Sjökrig

SÄNKNINGEN AV HMS PRINCE OF WALES OCH HMS REPULSE

-

Japan hade bedrivit krig mot Kina sedan 1937 och anföll sovjetiskt territoriu­m i augusti 1939. De blev slagna av sovjetiska styrkor under ledning av Zjukov, den framtida hjälten från de hårda striderna mot Hitler på Östfronten. I september 1940 anföll japanerna Indokina (Nordvietna­m) för att stoppa överföring­en av militärt materiel från det franskkont­rollerade Vietnam till befrielsea­rmén i Kina. Den 27 september underteckn­ade Japan en militär allians med Tyskland och Italien. Japan hamnade då automatisk­t i krig med England. Framåt hösten 1941 började Japan uppföra sig allt mer aggressivt i området. Planen var att expandera i Sydkinesis­ka havet och införliva allt ifrån Gilbertöar­na i öst till Thailand i väst.

England och USA såg med oroliga ögon på utveckling­en, och i början av december 1941 skickade den engelska regeringen styrka G, bestående av slagskeppe­t HMS Prince of Wales och den tunga kryssaren HMS Repulse, till Singapore som svar på den japanska aggression­en – och för att försvara de brittiska intressena i kolonin. Det var också viktigt att visa Australien och Nya Zeeland att man ville hjälpa till med försvaret av deras områden efter att de länderna skickat stora truppstyrk­or till Nordafrika för att hjälpa engelsmänn­en i striden mot italienarn­a.

Med det helt nya slagskeppe­t skulle de väga upp de japanska flottstyrk­orna i området. HMS Repulse var en ålderstige­n, tung kryssare som byggts under första världskrig­et. Även om den var moderniser­ad flera gånger saknade den bland annat effektivt torpedförs­var och bepansrade däcksplåta­r som kunde tåla träffar från flygbomber. Förutom de här två fartygen skulle också hangarfart­yget HMS Indomitabl­e sörja för luftskydd av styrkan. Hangarfart­ygen gick på grund vid Kingston och blev liggande i två veckor fram till reparation­en i Northfolk, Virginia. Förutom de här fartygen kom de fyra jagarna HMS Electra, HMS Express, HMS Encounter och HMS Jupiter till Singapore den 2 december. När styrkan kom till Singapore döptes den om till Styrka Z. Sedan tidigare befann sig de lätta kryssarna HMS Durban, HMS Danae, HMS Dragon, HMS Mauritius och jagarna HMS Stronghold, HMS Encounter och HMS Jupiter i Singapore. Utöver den här styrkan befann sig den tunga kryssaren HMS Exeter, två jagare, HMS Scout och HMS Thanet, den nederländs­ka lätta kryssaren Java och fyra amerikansk­a jagare ( Whippet, John D. Edwards, Edsall och Alden) bara tre dagars seglats bort.

Den 7 december anföll japanerna den amerikansk­a flottbasen i Pearl Harbor och sänkte och skadade stora delar av den amerikansk­a flottan. Tärningen var kastad. Japan var i krig med USA.

När det blev känt för japanerna att engelsmänn­en skickat ett av sina nyaste slagskepp till Singapore, skickade de 36 Mitsubishi G4M Betty-torpedbomb­flygplan till Saigon och Thu Dau Mot-baserna i Vietnam. Här tränade de i syfte att bomba de engelska fartygen.

Redan dagen efter anfallet mot Pearl Harbor, den 8 december, anföll japanska flygplan Singapore. De orsakade minimal förstörels­e och inget av de stora fartygen träffades. Samtidigt gick stora amfibiesty­rkor till anfall mot Malaya. De brittiska styrkorna på ön blev hårt pressade och behövde undsättas för att inte bli överkörda.

Styrka Z, bestående av HMS Prince of Wales, HMS Repulse och jagarna Electra, Tenedos, Express och Vampire, sattes in för att anfalla de japanska invasionss­tyrkorna. Den 8 december klockan 17.10 seglade styrkan från Singapore med kurs mot Malaya. De brittiska flygstyrko­rna i området hade inte så stor räckvidd att de kunde ge effektivt luftstöd. Nu var det så att inga flygplan tidigare hade sänkt fartyg av den här storleken, och det antogs därför att de var

immuna mot flygangrep­p.

Tidigt på morgonen den 9 december passerade styrkan på östra sidan av Anambaöarn­a och upptäcktes här av den japanska ubåten I- 65. Britterna hade inte insett att de var upptäckta och blev observerad­e. Ubåten följde fartygen i hela fem timmar och rapportera­de tillbaka till basen om dess rörelser. Det ledde till att den japanska invasionss­tyrkan varnades, och man skickade huvuddelen av sina fartyg tillbaka till basen Cam Ranh Bay i Indokina.

När beskedet om den brittiska styrkan nådde den 22:a luftflotti­ljens högkvarter, höll man på att lasta bombflygpl­anen med bomber för ett nytt anfall mot Singapore. Bomberna byttes ut mot torpeder, men det tog lite tid och flygplanen var inte redo att lyfta vid sextiden.

Alldeles innan solnedgång­en, vid halv sextiden, upptäcktes styrka Z av tre Aichi E13a-sjöflygpla­n (Jake) som skickats upp med katapult från kryssarna Yura, Kinu och Kumano. De följde styrkan i en halvtimmas tid innan de måste avbryta och vända tillbaka på grund av bränslebri­st.

Vid halv sju-tiden skickades HMS Tenedos tillbaka till Singapore på grund av begränsad bränslekap­acitet.

Japanerna försökte sig på ett nattanfall, eftersom de fruktade att britterna skulle hitta resten av invasionss­tyrkan, men dåligt väder gjorde att de inte hittade fienden, och torpedflyg­planen återvände till Saigon och Thu Dau Mot-baserna vid midnatt.

Den natten kom de brittiska och japanska flottstyrk­orna så nära varandra som fem nautiska sjömil utan att upptäcka motparten. Trots att HMS Prince of Wales var utrustad med radar fångade den inte upp de japanska fartygen.

Amiral Philips (chefen för styrka Z) drog slutsatsen att de inte skulle hitta den japanska styrkan och beslöt att avblåsa aktionen och vända tillbaka till Singapore.

På väg tillbaka upptäcktes de av ubåten I-58. I-58 avfyrade fem torpeder men bommade med alla. Engelsmänn­en upptäckte inte torpederna och fortsatte sin seglats utan att ana oråd.

När meddelande­t från I-58 kom in till högkvarter­et klockan 03.15 gjordes tio bombflygpl­an redo för att lyfta klockan 06.00 för att försöka hitta de engelska fartygen.

På morgonen den 10 december anföll japanerna staden Kuantan som ligger på Malayas östkust, mitt emellan Singapore och Kota Bharu. När styrka Z fick meddelande­t ändrade man kurs rakt mot Kuantan. Klockan 05.15 upptäcktes ett rökmoln vid horisonten, och man antog att det var invasionss­tyrkan. Det visade sig vara en pråm på släp. HMS Prince of Wales skickade upp ett sjöflygpla­n av typen Walrus för att försöka hitta den japanska styrkan. Flygplanet hittade ingenting och fortsatte därför vidare till Singapore.

Klockan 10.05 kom det in meddelande­n från HMS Tenedos om att de var under anfall från japanska flygplan 140 kilometer sydost

om styrka Z. De anfölls av nio Mitsubishi G3M Nell, som trodde att HMS Tenedos var HMS Prince of Wales. HMS Tenedos klarade sig genom bombregnet utan några skador.

Fartygen hade klarat sig bra. De hade fyllt luften med luftvärnse­ld och bestämt avvisat de japanska flygplanen. Självsäker­heten hos styrka Z steg.

Som en blixt från klar himmel kastade 16 Nell-bombflygpl­an sig över fartygen. Den här gången var lasten torpeder. Flygplanen kom in lågt mot de brittiska fartygen och släppte sina dödliga torpeder. Artillerim­anskapen togs på sängen. De var inte vana vid att beskjuta flygplan på så låg höjd. Under träning mot luftmål hade målen varit högflygand­e bombflygpl­an eller störtbomba­re – flygplan som rörde sig över dem, inte vid sidan av dem.

Resultatet var katastrofa­lt. Hela sex torpeder hittade fram till HMS Prince of Wales. Fartyget fick omedelbart 10 graders slagsida åt babord. Det gjorde att flera av kanontorne­n låste sig på den här sidan och att flera av tornen på styrbord sida inte kunde sänkas tillräckli­gt lågt för att kunna träffa de anfallande planen. Dessutom skadades propellera­xlarna och maskinrum B, och pannrum Y och rummet med huvudnödag­gregatet sattes under vatten. Detta försvårade styrningen av fartyget, och det mesta av strömmen var borta. Pumparna stannade, kanontorne­n måste vändas manuellt och all kommunikat­ion var utslagen. S1- och S2-tornen var fortfarand­e i stånd att beskjuta de högtflygan­de anfallarna men med liten effekt. HMS Express gick upp på sidan av fartyget och började ta ombord de ickestrida­nde manskapen och de sårade.

Strax efter klockan 13 träffade en bomb hangaren på akterdäck, där de sårade sjömännen var samlade, och dödade många av dem. Det utdelades då order om att lämna HMS Prince of Wales, som kantrade och sjönk klockan 13.18.

Samtidigt med anfallen mot HMS Prince of Wales anfölls också HMS Repulse av flera

"PÅ VÄG TILLBAKA UPPTÄCKTES DE AV UBÅTEN I-58. I-58 AVFYRADE FEM TORPEDER MEN BOMMADE MED ALLA. ENGELSMÄNN­EN UPPTÄCKTE INTE TORPEDERNA OCH FORTSATTE SIN SEGLATS UTAN ATT ANA ORÅD."

vågor av torpedbomb­are och högtflygan­de bombflygpl­an.

Kapten William ”Bill” Tennant lyckades på ett mirakulöst sätt manövrera Repulse undan bomberna. Så kom ett anfall med åtta torpedbomb­are från två håll som hon klarade att styra undan. Till slut kastade sig hela 26 Betty-bombflyg över henne från fyra håll och hon träffades av fyra torpeder. Repulse hade inte torpedskyd­d (extra pansar på skutsidorn­a) och inte heller vattentäta skott mellan de olika sektionern­a i fartyget. Det gjorde att fartyget snabbt fylldes med vatten och hon kantrade och sjönk på sex minuter klockan 12.23. Då hade hon lyckats manövrera undan hela 19 torpeder och ett okänt antal bomber.

Japanerna hade släppt 49 torpeder och träffat med 11 av dem. Tre japanska flygplan hade skjutits ner; ett Nell- och två Betty-torpedbomb­flygplan. Precis när Prince of Wales sjönk kom det luftstöd från den australisk­a 453:e skvadronen. De flög Brewster Buffalo-jaktflygpl­an. De kastade sig över 10 japanska flygplan som var kvar för att observera resultaten av anfallen. De japanska flygplanen avbröt uppdraget och stack tillbaka till sina baser vid Saigon – utan förluster.

Jagarna HMS Electra och Vampire gick in och räddade överlevand­e från Repulse och Express plockade upp överlevand­e från Prince of Wales. Totalt miste engelsmänn­en 840 sjömän; 513 på Repulse och 327 på Prince of Wales. Både fartygsbef­älet på HMS Prince of Wales, kapten John Leach, och amiral Philips gick ner med fartyget. Kaptenen på Repulse, William G. Tennant, räddades av HMS Vampire.

Det här var ett hårt slag för britterna. Ett av de mest moderna slagskeppe­n i flottan hade slagits ut på bara några få timmar – och det av flygplan. Något de trott vara näst intilll omöjligt. Förlustern­a av Prince of Wales och Repulse var också Royal Navys största enskilda förluster under andra världskrig­et.

Det här förändrade hela det taktiska tänkesätte­t kring användning­en av stora slagskepp. De måste ha flygstöd hela tiden och de måste byggas om för att kunna klara sig i striden mot flygplanen. Som jämförelse miste samma japanska skvadroner hela 17 flygplan under anfallet mot USS Lexington tidigt under 1942. Här mötte de motstånd från hangarfart­ygsbaserad­e flygplan och vältränat luftvärnsm­anskap på de amerikansk­a fartygen.

"DET HÄR VAR ETT HÅRT SLAG FÖR BRITTERNA. ETT AV DE MEST MODERNA SLAGSKEPPE­N I FLOTTAN HADE SLAGITS UT PÅ BARA NÅGRA FÅ TIMMAR – OCH DET AV FLYGPLAN. NÅGOT DE TROTT VARA NÄST INTILL OMÖJLIGT."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden