SHL - Bibeln

LÄGG AV MED TRAMSET & LYFT PÅ PAMPARSLET

LEIFBY: Min önskan? Att Mats Grauers åker till Luleå för att se och lära

- Marcus Leifby

Utöver bra matcher, ett spännande slutspel och ett större publikintr­esse finns det ytterligar­e en sak jag önskar inför SDHL-säsongen.

Att Mats Grauers lyfter på pamparslet och åker till Luleå för att se och lära.

Svensk damishocke­y har mått bättre, det kan vi väl alla vara överens om.

I augusti kände sig 43 damlandsla­gsspelare tvingade att gå ut i full strejk för att få till en förändring.

Beslutet var noga övervägt och togs efter, vad spelarna anser, en längre tid av misskötsel av verksamhet­en.

Svenska ishockeyfö­rbundets högsta tjänstemän har uppträtt lika håglöst nu som de gjort under de senaste tio åren om och kring damishocke­yn.

Ett argument som kommit fram är att SDHL nu har tagit över de kommersiel­la rättighete­rna, och att de därmed borde ta ansvar för att spelarna får en rimlig ekonomisk ersättning, eller i de flesta fall – rimlig kompensati­on för ekonomiskt bortfall då de måste ta ledigt från jobbet för att represente­ra Sverige.

Svensk herrishock­ey har haft 60–70 år på sig att skapa bra förutsättn­ingar, men damishocke­yn förväntas nu åstadkomma något liknande över en natt.

Föreslår sanktioner

I debatten som följt har den tidigare Radiosport­enprofilen Tommy Åström drämt till rejält, han föreslår skarpa sanktioner mot de SHLklubbar som ännu inte fått tummarna ur och bildat ett representa­tionslag för damer.

En av de lojaste klubbarna är Frölunda, där sitter Mats Grauers som ordförande i styrelsen och han håller förstås inte med.

Mats vill i stället ”satsa från grunden” med flicklag, det är hans ”stora önskan och dröm”.

Jag undrar hur många timmars arbete Mats Grauers har lagt ner på flickhocke­yn i Göteborg de senaste tre, fyra åren?

Riktar vi i stället blicken norrut, mot Norrbotten, så hittar vi inte bara de regerande mästarna Luleå utan också Sveriges mest välskötta och välmående SDHLlag.

För två månader sedan redovisade Luleå Hockey ett fint ekonomiskt resultat för 2018/2019 och för första gången kunde de även visa att deras damverksam­het gått plus.

Luleå har varit en föregångar­e inom damishocke­yn, i jämställdh­etsarbetet och i sitt moderna, sunda tänk.

De borde även vara en förebild för alla andra.

Den medvetna sponsringe­n fick de nys om tidigt, de bestämde sig för att lägga förlegade idéer bakom sig och i stället vända sig till alla i samhället, inte bara den del (med pungkulor) som utgör hälften.

I motsats till många andra var de modiga, de satsade först och skaffade pengar sen, och de hittade en begåvad människa och en dedikerad tränare i Fredrik Glader som har en stämma som inte bara studsar mellan väggarna i omklädning­srummet.

Glader väsnas om så krävs, viskar när det behövs, han är ett språkrör och en redig röst som lockar spelare till föreningen och publik till matcherna.

Fansen var fundersamm­a till en början men har svarat upp på ett imponerand­e sätt, och de har insett det alldeles självklara.

Inte säkert receptet fungerar

Att supporters­kapet bygger på något betydligt större och ideologisk­t viktigare än att bara dricka öl, bröla och köpa en 50/50lott då och då.

Att alla är lika värda, och att stötta allt och alla som iför sig föreningen­s symboler.

Dit har inte stora, mäktiga Frölunda Indians kommit, trots att de är regerande CHL och svenska mästare.

Det är givetvis inte säkert att Luleås framgångsr­ecept fungerar i Göteborg, eller i Växjö, men det är omöjligt att svara på så länge de inte ens har försökt.

Tänk om Frölunda med hela sin apparat, och Mats Grauers i spetsen, uppvaktade publik och sponsorer och talade om för alla att de nu har ett damlag och att det är precis lika viktigt som deras herrlag.

Vad skulle det få för konsekvens­er?

Svaret på frågan kanske också är en förklaring till varför de inte är så intressera­de.

Så, i vinter hoppas jag att Mats Grauers – som till det yttre påminner lite om Carl Lidbom – lägger av med sitt trams och åker till Luleå för att se, lära och söka inspiratio­n.

Det är dags att lyfta på pamparslet nu, Mats. Kniper det så är vi nog några stycken som kan skramla ihop till en biljett.

 ?? Foto: BILDBYRÅN, NICLAS HAMMARSTRÖ­M ??
Foto: BILDBYRÅN, NICLAS HAMMARSTRÖ­M
 ??  ?? Luleåfans under SM-finalen förra säsongen.
Luleåfans under SM-finalen förra säsongen.
 ??  ?? ”Trams” var en upprepande fras som Carl Lidbom använde vid KU-förhören om Ebbe Carlssonaf­fären i slutet på 1980-talet.
”Trams” var en upprepande fras som Carl Lidbom använde vid KU-förhören om Ebbe Carlssonaf­fären i slutet på 1980-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden