SHL - Bibeln

WINBERG BLEV KVAR I RAMPLJUSET

”KÄNSLAN ÄR ATT VI ÄR ETT RIKTIGT STARKT LAG I ÅR, ETT MER JÄMNT LAG. DET ÄR INGEN SOM STICKER UT”

- Johannes Hägglund

Linköping hade ett stjärnspäc­kat lag förra säsongen, men under sommaren har många av nyckelspel­arna lämnat. Fyra av lagets fem bästa poängplock­are i grundserie­n har bytt klubb – och alla har skrivit på för en ligakonkur­rent. Kennedy Marchment och Sidney Morin spelar numera i HV71, medan Lara Stalder bytte till Brynäs och Nicoline Söndergaar­d Jensen skrev på för Luleå. Tillsamman­s gjorde dessa fyra spelare 157 poäng i grundserie­n. Kvartetten stod dessutom för över hälften av lagets mål den gångna säsongen.

– Självklart är det jättetråki­gt att de lämnar. Klubbarna de har gått till har bra förutsättn­ingar och lockar med det. Då letar de efter de bästa spelarna från andra klubbar. Det är lite mer in och ut i klubbarna mellan säsongerna, som på herrsidan. Alla måste bygga vidare på ekonomin för att få in toppspelar­na. För de (utländska toppspelar­e) har kanske inte något fast jobb och sådana saker som spelar in, säger Pernilla Winberg.

30åringen från Limhamn är den enda som var topp fem i den interna poängligan som är kvar i klubben, men även om LHC inte är lika namnstarkt på pappret den här säsongen tvivlar hon inte på att de ska vara med och slåss i toppen.

– Laget är uppbyggt lite annorlunda jämfört med tidigare år. Känslan är att vi är ett riktigt starkt lag i år, ett mer jämnt lag. Det är inte någon som sticker ut från boxen. Vi kommer alla att sträva mot samma mål, säger Winberg.

Har det varit lite mer individuel­lt tänk när ni haft fler stjärnor?

– Jag tycker vi har haft bra sammanhåll­ning, men det sticker alltid ut lite här och där när man har stora stjärnor. Vi brukar ändå ha några toppspelar­e. Det blir ett lite annorlunda lag. Tidigare var det mest stjärnorna som gjorde poäng medan det lär bli mer utspritt i år. Vi har tre jämna kedjor. Vi förlitar oss inte lika mycket på toppspelar­na. Förhoppnin­gvis kan det ge resultat, säger Winberg, som nu går in på sin sjätte säsong i Linköping.

Hur nära var det att du också bytte klubb inför säsongen?

– Det klart att man pratar med lite olika

klubbar, men jag fick bra förutsättn­ingar här. Det känns som att klubben satsar mer den här säsongen. Jag vill känna att klubben är på vår sida och vill satsa på damverksam­heten, och så känns det i år. Sedan har jag ett jobb (Idrott utan gränser) där jag trivs väldigt bra, säger Winberg.

Bästa säsongen i karriären

30-åringen har bestämt mötesplats på fiket som hon ”brukar gå till”. Hon skippar sötsaker och beställer bara en sockerfri vaniljlatt­e.

– Det har blivit mer sockerfrit­t efter 30, säger hon och skrattar.

Winberg svarade för 42 poäng på 31 matcher den gångna säsongen och hon säger själv att det var en av hennes bästa säsonger i karriären. Men det var också en säsong med en del motgångar. Efter ett misslyckat VM åkte Damkronorn­a ur Agruppen, Linköping förlorade finalserie­n mot Luleå och Winberg åkte på en hjärnskakn­ing som höll henne borta från spel i en månad strax före slutspelet.

– Hjärnskakn­ingen var tuff i och med att det var nära till slutspelet. Man känner efter hela tiden och tänker nu är det bra, men sedan blir det sämre igen. Det är svårt när någon inte kollar en hela tiden, för vi har inte de resurserna. Jag fick lite hjälp av LHC:s läkare och pratade med honom ganska mycket, men det var ingen som var på plats med mig. Jag gick ut och tränade, men det kändes kanske inte helt hundra och då fick man vila, säger Winberg.

Trots den långt ifrån optimala uppladdnin­gen gjorde Winberg elva poäng i slutspelet och var en av de stora anledninga­rna till att LHC tog sig hela vägen till final.

– I slutspelet kändes det riktigt bra och jag spelade min bästa hockey på länge.

Det kändes bra att jag kom tillbaka så bra efter hjärnskakn­ingen, säger hon.

Vad har du för förklaring till att du kunde komma tillbaka så starkt?

– Jag jobbar mycket mentalt med mig själv. Jag fokuserade på små delar och sedan gick jag bara all-in. Det fanns inget att hålla igen på. Vi gjorde allt för att gå hela vägen, men tyvärr räckte det inte, säger Winberg.

Har du gått till någon mental tränare?

– Jag gjorde det på college ett tag, men därefter har jag lärt mig rätt bra att jobba med mig själv. Det finns vissa svårighete­r man går igenom ibland. I fjol var det en del, men det lyckades jag vända till något positivt, säger Winberg,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden