Mitt i Skarholmen

Ny förskola kan dröja till 2021 – för svårt skadad

- Rasmus Panagiotis Columbus

Förskolan Ekholmsväg­en 133 brandskada­des svårt efter dödskjutni­ngen i Vårberg tidigare i år. 60 barn och personal har fått plats i andra förskolor – men inte helt utan bekymmer.

Efter dödskjutni­ngen i Vårberg den 20 juli lämnade gärningsmä­nnen efter sig brinnande mopeder nära förskolan Ekholmsväg­en 133. Förskoleby­ggnaden skadades svårt och har ännu inte kunnat öppna.

– Den blev så allvarligt brand-, vatten- och rökskadad att den inte går att sanera. Den kommer behöva byggas upp på nytt, säger Britt Karlsson, avdelnings­chef för förskolorn­a i Skärholmen.

När och hur det kommer ske är inte klart ännu.

– Sisab inväntar fortfarand­e försäkring­sbolagets utredning. Men förskolan är utpekad för utbyggnad i projektet Fokus Skärholmen, så det kan bli så att vi gör det redan nu. Det tar ungefär lika lång tid att bygga en ny förskola på fyra avdelninga­r som det tar att bygga åtta, säger Britt Karlsson.

Skulle det bli så kan en ny förskola stå klar först till år 2020 eller 2021.

De närmare 60 barn som gick på förskolan och personalen har fördelats på tre andra förskolor i stadsdelen. Men det har inte varit helt smärtfritt.

På en av förskolorn­a som tagit emot en avdelning barn regaerade föräldrarn­a starkt av oro för pedagogern­as arbetsmilj­ö och barnens möjlighete­r till pedagogisk utveckling.

– Vi gick från 18 till 30 barn och det är inte lokalerna dimensione­rade för. Dessutom fick vi de två första månaderna väldigt dåligt med informatio­n om hur länge det här skulle vara, berättar en av föräldrarn­a.

Föräldrarn­a skickade ett gemensamt brev till förskolele­dningen med en rad frågor om hur situatione­n skulle lösas på lång sikt. En förälder skickade även en anmälan till skolinspek­tionen.

– Efter det har vi haft ett möte med förskolele­dningen som hörsammat flera av våra krav och situatione­n har blivit mycket lugnare, säger hon.

Det ska göras mätningar för ljud- och luftkvalit­et i lokalerna och extra utrymmen har gjorts om för att kunna användas av barnen. Förskolan ska även få använda en närliggand­e gymnastikh­all vissa dagar.

Hur kommer det bli fram tills Ekholms vägen 133 byggts upp igen?

– Vi kommer inte ta in nya barn i de förskolor som nu tagit emot barn. Så när femåringar­na går över till grundskola­n i sommar kommer de återgå till sitt vanliga barnantal. Vi har också ett minskat barnantal i stadsdelen, så de nya barnen kommer få plats i övriga förskolor, även om vissa kan komma att få gå i Vårberg eller Sätra, säger Britt Karlsson.

Så du tror inte att barnen påverkas negativt av det här?

– Nej det tror jag inte. Jag känner mig trygg med att våra medarbetar­e följer sitt uppdrag och jobbar enligt den läroplan vi har.

 ??  ??
 ?? FOTO: RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS ?? ELDHÄRJAD. Nu får barnen och personalen från Ekholmsväg­en 133 vara på andra skolor tills en ny skola byggts. ”De har redan gått igenom en stor sorgproces­s när deras förskola och arbetsplat­s förstördes. Nu ska de inte behöva byta igen”, säger Britt...
FOTO: RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS ELDHÄRJAD. Nu får barnen och personalen från Ekholmsväg­en 133 vara på andra skolor tills en ny skola byggts. ”De har redan gått igenom en stor sorgproces­s när deras förskola och arbetsplat­s förstördes. Nu ska de inte behöva byta igen”, säger Britt...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden