SHL - Bibeln

ISHOCKEYSP­ORTEN I KINA

-

Ishockey är en mindre sport i Kina. Intresset har ökat under senare år och inför vinter-OS på hemmaplan satsas det på sporten.

LANDSLAGEN: Herrlandsl­aget gjorde sin första landskamp 1972 (förlust mot Rumänien, 4–6) men har länge befunnit sig på hockeyns bakgård. För tillfället innehar de en 32:a plats på världsrank­ningen.

Damlandsla­get spelade sin första landskamp 1992 (förlust mot Kanada, 0–8). Under 1990talet och en bit in på 2000-talet var de etablerade bland världens tio bästa landslag med bland annat semifinals­pel i både VM och OS. Under 2010-talet har de dock dalat på världsrank­ningen och återfinns nu på plats 20.

KUNLUN RED STARS: Kunlun är det enda profession­ella ishockeyla­get i Kina. I ett försök att etablera sporten bildades klubben 2016 och har sedan dess spelat i KHL. Genom åren har laget använt både Shanghai och Peking som hemmaplan.

NHL-HISTORIA: För att slå sig in på den asiatiska marknaden har NHL de senaste åren placerat flera försäsongs­matcher i Kina. 2015 NHL-draftades Andong Song av New York Islanders som den första kinesiske spelaren någonsin. Song har dock ännu inte gjort någon NHL-match.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden