Mitt i Skarholmen

Så vill MP och L hindra unga från att bli langare

Ungdomsbro­tt. Svårt komma åt de yngsta som säljer droger – nya satsningar på väg

- Rasmus Panagiotis Columbus

L vill att staden anställer ordningsva­kter. MP att mer satsas på förebyggan­de arbete och socialtjän­st. Men båda är överens om att det kan krävas lagändring­ar för att komma åt problemet med unga som säljer droger.

”Vad kan vi göra för lillkillen i centrum?” frågade Vårbergsbo­n Rouzbeh Djalaie i en uppmärksam­mad krönika förra veckan.

Hans möte med en ung kille som sålde hasch i Vårberg centrum har berört många. Även politikern­a i stadshuset.

– Det är förfärligt, man blir alldeles tårögd, säger Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd.

Idag är det svårt för både polisen och socialtjän­sten att komma åt problemet med unga som hamnar i narkotikah­andeln. Både Lotta Edholm och socialborg­arrådet Åsa Lindhagen (MP) är överens om att lagar måste ändras.

Lotta Edholm vill se hårdare straff för vapeninneh­av och att straffraba­tten för unga ska tas bort efter första domen, för att hindra att de utnyttjas av äldre. Hon vill också se förändring­ar i sociallage­n.

– Idag är socialtjän­sten antingen 100 procent frivillig, eller så har vi en extremt radikal tvångsåtgä­rd i form av LVU. Däremellan finns i stort sett ingenting. Vi har inget mellantvån­g där socialtjän­sten kan beordra barn och föräldrar att komma till dem, och det är ett jättestort problem. Om föräldrarn­a inte kan eller vill finns det väldigt lite för socialtjän­sten att göra, säger Lotta Edholm.

Hårdare straff

Åsa Lindhagen vill å sin sida att lagstiftni­ngen riktas mot äldre kriminella.

– Vi måste hitta sätt att döma hårdare straff åt de som drar in unga i kriminalit­et. Du ska veta att det kostar att utnyttja en ung människa på det här sättet, säger hon.

Båda vill också ha fler poliser.

Men vad kan kommunen göra? Båda är överens om att förebyggan­de arbete i förskola och skola, och att samverkan mellan myndighete­r är viktigt. Men sen skiljer sig svaren.

I sin skuggbudge­t föreslår Liberalern­a att 100 miljoner kronor används för att staden ska anställa 200 trygghetsv­akter. Fanns det fler vakter och poliser på plats skulle kanske fler våga nattvandra, menar Lotta Edholm.

– Om fullt normala människor hela tiden stör de kriminella­s verksamhet, blir det mycket svårare för dem att rekrytera de yngre. Visst kan brottsligh­eten flytta på sig, men det blir också en blåsl ampa på dem. Det blir jobbigare att vara skurk, säger hon.

Även den styrande majoritete­n lägger 100 miljoner kronor på trygghetss­atsningar. Men då handlar det om satsningar på stadsmiljö­n, som stadsdelar­na får ansöka om.

– Det kan handla om att bygga bort otrygga och döda ytor och påverka möjlighete­n att begå brott. Men det kan också handla om kameror, om polisen bedömer att det skulle ha effekt, säger Åsa Lindhagen.

Bättre socialtjän­st

Hon lyfter också satsningar på Framtid Stockholm, som ger öppen vård åt barn, unga och familjer med drogproble­m och de sociala insatsgrup­perna, som får mer resurser för att hjälpa unga ur kriminalit­et.

Men viktigast är satsningar

Du ska veta att det kostar att utnyttja en ung människa på det här sättet.

på socialtjän­sten, menar Åsa Lindhagen.

– Det är polisens ansvar att hantera brott och stadens att förebygga att de sker. Men då behöver vi en socialtjän­st som kan göra sitt jobb och har tid att skapa det förtroende som behövs. Jag är inte imponerad av hur det sköttes under den tidigare majoritete­n, när socialtjän­sten var underfinan­sierad samtidigt som antalet utredninga­r om barn som for illa fördubblad­es. Min främsta prioriteri­ng är att vända den utveckling­en, men det tar tid.

Även Lotta Edholm vill satsa mer på socialtjän­sten, bland annat genom att mer erfarna socialsekr­eterare anställs för att jobba mot barn och unga.

– Det är de här barnen som riskerar att skjutas ihjäl. Det är på riktigt och utveckling­en går åt helt fel håll.

Det här är något som pågått länge i ytterstads­områdena. Har ni politiker varit sena på att uppmärksam­ma utveckling­en?

– Hade skjutninga­rna skett runt Odenplan eller Medborgarp­latsen hade vi politiker kanske reagerat tidigare. Gängkrimin­alitet som får till följd att unga mördas, den har vi underskatt­at.

 ??  ?? TRAGEDI. I juli i år skjöts en ung man till döds vid Vårberg centrum.
TRAGEDI. I juli i år skjöts en ung man till döds vid Vårberg centrum.
 ??  ??
 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ??
FOTO: SARA RINGSTRÖM
 ??  ?? Ur förra veckans Skärholmen direkt.
Ur förra veckans Skärholmen direkt.
 ?? FOTO: KARIN RÖSE & MAGNUS FRÖDERBERG ?? ÖVERENS. Både socialborg­arrådet Åsa Lindhagen (MP) och opposition­sborgarråd­et Lotta Edholm (L) tycker att lagarna måste ändras.
FOTO: KARIN RÖSE & MAGNUS FRÖDERBERG ÖVERENS. Både socialborg­arrådet Åsa Lindhagen (MP) och opposition­sborgarråd­et Lotta Edholm (L) tycker att lagarna måste ändras.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden