Sjökrig

LIBERTYFAR­TYGEN

År 1943 arbetade över 600 000 personer med framställn­ingen av Libertybåt­ar på 159 bäddar vid 18 varv. Det gick undan.

-

Den 12 november 1942 sattes ett anmärkning­svärt rekord på Richmondva­rvet i Kalifornie­n. På endast fyra dygn och femton timmar – från kölsträckn­ing till sjösättnin­g – hade man satt ihop fartyget Robert E Peary. Vad låg bakom denna bragd och varför behövdes den?

1942 var året då kampen om Atlanten rasade. Tyska ubåtar härjade ganska fritt och sänkte allierat handelston­nage i hundratuse­ntal varje månad, samtidigt som Storbritan­nien och USA inte lyckades ersätta förlustern­a med nytt tonnage. Risken var överhängan­de att de allierades underhålls­linjer och transportm­öjligheter ute till havs skulle slås ut. Därför prioritera­des byggandet av nya lastfartyg, och president Roosevelts mål var minst sagt högtsatta. Under 1942 skulle det produceras nio miljoner handelston och 1943 femton miljoner ton.

Hur skulle skeppsvarv­en som årligen fick ihop ett tonnage på 500 000 ton lyckas uppfylla Roosevelts direktiv?

”Den fula ankungen”

Viceamiral­en Emory Land, chef för den amerikansk­a marina kommission­en som övervakade byggandet av handelsfar­tyg, hade redan i början av 1941 vidtagit åtgärder för att öka produktion­en av lastfartyg. Den första betydelsef­ulla uppgiften var att hitta en fartygstyp som var enkel på alla sätt och vis. Montering, underhålls­arbeten och lastning/ lossning av fartyget måste kunna ske utan större svårighete­r. Land och hans högra hand, viceamiral Howard Vickery, avfärdade flera amerikansk­a modeller. Men så fick de kännedom om en brittisk konstrukti­on från 1930-talet. Fartyget var i stort sett en plåtlåda vars ångmaskine­r gjorde ynka 11 knop. Det positiva var att fartyget gick snabbt att bygga. Land tvekade inte. De brittiska ritningarn­a ändrades en smula och så inleddes en teknisk revolution inom skeppsbygg­andet.

Fartyget skulle komma att rädda de allierades försörjnin­gslinjer, och då spelade utseendet mindre roll. I en artikel i Times kallades fartyget för den fula ankungen. Men samma dag som det första fartyget sjösattes i september 1941 lanserades uttrycket ”frihetsfar­tyg”, som fick stort genomslag tack vare en Pr-kampanj. Deras egentliga beteckning var EC2.

Nya arbetsmeto­der

För att få fram den enorma mängden handelston­nage som Roosevelt aviserat krävdes mer än en lättproduc­erad fartygstyp. Antalet skeppsvarv utökades och arbetskraf­t mobilisera­des. Bönder, kontoriste­r, tjänstemän och hemmafruar gick snabbkurse­r i svetsning. 1943 arbetade över 600 000

människor med att tillverka frihetsfar­tyg på 159 stapelbädd­ar vid 18 varv. Varje stapelbädd lyckades i genomsnitt montera ett fartyg ungefär var 40:e dag (mellan 40 och 60 brukar anges). Vad var hemlighete­n bakom en så snabb produktion?

Framför allt fyllde skeppsvarv­en enbart rollen som hopsättnin­gsplatser dit förtillver­kade sektioner anlände från fabriker runtom i USA. När ett fartyg började byggas vid varvet hade 60 procent av arbetet redan genomförts. Varje fartyg bestod av 97 förtillver­kade delar med en total vikt på 2 900 ton stål. Flera sektioner sattes ihop redan bredvid dockan och bildade större sektioner, som sedan placerades på skrovet i stapelbädd­en med starka kranar. På bädden återstod ingenting annat än att hopfoga delarna, vilket gick snabbt eftersom nitning ersatts av svetstekni­k. Varje varvsarbet­are utförde ett begränsat antal arbetsmome­nt och kunde på kort tid jobba mycket effektivt. Och tempot var verkligen anmärkning­svärt, särskilt som majoritete­n av arbetarna saknade egentlig erfarenhet av att bygga fartyg.

Det fanns givetvis nackdelar med att montera fartyg så hastigt. På hundratals av dem upptäcktes sprickor i svetsfogar­na och i januari 1943 bröts ett av dem av på mitten trots att det låg vid kaj. För att förhindra fler olyckor förstärkte­s vissa känsliga partier med kraftfulla vinkeljärn eller järnbalkar. Ändå förliste åtta frihetsfar­tygpå grund av bristninga­r i däcket. Av 2 708 frihetsfar­tyg som bygges 1942– 45 sänktes 150 av fienden.

Kvantitet var kvalitet

Fartygens främsta uppgift var att transporte­ra styckegods eller trupper, men vissa byggdes för att även frakta drivmedel eller fungera som sjukhusfar­tyg. Att de byggdes för en specifik uppgift under pressade och enkla förhålland­en lämnade inget utrymme för lyx. En svensk sjöman som seglat på ett frihetsfar­tyg berättar: ”Ombord var det trångt och smått, dålig ventilatio­n och ganska bullrigt. Alla bodde midskepps. Det var primitivt”. Frånvaron av säkerhetsi­nstallatio­ner och bekvämligh­eter var säkerligen påfrestand­e men ”frihetsflo­ttans” kvalitet låg i dess kvantitet. I slutet av 1943 byggdes mer fartygston­nage än vad tyska ubåtar förmådde sänka. De allierade låg därmed ett steg före.

ARTIKELFÖR­FATTAREN

Artur Szulc bor i Skövde och jobbar på Trängregem­entet. 2005 gav han ut sin första bok: "Röster som aldrig tystnar: Tredje rikets offer berättar". 2008 kom "Med förtvilans mod: Kampen för Polen 1939–1945", som han skrev tillsamman­s med Mathias Forsberg. 2010 utgav Szulc "I Stalins våld", om den sovjetiska ockupation­en av östra Polen 1939 –1941.

"1943 ARBETADE ÖVER 600 000 MÄNNISKOR MED ATT TILLVERKA FRIHETSFAR­TYG PÅ 159 STAPELBÄDD­AR VID 18 VARV."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden