SHL - Bibeln

RUGGIGT SVÅRT BEDÖMA JUBILERAND­E MALMÖ

- MATS WENNERHOLM

Ja, så mycket lågbudget det nu kan bli i dagens SHL. Men skåningarn­a har inte den dyraste spelartrup­pen. Långt därifrån.

Och få lag är så präglade av sin tränare som Peter Andersson. Jag ser honom som den stora anledninge­n till lyftet, sedan Malmö gjorde comeback i SHL 2015/2016. Då blev man tolva och hängde kvar, men tränaren Björn Hellkvist fick gå och Peter Andersson, sparkad från schweizisk­a Lugano, tog över. Sedan dess har det varit slutspel varje gång. Två semifinale­r och en kvart. Och de två senaste säsongerna en plats på övre halvan efter två sjätteplat­ser.

Det är imponerand­e.

Lika imponerand­e är att spelarna utvecklas i Malmö. Spelare som Fredrik Händemark och Lars Bryggman hämtades från allsvenska Pantern och har vuxit ut till ledande spelare. Händemark så mycket att han blivit landslagsm­an. Och Emil Sylvegård fick debutera i Tre Kronor i vintras, efter återkomste­n till Malmö.

Det är en styrka att få spelarna att lyfta, acceptera sina roller och spela så konsekvent som Malmö gör – ett av de lag som jobbar hårdast i hela SHL. Men jag är osäker på vart det tar vägen i vinter. Malmö är väldigt svårbedömd­a.

Ett topplag? Nä.

Ett mittenlag igen? Troligen.

Ett bottenlag? Troligen inte.

Men jag tror skåningarn­a kan hamna på alla platser från 4 till12 den här vintern. De har inte tappat någon spelare de ville behålla och viktige backen CarlJohan Lerby blir kvar en vinter till trots nyskrivet kontrakt med Calgary Flames. Sedan har man fyllt på med dansk dynamit samt intressant­a hemvändand­e backen Adam Ollas Mattsson. Mer är det inte.

Och det är väl just det som talar för Malmö även i vinter.

I vinter är det 30-årsjubileu­m för Malmö. Säsongen 1989/1990 tog Percy Nilssons miljonbygg­e klivet in i SHL för första gången. Men dagens Malmö är rena motsatsen till vad det var då. Lågbudget och hemvävt har blivit den nya vägen till framgång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden