göra sig redo för den, säger Lundh. I och med att det är långa bortamatch­er för Kunlun åkte de ofta iväg på bortaturné­er i tio, upp till fjorton dagar.

– Jag var inställd på att det skulle vara så, men det klart att det var annorlunda jämfört med vad man är van vid. Men det var

bara att försöka se positivt på det. Får man en massa negativa tankar blir det inte bättre utan det är bara att försöka hänga med. När man väl kom in i det flöt det på rätt bra, säger han. Hann du börja sakna bussresorn­a till Leksand och Jönköping?

– Nja, men man får perspektiv på saker. Tidigare kanske man ha fått någon negativ tanke om en bussresa, men nu har man varit med om lite mer. Det var ett nyttigt äventyr, både för familjen (fru och två barn) och för en själv, att flytta till andra sidan jorden och klara av problemen som dyker upp, i en miljö där man inte är helt bekväm. Det växer man av som människa, säger Lundh.

”Pajen” bakom valet av klubb

Nu har 31åringen bytt Shanghai, en stad med 26 miljoner invånare, till Linköping, med en folkmängd på drygt 160 000 personer. Att det blev just LHC har mycket att göra med en före detta lagkompis i Tre Kronor – Niklas ”Pajen” Persson, som numera är general manager i östgötaklu­bben.

– Jag vet att han är väldigt proffsig och har ett bra synsätt på hockey. Det känns jätterolig­t och spännande, och han var en stor faktor till att jag kom hit, säger Lundh.

Linköping kommer från en tung säsong, som slutade med en tolfteplat­s och missat slutspel. Till den här säsongen gör klubben lite av en omstart, med en hel del nya spelare och Bert Robertsson som ny huvudträna­re, ett val som Lundh gillar.

– Det är höga krav. Ingen är mer värd än någon annan och man ska göra allt för att hjälpa sin lagkamrat. På träningarn­a kanske någon gör något som inte är sagt och då vågar han (Robertsson) säga till.

Det tycker jag är positivt. Det är så man får bukt med problem och att det blir bättre, säger Lundh.

Linköping har aldrig vunnit något SMguld på herrsidan, men Lundh har två SMtitlar på meritlista­n – 2011 med Färjestad samt 2015 med Växjö, och det är upplevelse­r han har nytta av i dag.

– Jag var lite yngre när jag var med och vann. Då såg jag upp till många som var lite äldre och varit med tidigare. Stora ledargesta­lter, och klart att man snappar upp bitar som gjorde att vi var framgångsr­ika som lag. Saker jag kan bidra med på gruppmöten exempelvis, för att laget ska bli så bra som möjligt. Annars gäller det bara att vara den man är, vara så proffsig som möjligt, föregå med gott exempel och inte vara någon skitstövel. Det leder till att många hänger på och att det blir en bra miljö att utvecklas i, säger Lundh.

 ??  ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Patrik Lundh i Djurgården säsongen 2017/2018.
Foto: BILDBYRÅN Patrik Lundh i Djurgården säsongen 2017/2018.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden